YEREL HABERLER - 03 Temmuz 2015 Cuma 09:34

Ege'den Yılın İlk Yarısında 5 Milyar 187 Milyon Dolar İhracat

A
A
A
Ege'den Yılın İlk Yarısında 5 Milyar 187 Milyon Dolar İhracat

Egeli ihracatçılar, 2015 yılının ilk yarısında 5 milyar 187 milyon 381 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Haziran ayında ise 887 milyon 807 bin dolarlık dövizi Türkiye’de kazandırdı. Ege İhracatçı Birlikleri’nin kayda aldığı ihracat 2014 yılının ilk yarısında ise 6 milyar 325 milyon 335 bin dolar olmuştu. EİB’nin ihracatı 2015 yılının ilk yarısında yüzde 18 geriledi.
Ege İhracatçı Birlikleri’nin son 1 yıllık ihracatı ise yüzde 12’lik düşüşle 11 milyar 83 milyon 119 bin dolar olarak kayıtlara geçti. EİB ihracatının gerilemesinde Avro/Dolar paritesindeki değişim ana etken olarak göze çarptı. Haziran ayında, Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında bulunan 12 ihracatçı birliğinden 11’inin ihracatı gerilerken, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği yüzde 8’lik ihracat artışı yakaladı ve teselli kaynağı oldu.
Ege İhracatçı Birlikleri’nin Haziran ayında gerçekleştirdiği 887 milyon 807 bin dolarlık ihracatın 289 milyon 325 bin dolarlık dilimi tarım ürünleri ihracatından elde edilirken, sanayi ürünleri ihracatı 518 milyon 402 bin dolar oldu. Madencilik ürünleri ihracatı ise 80 milyon 78 bin dolar olarak kayıtlara geçti.
HAZIRGİYİM İHRACATI ZİRVEYE ÇIKTI
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Haziran ayında 104 milyon 522 bin dolarlık ihracat rakamıyla en fazla ihracat yapan birlik oldu. EHKİB, son bir yıllık dönemde ise 1 milyar 273 milyon dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı.
Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde uzun yıllardır ihracat lideri konumunda olan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, Haziran ayında 87 milyon 41 bin dolarlık ihracat tutarıyla ikinci sırada yer buldu.
Ege Maden İhracatçıları Birliği ise, Haziran ayında, 80 milyon 78 bin dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırarak en fazla ihracat yapan üçüncü birlik olarak listeye girdi. 2015 yılı Haziran ayında, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 54 milyon 708 bin dolarlık ihracat yaparken, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği 54 milyon 692 bin dolarlık ihracata imza attı.
EGE TÜTÜN İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 1 MİLYAR DOLARIN ALTINA DÜŞTÜ
2014 yılında tarihinde ilk kez 1 milyar dolar barajını geçen Ege Tütün İhracatçıları Birliği, 2015 yılında ihracatındaki gerileme sonrasında 1 milyar doların altını gördü. Haziran ayında 53 milyon 300 bin dolar ihracat gerçekleştiren Ege Tütün İhracatçıları Birliği, son bir yıllık dönemde ise 971 milyon 183 bin dolar ihracat yaptı.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Haziran ayında yüzde 26’lık düşüşle 48 milyon 267 bin dolar ihracat yaparken, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, 2015 yılı Haziran ayında yüzde 8’lik ihracat artış başarısı yakaladı ve ihracatını 47 milyon 281 bin dolara çıkardı.
Haziran ayında, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği 20 milyon 159 bin dolarlık ihracat kayda alırken, ihracatı yüzde 3 düştü. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin ihracatı yüzde 49’luk sert düşüşle 19 milyon 546 bin dolara geriledi.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Haziran ayında, yüzde 3’lük ihracat kaybı yaşadı ve 10 milyon 109 bin dolar ihracatta kaldı. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ise yüzde 5’lik gerileme ile 9 milyon 756 bin dolarlık ihracat rakamında kaldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.