YEREL HABERLER - 03 Ağustos 2017 Perşembe 11:42

Aydın’daki oda ve borsalar ilin sorunlarını belirledi

A
A
A
Aydın’daki oda ve borsalar ilin sorunlarını belirledi

Nazilli Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve ildeki tüm oda ve borsa yöneticilerinin katıldığı “Aydın ili oda ve borsaları güç birliği toplantısı” sonunda mutabakat metni açıklandı.

Nazilli Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve ildeki tüm oda ve borsa yöneticilerinin katıldığı “Aydın ili oda ve borsaları güç birliği toplantısı” sonunda mutabakat metni açıklandı. Turizm, tarım ürünleri, yatırım teşvikleri ve yatırım alanları, ulaşım, çevre, eğitim ve enerji alanlarında yaşanılan sıkıntıları değerlendiren oda ve borsalar adına ortak mutabakat metnini okuyan Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan, “Aydın için acil sorunlarımızı değerlendirdiğimiz toplantı sonunda mutabakat metnimizi açıkladık. Bu metni dosyalar halinde gerekli yerlere en kısa sürede ileterek sorunlarımızın çözümünü isteyeceğiz” dedi.



Nazilli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Arslan ve Meclis Başkanı Gürdal Yüzügüler’in ev sahipliğinde Nazilli Ticaret Odası Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Nazilli Kaymakamı İbrahim Küçük, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt, Söke Ticaret Odası Başkanı Haluk Kutlay, Söke Ticaret Borsası Başkanı Salih Deniz Günal, Didim Ticaret Odası Başkanı Şaban Üstündağ, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, meclis başkanları, oda yönetim kurulu ve meclis yönetim kurulu üyeleri katıldı.


Aydın’daki oda ve borsalar adına ortak açıklamayı yapan Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan, bu birlikteliğin sadece Aydın’da değil tüm Türkiye’de bir örnek olduğunu ifade ederek, “Bizler Aydın için önemli ve acil olan sorunları değerlendirdik. Toplantı sonunda oluşturduğumuz ortak mutabakat metnini dosyalar halinde gerekli yerlere en kısa sürede ileterek sorunlarımızın çözümünü isteyeceğiz” dedi.


Toplantı sonunda oluşturulan mutabakat metninde şu bilgiler yer aldı: “Turizm konusunda sektörde faaliyet gösteren işletmelerin mali büyüklüklerine göre değerlendirilerek özel borçlarının ertelenmesi, en az bir yıl geri ödemesiz düşük faizli kredi imkanların sağlanması ile sektör teşvik ve sübvanse edilmelidir. İlimizde, önemli potansiyele sahip Termal Suyun sağlık sektöründe kullanılması ile Sağlık Serbest Bölgesinin kurulması teşvik edilmelidir. Köy turizminin gelişmesi için pilot uygulama ile Nazilli’de ’Uzun Yaşam Köyünün’ kurulması amacıyla hazine arazisi tahsis edilmelidir. Didim de Kurvaziyer Liman yapımı programa alınmalıdır. Didim de, 50 yataklı Devlet Hastanesi yetersizdir. Özel Hastanenin de olmadığı ilçeye en az 150 yataklı yeni bir hastane yapılmasını talep ediyoruz. Kuşadası Kongre Merkezinin daha aktif kullanımı için çalışma yapılması. Kuşadası’nda kruvaziyer turizmi teşvik etmek için 30 dolarlık teşvikin yasallaşması gerekir. Turistik yörelerde satılan yöresel ürünler için belirli bir standart uygulanması. Turistik tesislerde alacarte satışlarda uygulanan yüzde 18 verginin yüzde 8 olarak uygulanması. Yöresel ürünlerin ve antik kentlerin il genelinde ortak tanıtım ve satışı için merkezler kurulması. UNESCO’da daha fazla alanın dünya tarihi listesinde yer alması.



Pamuk, incir, zeytinyağı, kestane vecam fıstığı stratejik ürün olarak kabul edilmeli, incir, zeytinyağı ve kestane üretimi prim ile desteklenmelidir. Zeytinyağı rekoltesi düştüğünde fiyatlar yükseliyor, sektörde hileli ve tağşişli satışlar başlıyor ve tüketici yanıltılıyor. Zeytinyağı sektörünün geleceği için, taklit ve tağşiş deki cezai yaptırımların arttırılması, sorumluların nitelikli suçlar kapsamında cezalandırılması gerekmektedir. Zeytinyağı işletmelerinin çoğu yerleşim bölgelerinin içerisindedir. Tesislerde oluşan Atık suların toplanması hususunda 2015/10 sayılı Genelgeye göre istenilen ölçüde havuz yapmak için arazi bulunamamaktadır. Söke, Didim ve Kuşadası’nda mezbahaya ihtiyaç vardır. Tarımda ürün çeşitliliği teşvik edilmelidir. Tarımda maliyeti düşürücü faaliyetler desteklenmelidir. İncire özel bir teşvik sağlanmalıdır.”


Organize sanayi bölgeleri içinde TEDAŞ mülkiyetindeki elektrik dağıtımı ile ilgili tüm sistemlerin bedeli karşılığında OSB’lere devredilmelidir. İlimizde Sanayi alanlarının yetersizliği sebebi ile yeni yatırımların yapılması için 1/100.000 ölçekli çevre düzeni yeniden güncellenmelidir. Aydın’ ın her yönden gelişmesine katkı vereceğine inandığımız; Aydın Serbest Bölgesinin ve Jeotermal enerjinin kullanılacağı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin en kısa sürede tescil edilerek yatırım programına alınmasını istiyoruz. Organize Sanayi Bölgelerinde beton santralleri ve bazı madenlerin kırma eleme tesislerinin yatırımları ’gerekli çevresel limit konsantrasyon değerleri sağlandığı taktirde’ uygun görülmelidir. AVM ve zincir mağazalar için önlem alınması. Nazilli OSB’nin genişleme alanı sorunu bulunmaktadır. Yatırımların artması için bu sorunun hızlıca çözülmesi gerekmektedir. Kayıt dışılığı önlemek için teşviklerin artırılması gerekmektedir. Nazilli’de bulunan eski polis okulu alanı bölge halkına yarar sağlayacak bir yatırımla değerlendirilmelidir. Bozdoğan ilçesinde bulunan mermer işletmelerinin atık sorunu için çözüm üretilmesi gerekmektedir.



Büyükşehir olup da, sivil havacılığa hizmet veren bir havaalanı olmayan tek il Aydın dır. Aydın’ a en kısa sürede bu şekilde hizmet verecek havaalanı yapılmalıdır. İzmir-Aydın-Denizli tren hattının Yüksek Hızlı Tren hattı haline getirilmesini, Aydın-Denizli otobanının yapılmasını istiyoruz. Programa alınan Aydın-Çine Demiryolu hattının yapılmasını, restorasyon çalışmaları devam eden Söke Tren İstasyonu bünyesindeki müştemilatın Restorasyon sonrası Söke Ticaret Odası tarafından işletilmesini istiyoruz. Didim - Yeniköy arasında şehir dışından geçen 2. Duble yol çalışması yapılmalıdır.



Jeotermal enerji santrallerinin çevreye olan etkileri hususunda bilimsel bir rapor hazırlanması ve bu kapsamda santrallerin ve yapılacak yatırımların denetlenmesi gerekmektedir. Büyük Menderes nehrinin aşırı kirliliğinin neden olduğu sağlık sorunları bütün bölge için büyük tehdittir. Büyük Menderes nehrinin temizlenmesi için bütünüyle ele alınması gerekmektedir. Bu vesile ile menderes nehri turizm ve ulaşım amaçlı da kullanılabilir.



Çağdaş bir üniversite eğitimi için, Adnan Menderes Üniversitesinin 3’e bölünerek; Aydın Merkezde Adnan Menderes, Nazilli de Sümer ve Söke de Milet Üniversitelerinin kurulmasını istiyoruz. Mesleki eğitimde ustalık ve ahilik değerlerinin işlendiği, öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği ile üretme kabiliyeti ve isteklerini ortaya çıkaracak yeni müfredat çalışmalarının yapılmasını ve ilimiz imalat sektörünün ihtiyacını karşılayacak meslek alanlarında ihtisaslaşmanın sağlanmasını istiyoruz.


