SAĞLIK - 25 Nisan 2018 Çarşamba 15:09

Efeler Belediyesi’nden ’Çölyak’ hastalarına destek

A
A
A
Efeler Belediyesi’nden ’Çölyak’ hastalarına destek

Efeler Belediyesi, ‘glütene karşı ömür boyu süren alerji’ olarak da bilinen ‘Çölyak’ hastalarına destek oluyor.

Efeler Belediyesi, ‘glütene karşı ömür boyu süren alerji’ olarak da bilinen ‘Çölyak’ hastalarına destek oluyor.


Efeler Belediyesi ile Efeler Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde açılan Pastacılık Çırağı Kursu kapsamında glütensiz ürünler kullanılarak, Çölyak hastalarının tüketebileceği yiyecekler üretiliyor.


Çölyak Hastaları ile çocuğu çölyak hastası olan aileler söz konusu kursa ücretsiz olarak katılarak; daha önce yiyemedikleri simit, pasta, tatlı, kurabiye gibi ürünleri; glüten içermeyen maddeler kullanarak, hem yapmayı öğreniyor hem de rahatlıkla tüketebiliyor.



‘Çölyak’ ile ilgili bilgiler veren Aydın Çölyak ve Glütensiz Beslenme Derneği Başkanı Nilgün Akçalı, şöyle konuştu:


“Glütensiz ürünleri bulmamız çok zor. Bulsak da bu ürünler çok pahalı oluyor. Çocuklarımızın bir simidi koklaması ya da yaş pastaya ağlayarak bakmaları bizi çok üzüyordu. Bazı insanlar, ‘ekmek yemeyeceksiniz ne var bunda’ diye yaklaşabiliyor fakat ekmek yememekle bitmiyor. Glütenli ürünlerle aynı yerde hazırlanmış ürünleri yiyemiyoruz. Rafta satılan tüm ürünlerin içinde glüten var. Çocuklarımızın bir kez diyetini bozması demek onların 6 ay gelişim bozukluğu yaşamalarına sebep olur, yani 6 ay gelişimi durur. Bu kursu bize kazandıran Efeler Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi’ne çok teşekkür ederiz. Kurs sayesinde, çocuklarımız glütensiz ürünlerle hazırlanan simit, kurabiye, halka tatlısı gibi birçok yiyeceği ilk kez tatmanın mutluluğunu yaşadı.”



Çölyak hastası çocuğu olan anne Hilal Bilgiç ise, şunları söyledi:


“Kerem, Aydın’daki küçük çölyaklılardan birisi. Biz çölyakla erken tanıştık. 1 yaşında gelişimimiz tamamen durdu. 4 buçuk yıldır diyet yapıyoruz. Hayatımız tamamen onun sağlıklı olması üzerine kurulu. Çalışan bir anne olarak haftanın bir günü kursumuza gelmek haftanın bütün yorgunluğunu alıyor. Normalde bulamadığımız ve yapamadığımız yiyecekleri burada yapıyoruz. Çocuklarımızın bu ürünleri rahatlıkla tüketirken gözlerindeki ışıltıyı, sevinçlerini görüyoruz. Bu paha biçilemez bir mutluluk. Geçen hafta oğlum ilk kez halka tatlısı yedi. Bizim yiyebileceklerimiz kısıtlı. Bu nedenle markete girmekten bile çekiniyoruz. Kursumuzun açılmasına vesile olan hem dernek başkanımız Nilgün Hanıma hem de Efeler Belediyesi’ne çok teşekkür ediyoruz. Umarız birlikteliğimiz devam eder ve Aydın’daki çölyak hastalarının sıkıntılarını gideririz.”



Lise son sınıf öğrencisi Çölyak Hastası Hasime Yetim, yaklaşık bir senedir diyet yaptığını belirterek, “Hem üniversite sınavına hazırlanıyorum hem de hafta sonları Efeler Belediyesi’nin desteği ile açılan kursa geliyorum. Ailemden ayrı farklı bir kente üniversite eğitimi için gitmem durumumda, orada yiyebileceğim ürünleri bu kursta öğreniyorum. Hem hayata hazırlanıyorum hem de üniversite sınavına hazırlanıyorum” dedi.



