YEREL HABERLER - 24 Ekim 2014 Cuma 09:38

Dr. Vijay Juneja Adü’de Bilgi Ve Tecrübelerini Paylaştı‏

A
A
A
Dr. Vijay Juneja Adü’de Bilgi Ve Tecrübelerini Paylaştı‏

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ), Gıda Güvenliği İçin Öngörüsel Akıllı Mikrobiyoloji (Predictive Microbiology for Food Safety) konulu çalıştaya ev sahipliği yaptı.
Gıda Güvenliği İçin Öngörüsel Akıllı Mikrobiyoloji konulu çalıştay, ADÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. ADÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Olcay Boyacıoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Seda Örenay Boyacıoğlu’nun düzenledikleri etkinlikte, Amerika Tarım Bakanlığı (USDA) Tarımsal Araştırma Servisi (ARS) bilim insanlarından Dr. Vijay K. Juneja konu hakkında bilgi ve tecrübelerini aktardı.
İlk günkü sözlü sunumlarda Dr. Juneja; Genel Gıda Güvenliği, Gıda Güvenliğinde Akıllı Mikrobiyoloji ve USDA-ARS’de başkanlığını yaptığı araştırma ekibi tarafından geliştirilen Akıllı Mikrobiyoloji Modelleme programı ve kullanımı hakkında bilgiler verdi.
Çalıştayın ikinci gününde katılımcılar Akıllı Mikrobiyoloji Modelleme programını kişisel dizüstü bilgisayarlarına kurarak program üzerinde bizzat çalışma olanağı buldular. Ayrıca katılımcılar ComBase sistemi hakkında bilgi edinerek sistem üzerinde denemeler yapma fırsatı da elde ettiler.
İngilizce olarak gerçekleştirilen çalıştaya Üniversitemizin Mühendislik, Ziraat, Veteriner ve Tıp Fakültelerinin yanısıra çevre illerdeki Ege, Muğla Sıtkı Koçman ve Süleyman Demirel Üniversitelerinden bilim insanları katıldı.
Çalıştay sonunda katılımcılara katılım sertifikaları takdim edildi. 2014 Mayıs ayında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde 400 TL katılım ücreti ile ve 2014 Eylül ayında yine Dr. Juneja tarafından Portekiz’de 500 Euro katılım ücreti ile gerçekleştirilen Akıllı Mikrobiyoloji Çalıştayı üniversitemizde çalıştay düzenleyicilerinin katkılarıyla katılımcılara tamamen ücretsiz olarak sunuldu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.