AYDEM tarafından uygulanan indirimli elektrik anlaşmalarının tek taraflı olarak iptal edilmesi sonucu oluşan mağduriyetin giderilmesi, Doğalgaz hattının Söke’den Didim’e kadar uzatılması, doğalgaz altyapısının sanayi işletmelerine öncelikli olarak ve bedelsiz olarak ulaştırılması, Jeotermal kullanım alanlarının artırılması.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Tokat Sulusaray ilçesi Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını söyledi. Öte yandan deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı. AFAD tarafından açıklanan bilgilere göre, saat 01.06’da merkez üssü Sulusaray ilçesi olan 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, 9,97 kilometre derinlikte kaydedildi. Sarsıntı Sivas ve Yozgat illerinden de hissedildi. Depremi hisseden vatandaşlar büyük bir panik yaşayarak kendilerini dışarı attı. Deprem anı iş yerlerinin güvenlik kameralarına yansırken Tokat Sulusaray Belediye Başkanı Davut Kılıç, açıklamalarda bulundu. Başkan Kılıç, şu ana kadar herhangi bir olumsuz durumun olmadığını fakat dikkatli olunması gerektiğini söyledi. “Yıkılan, hasarlı bir bina yok” Kılıç, ilçede yıkılan ve hasarlı bir binanın olmadığını ifade ederek, “Saat 01.06’da Sulusaray ilçe merkezli 4,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yok. Yıkılan, hasarlı bir bina yok. Herhangi bir can kaybı ve yaralanma da yok. Köylerimizde de sorun yok. Özellikle vatandaşlarımız bu gece, dikkatli, uyanık olmasını ve mümkünse bu geceyi dışarda geçirmeleri önemli. Vatandaşlarımızı dikkatli olmaları konusunda anons yaparak uyarıyoruz. Deprem ülkemizin gerçeği. İlçemiz de Kuzey Anadolu fay hattına yakın bölgede bulunuyor. Hepimize geçmiş olsun” dedi. Vatandaşlar ise depremi hisseder hissetmez kendilerini evden dışarı attıklarını belirtti.
İstanbul İstanbul’da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı İstanbul’da yüzlerce taksici Sarıyer’de gasp edilip öldürülen meslektaşları Yaşar Yanikyürek için bir araya geldi. İstanbul’un çeşitli noktalarında bir araya gelen taksicilerin katılımıyla, yol kenarında ölüme terk edilen Yaşar Yanıkyürek’in cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı gasilhanesine getirildi. İstanbul’da taksisine aldığı yabancı uyruklu iki şahıs tarafından öldürülüp Sarıyer’de yol kenarına atılan Yaşar Yanıkyürek için yüzlerce meslektaşı bir araya geldi. İstanbul’un farklı noktalarında toplanan taksiciler bir araya gelerek Yaşar Yanıkyürek’in cenazesinin Zincirlikuyu Mezarlığı’na getirilmesine eşlik etti. Farklı noktalarda toplanan taksiciler Beyoğlu’nda bir araya gelerek konvoy halinde Zincirlikuyu Mezarlığı’na hareket etti. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemleri aldı. Zincirlikuyu Mezarlığı önünde toplanan taksiciler burada basın açıklaması yaptı. Konuyla ilgili konuşan İstanbul Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Deniz Dündar, “Bugün 14.30 sularında Anadolu Yakası’ndan aldığı yolcu ile Avrupa Yakası Sarıyer Tarabya, bizim Madenler dediğimiz bölgede yabancı yolcusu tarafından katledilen Yaşar Yanıkyürek abi için bütün meslektaşları olarak, arkadaşları olarak buradayız. Cenazemizi yalnız bırakmadık. Bu bizim ilk cenazemiz değil, görünene göre son cenazemiz de olmayacak. İki üç ay önce İzmir’de Oğuz Erge kardeşimiz, yaklaşık 9-10 ay önce Yıldıztabya, Gaziosmanpaşa’da Samet Kubiloğlu kardeşimiz, ondan 1 sene öncesine kadar Aydın Altun abimiz, bu ne ilk ne de son. Biz bir an önce yetkililerden taksicilerin can ve mal güvenliği için ivedi bir şekilde çalışma yapmalarını arzu ediyoruz. Bugün Yaşar abi için buradayız, cenazemizi gasilhaneye teslim ettik. Yarın Feriköy Mezarlığında