GENEL - 21 Temmuz 2017 Cuma 15:54

Kos Adası’nda son durum

A
A
A
Kos Adası’nda son durum

Ege Denizi’nde dün akşam meydana gelen 6.

Ege Denizi’nde dün akşam meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin vurduğu Yunanistan’ın Kos adasında hasar tespit çalışmaları başladı. Biri Türk iki kişinin ölümüne ve 5’i ağır 80 kişinin yaralanmasına yol açan depremin ardından Kos Adası’nda belediye hasar tespiti için harekete geçti. İş makineleriyle enkaz kaldırma çalışması yapan ekipler, aynı zamanda da hasara uğrayan yerlerin tespitini yapıyor.


Aralarında cami ve kiliselerinde bulunduğu daha çok tarihi binaların hasar gördüğü depremde, Kos Adası’nda bir çok bina da çatlaklar oluştu. Kos Adası’nın tümünde etkili olan depremin fay hattının da Kos Adası marinası yakınlarından geçmesiyle hem iskelede hem de park ve caddelerde meydana gelen büyük yarıklar depremin şiddetini de ortaya koydu. Depremde başta Continental olmak üzere bir çok otelde de büyük hasarlar meydana gelirken, turistler otellerden tahliye edildi. Deprem anının kameralara da yansıdığı Kos Adası’nda bir çok iş yerinde de ürünler deprem sırasında yerlere saçıldı. Turizm sezonu olması nedeniyle aralarında Türklerin de bulunduğu bir çok turistin bulunduğu adada, herkes evlerini terk ederek, parklarda toplanmış durumda.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana’da yetişen turp, pırasa ve ıspanaklar deprem bölgesi Malatya’dan talep görüyor Çukurova’nın bereketli topraklarında üretilen turp, ıspanak ve pırasa deprem bölgesi Malatya için hasat ediliyor. Bölgede yetişen ürünlerin hasadı sürerken, kadınlar Ramazan ayında zorlu mesailerini sürdürüyor. Kozan’da üretilen ve ramazan ayında zorlu mesailerini sürdüren tarım emekçileri bölgede ürettikleri ıspanak turp ve pırasaları hasat ederek tazyikli sularda yıkayarak kasalarla deprem bölgesi Malatya için hasat ediyor. Kadınlar bölgede üretilen pırasa, turp ve ıspanakları topraktan sofralara ulaştırmak için mesai yaparken erkekler kasalarla kamyonlar ile nakliyelere hazırlıyor. Gün boyu suyun içinde süren zorlu mesai Ramazan’da devam ederken, ürünler deprem bölgesi Malatya’ya sevk ediliyor. Kadın üreticilerden Necla Peksoy, zorlu mesai sürdürdüklerini kaydederek, “Sabah saat 7’de mesaiye başlıyoruz. Gün boyu mesaimiz sürüyor. Kozan’da ürettiğimiz ıspanak, pırasa ve turpları tüketiciler için hazırlıyoruz” dedi. Mevsimin sıcak geçtiğini, hasadın zorlaştığını söyleyen Murat Doğanay ise, “Ramazan’da zor oluyor ama ürünler bereketli bölgeden talep görüyor. 16 saat boyunca biz yolda oluyoruz. Haftada 3 sefer olmak üzere bölgeleye geliyoruz. 8 ila 10 ton arasında hasat bölgeye ulaşıyor. Bu toprakların bereketli olması maddi açıdan avantajlı olması deprem bölgesinden rağbet görüyor” diye konuştu. Tarlada kilosu 10’TL’den alıcı bulan ıspanaklar deprem bölgesi Malatya için özenle hazırlanıyor.