Efeler ilçesinde yaşayan tüm vatandaşların sağlığı, mutluluğu ve huzuru için Efeler Belediyesi olarak imkanlar ölçüsünde hizmetlerine devam ettiklerini söyleyen Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan, “Gerek üniversite öğrenimi, gerek ailelerin tayini gibi farklı sebeplerle; Aydın’ımıza, Efeler ilçemize yerleşen Çölyak hastası vatandaşlarımızın sağlığı için çok güzel bir çalışma gerçekleştirdik. Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde gerçekleşen Aşçı Yardımcılığı Kursu’nda ücretsiz olarak Çölyak hastalarının rahatlıkla tüketebileceği glütensiz yiyecekler hazırlanıyor. Çölyak hastası vatandaşlarımız ve çocuğu Çölyak hastası olan aileler kursumuza ücretsiz olarak katılarak bu yemeklerin nasıl hazırlanacağını öğrenebiliyor. Sosyal Belediyecilik anlayışımız gereği toplumun tüm kesimiyle ilgili projeler üretmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Melikgazi Belediyesi’nden glütensiz etkinlik Melikgazi Belediyesi çölyak hastaları ve hasta yakınları ile birlikte glütensiz mutfakta etkinlik düzenledi. Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen etkinlikte çölyak hastaları ve çölyak yakınları ile birlikte glütensiz yiyecekler hazırlanarak hastalığa karşı farkındalık oluşturuldu. Melikgazi Belediyesi, buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan, glütene karşı hassasiyete sebebiyet veren, özel beslenme gerektiren çölyak hastalığına karşı vatandaşlara gıda paketleri ile destek olmanın yanı sıra sağladığı eğitimlerle de bilinçlendirmeye devam ediyor. Yıl içerisinde hastalıkla mücadele eden hastalara talepleri doğrultusunda glütensiz gıda paketi yardımıyla destek olan Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, toplumu bilinçlendirecek hizmet ve çalışmaları yakından takip ediyor. MELMEK kursları çerçevesinde verilen eğitimle, yaşam kalitesini düşüren çölyak hastalığına karşı mücadele eden hastalar, Melikgazi Belediyesi tarafından tedarik edilen glütensiz malzemelerle kurabiye, pasta, ekmek gibi yiyecekler üretebiliyor. Sosyal belediyecilik anlayışıyla vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda hizmet sağlayan Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, "Vatandaşlarımızın sağlıklı, huzurlu olmaları bizler için son derece önem arz ediyor. Çölyak rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın glütensiz ürünlerle beslenmeleri gerekiyor. Melikgazi Belediyesi olarak çölyak hastası vatandaşlarımıza destek olmak için glütensiz gıda desteği sağlıyoruz. MELMEK kurslarımızda çölyak alerjisi bulunan hastalara ve yakınlarına, glütensiz malzemelerle yiyecek hazırlayabilmeleri için eğitim veriyoruz. Çölyak ile mücadele eden vatandaşlarımızın her zaman yanındayız. Desteklerimiz devam edecek. Cenab-ı Allah hepimize sağlık, sıhhat nasip eylesin" dedi. Bu çerçevede düzenlenen etkinliğe katılarak hastalığa karşı farkındalık oluşturmanın önemine değinen Melikgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Hacı Kaya, Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu’na çölyak hastalarına verdiği destekten ve toplum bilinçlenmesi adına sağladığı eğitimlerden dolayı teşekkür etti. Etkinlik, eğitime katılan çocuklara Melikgazi Belediyesi tarafından hazırlanan çanta ve kırtasiye malzemelerin hediye edilmesiyle sona erdi.
Niğde Kimisi gelin kaynana geldi kimisi ise 70’inden sonra Niğde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün Yeşilgölcük ve Alay beldelerinde açtığı okuma yazma kursu sona erdi. Kursu başarıyla tamamlayan 12 kursiyere düzenlenen törenle sertifikaları verildi. Yeşilgölcük ve Alay’da düzenlenen sertifika törenine Niğde Valisi Cahit Çelik’in eşi Nermin Çelik, Yeşilgölcük Belediye Başkanı Nurettin Yurtseven, Alay Belediye Başkanı Yusuf Akdemir, Niğde Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Çetin, Yeşilgölcük Anadolu İmamhatip Lisesi Müdürü Ahmet Tayfun Eren, Alay İlköğretim Okulu Müdürü Abdullah Bozok, öğretmenler ve kursiyerler katıldı. Törende yaptığı konuşmada bireyin eğitiminin önemine dikkati çeken Niğde Valisi Cahit Çelik’in eşi Nermin Çelik hayatın her alanında aktif rol olan kadınların eğitim seviyesinin yükseltilmesi gerektiğini ifade etti. Çelik; "Günümüz dünyasında toplum değişen ekonomik ,teknolojik ve sosyolojik şartlarla beraber kadına her zaman olduğundan daha büyük sorumluluklar yüklemektedir. Cemiyetin her alanında gün geçtikçe rolü daha çok ön plana çıkan kadınlarımızın eğitimden de en üst düzeyde yararlanma hakkının bulunduğunu ve bu hakkın bireye teslim edilmesi noktasında da Devletimizin büyük sorumluluk üstlendiğini görmekteyiz .Ekonomik ve toplumsal hayatta farklı roller üstlenen kadınlarımızın eğitiminin güçlü olması, gelişmiş ve müreffeh bir toplum olma yolunda daha kararlı adımlar atma hususunda bizleri cesaretlendirmektedir. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde 2018 yılında başlatılan “Okuma-Yazma Seferberliği” projesi Ülkemizin dört bir yanında Halk Eğitimi merkezlerimizin koordinesinde okullarımızda açılan kurslarımızla devam etmektedir" dedi. "Okuma yazma bilmediğim için evden çıkamıyordum" Niğde Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Çetin Halk Eğitim Merkezleri’nde kurs açılabilmesi için 12 kişi olması gerektiğini ifade ettiği konuşmasında okuma-yazma kursu için bir kişinin yeterli olduğunu vurguladı. Çeşitli sebeplerle okuma yazma öğrenemeyen ve kursu başarı ile tamamlayarak sertifika almaya hak kazanan kursiyerler ise yaşadıkları mutluluğu dile getirdi. Kursa katılanlar arasında gelin Güllü ve kaynanası Gülderen Erol ile 70 yaşındaki Fatma Soylu da yer aldı. Soylu; "Geçmişte ailem iş yaptırıp çocuk baktırmak için okula göndermedi. Ben çok hevesliydim, çok istedim okumayı. Ama göndermediler" dedi. Bir diğer kursiyer Hanife Atıcı ise, okumayı öğrendiği için mutlu olduğunu ifade ederek; "Okuma yazma bilmediğim için evden dışarı çıkamıyordum. Şimdi her yeri öğrendim, kendim gidip gelebiliyorum. Yeni başlamama rağmen TC’mi bile ezberledim. Daha ne olsun" diye konuştu.