öğle namazına müteakip defnedip son görevimizi yerine getireceğiz ama bunun son olup olmadığını bilmiyoruz. Ne yazık ki evden helalleşerek çıkıyoruz. Bir an önce yetkililerden, kabinli araç ya da başka bir çözüm bekliyoruz. Buna yetkililer, İstanbul’da taksiyi yönlendiren UKOME kurulu karar verecek. Bizler dernekler olarak, daha önce büyükşehir belediyesine bunun müracaatını yaptık. Bu ilk değil son değil. Biz helalleşerek çalışmak istemiyoruz. Bizler huzur, güven içinde çalışmak istiyoruz. Bizler STK’lar olarak sizler için her şeyi yapıyoruz. Bu işin hızlanması için sizlerin de bir an önce müracaatta bulunmanız gerekmektedir. Lütfen bizim sesimizi artık duyun. Lütfen bizi ciddiye alın" ifadelerini kullandı. "Azrailimizi yanımızda taşıyoruz" Ölümlerin artık son bulması için yetkililerin önlem almasını isteyen ve evden helalleşerek çıkıyoruz diye belirten Deniz Dündar, "Bugün bu, yarın bir başkası, kimi taşıdığımızı bilmiyoruz. Azrailini yanında taşıyan bir meslek grubu haline geldik. Bütün yetkililere, özellikle taksici dostu cumhurbaşkanımıza sesleniyorum; Sayın Cumhurbaşkanım lütfen bu çığlığımızı, bu haykırışımızı duyun” şeklinde konuştu.
İstanbul İstanbul’da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar İstanbul’da bir grup taksici bir araya gelerek, öldürülen taksici Yaşar Yanıkyürek için ve son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetleri, kötü şartları protesto etmek için eylem yaptı. İstanbul Sarıyer’de 34 TFY 89 plakalı taksinin şoförü Yaşar Yanıkyürek, otomobilinde önce gasp edildikten sonra bıçaklanarak yol kenarına atılmıştı. Bu duruma tepki gösteren bir grup taksici bir araya gelerek, son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetler, kötü şartları protesto etti. Göztepe Köprüsü önünde toplanan taksiciler, Beşiktaş Meydanı önüne kadar konvoy yaptı. Göztepe Köprüsü önünde basın açıklaması yapan taksiciler, ardından Beşiktaş Meydanı’na doğru yolu çıktı, oradan tekrar Göztepe Köprüsü’ne gelen taksiciler protestoyu sonlandırdı. Durumla ilgili konuşan taksici Osman Balıkçı, "Burada bugün toplandık, iyi bir şey için toplanmak isterdik ama maalesef ki kötü bir olay için toplandık. Sevdiğimiz bir taksici ağabeyimiz Yaşar ağabeyimiz bugün hakkın rahmetine kavuştu. Bir vatandaş Ataşehir’den binip Sarıyer tarafına gidiyor ve ağabeyimizi katlediyor. Bu üzücü haberi aldıktan sonra bütün taksi camiası olarak toplandık. Şimdi de güzergahımız olarak buradan çıkacağız, artık sesimizin duyulmasını istiyoruz. Biz senelerdir gece çalışıyoruz, burada arkamda duran bütün abilerim, arkadaşlarımız hepsi evlerine ekmek parası götürmek için gece sabaha kadar çalışıyorlar ve hiçbir güvencemiz yok, bugün de gördük ki bu kadar basit bir şekilde, üstelik gündüz vakti bir abimizi kaybettik. Yaşar abimiz hakkın rahmetine kavuştu ancak bu ne ilk ne de son olacak gibi duruyor, burada toplanmamızın amacı sadece insanlara zarar vermek ya da bir şeyleri engellemek değil, sadece sesimizi duyurmak için buradayız. Buradaki bütün arkadaşlar da bu saatten sonra sadece can güvenliklerini ve Yaşar abimiz gibi bir son olmaması için ellerinden geldiğince birbirlerini kolladıkça da bir şeylerin olmasını istiyorlar ama maalesef olmuyor. Buradan yetkililere sesleniyoruz, bugün bir abimizi daha kaybettik, Yaşar Yanıkyürek ağabeyimiz bıçaklanarak katledildi. Bunların yaşanmaması için yetkilileri de artık göreve bekliyoruz. Şu anda Göztepe köprüsü altından çıkacağız, Beşiktaş güzergahında kimseyi rahatsızlık vermeden sessiz bir protesto yapacağız, bu sessiz çığlığımızı lütfen duyun. Toplamda yaklaşık 600-700 araçlık bir grup olacak" ifadelerini kullandı.