YEREL HABERLER - 20 Haziran 2017 Salı 09:39

Büyükşehrin Söke’deki yatırımları hız kesmeden devam ediyor

A
A
A
Büyükşehrin Söke’deki yatırımları hız kesmeden devam ediyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Söke’ye yatırım ve hizmet getirmeye devam ediyor.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Söke’ye yatırım ve hizmet getirmeye devam ediyor. Daha önce belde olan iki mahalle Bağarası ve Sarıkemer mahallerinin kanalizasyon ve alt yapı çalışmalarında sona gelindi.


Söke Bağarası Mahallesi belediyelik olduğu dönemden bu yana alt yapı ve kanalizasyonu yoktu. Her seçim döneminde belediye başkanlarının en önemli projesi olarak vaat edildi ama yerine getirilmedi. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, seçim döneminde Bağarası halkına verdiği sözü yerine getiriyor. Bağarası Mahallesinin en önemli ihtiyaçlarında biri proje Çerçioğlu sayesinde hayata geçiyor.


Aydın Büyükşehir Belediyesinin Bağarası Mahallesinde vermiş olduğu iftar yemeğinde Başkan Çerçioğlu tarafından ihalesinin 12 Temmuzda yapılacağının müjdesi verilen büyük proje için Bağarası Muhtarı Ahmet Özdemir; “Allah başkanımızdan razı olsun. Bizim için hayal gibi bir şey Bağarası halkı bunu bekliyordu. Belki olmayacağı yönünde bazılarında kanaat vardı ancak ben hiçbir zaman Başkan Çerçioğlu’na karşı inancımı kaybetmedim. Bugün Bağarası için büyük gün .Hayırlı Uğurlu olsun. Başkan Çerçioğlu en çok istenen en ihtiyaç olan hizmeti Bağarasına getiriyor” dedi.



Yaklaşık 19 milyon TL’ye mal olacak ve 18 ay gibi sürede bitecek olan kanalizayon yapım işinin Söke’ye Bağarası’na hayırlı uğurlu olmasını dile getiren Aydın Büyükşehir Belediyesi Bölge Koordinatörü Fatih Akkentli; “Hep söyledik Sayın Başkanımız, Bağarası’nı ziyaret ettiğinde belediye binasını göstererek bu belediyenin kapıları kapanmayacak size burada kapanan belediyenizin yokluğunu hissettirmeyeceğiz demişti. Sosyal hizmetlerden tutun ASKİ’ye kadar her hizmetimizden Bağarası mahallemize ulaşmıştır.2015 Yılında Yaklaşık 60 yıllık sorun olan Kalcık diye tabir ettiğimiz bölgeye su getirilmiştir. Bugün ise Bağarası halkı için önemli olan başka bir rüya gerçek oluyor. Sayın Başkanımız yaklaşık 19 Milyon maliyetle 18 ay süreyle Bağarası’nı alt yapısına kavuşturuyor. Birincisi kademesi 32 bin 738 metre ikinci kademesi 12 bin 604 metre toplamda 45 bin 342 metredir. Aynı zamandan arıtma tesisimizin yeri içinde kamulaştırma çalışmalarımız sürüyor” dedi.



Sarıkemer Mahallesinin İhalesi Bitti


Sarıkemer mahallesinin Kanazlizasyon Alt Yapı yapım işinin ihalesinin 2 Haziran’da yapıldığını belirten Akkentli; “Sarıkemer Mahallemizde icmesuyu yapım işimiz 2 milyon 483 bin 467 TL maliyet 23 bin metre kanalizasyon alt yapı yapım işimiz 14 milyon 683 920 TL maliyet ile 19 bin 419 metre 1. kademe ve 30 bin 915 metre 2. kademe toplam 50 bin 334 metre olan büyük hizmetimizin ihalesi 02 hazirandan yapıldı. Mahallemize hayırlı uğurlu olsun.İhale sonrası belirli bir sorgulama süreci var bu süreç tamamladıktan sonra ilgili firmaya yer teslimi yapılarak çalışmamız başlatılacaktır. Yine Sarıkemer mahallemizde artıma tesisimiz için kamulaştırma çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.