YEREL HABERLER - 26 Ağustos 2016 Cuma 08:06

İncir üreticisini yağmur vurdu

A
A
A
İncir üreticisini yağmur vurdu

Türkiye’nin en kaliteli incirine sahip Aydın’ın Nazilli ilçesinde hasat yapan üreticileri sağanak yağış vurdu. Zamansız gelen yağışlı hava, incirin kalitesini düşürdü.
Türkiye incir ihtiyacının yüzde 25’ini karşılayan Nazilli’de etkili olan sağanak yağış, incirde rekolte ve kaliteye büyük zarar verdi. Yeni sezona büyük bir umutla giren incir üreticileri dolu ve fırtınanın neden olduğu zarar nedeniyle büyük hayal kırıklığı yaşadı. Hasat sezonunun ortalarına denk gelen sağanak yağış, ilçenin Çobanlar, Sinekler, Hasköy, Kavacık, Işıklar, Samaili ve Derebaşı Mahalleleri’nde üreticiye büyük zarar verdi. Yağışların dağ kesimlerindeki üreticiyi daha çok etkilediğini söyleyen Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, hasata denk gelen yağışların üretime zarar verdiğine dikkat çekti.
Dağlık kesimlerde yüzde 40-70 oranında bir zarar olduğunu ifade eden Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, “Geçen yılki rekolte 70 bin ton civarındaydı. Kuraklığın da etkisiyle, hasarlardan sonra biraz daha aşağı düşebilir. İncirdeki bozulmadan dolayı incir artık hurda olacağı için bu 55-60 tona düşebilir. İncir fiyatları kalitesine göre, 5 lira ile 8-9 lira arasında değişiyor. Bu sonuna kadar böyle gitmez. Yarın bir gün hava koşullarından dolayı talebe göre yukarı çıkabilir, talep azalırsa aşağı da düşebilir. Ticarette bir fiyat garantisi olmaz incirin.” dedi.
Yağmurun ürün kalitesini düşürdüğüne dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı İzgü, “Yağmur kaliteyi bozar. Yağmurdan önce üreticiler ürünlerini normal fiyattan satar. Kalitesiz incirin fiyatı değişir. Bu da arz-talep dengesiyle alakalıdır. Talep olursa fiyat artar, arz fazla olursa fiyatlarda gerileme olur. Köylünün elinde mal kalır, bu sefer piyasaya herkes malını satmak için çıkarırsa, üreticinin talebinden fazla mal gelirse fiyatlarda düşüş olur. Bunu hiçbir zaman istemeyiz. İstikrarlı bir fiyat olsun, ihracatçı da, tüccarda kazansın, üretici de mağdur olmasın.” diye konuştu.
“TARSİM’DE SONA YAKLAŞTIK”
Yağmur nedeniyle mağdur olan üreticinin zararının karşılanması için TARSİM sigortası kapsamına alınacağını söyleyen Necdet İzgü, “Bu yıl yağan yağmurlar en çok yüksek dağ köylerimizi etkiledi. Arka arkaya yağan yağmurlar incirde büyük zarar oluşturuyor. Bu yağışlar 10 gün sonra yağsaydı aradaki hasat yapılırdı. Dolu riskinde TARSİM sigortası yaptıranlar hasar tespiti yapıldıktan sonra zararları karşılanıyor. Göreve geldiğim günden bu yana yağmur riskinin de incirde büyük etkisi olduğuna, bunun TARSİM kapsamına alınmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Yağmurun hem kaliteye hem de rekolteye verdiği zararların karşılanmasına yönelik çalışmalarımız sonuç aşamasına geldi. Çiftçimizin mağduriyeti giderilecek.” İfadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir