YEREL HABERLER - 26 Mayıs 2016 Perşembe 15:17

Nazilli'de Ahilik İlk Defa Böyle Kutlandı

A
A
A
Nazilli'de Ahilik İlk Defa Böyle Kutlandı

Nazilli’de düzenlenen çeşitli etkinliklerle Ahilik Haftası kutlandı. Atatürk Anıtına çelenk sunan Ahiler Nazilli Belediyesi Mehteran Takımı ile kortej yürüyüşü yapıp Belediye meydanında düzenlenen programa katıldı.
Nazilli’de Ahilik Haftası kutlamaları İstasyon Meydanındaki Atatürk Anıtı önünde çelenk sunumu ile başladı. Kutlamalar Mehter Takımı’nın öncülüğünde Uzun Çarşı’dan başlayan yürüyüş ile devam etti. Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Belediye Meydanı’nda odaların hazırladığı stantlar vatandaşlar tarafından ziyaret edildi. Programa Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Aydın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Selahittin Çetindoğan, Nazilli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Hayrettin Öğünç, İl Ticaret Gümrük Müdürü Şeref Yazıcı, Esnaf Odaları Başkanları, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Belediye Meydanındaki proğramda konuşan Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık; Esnaf ve sanatkarlar milli birliğin, kardeşliğin, toplumsal ahlak ve adalet ölçülerinin manevi kalkanı, emniyet duvarları olduğunu vurguladı. Başkan Alıcık, “Esnaflık ahi geleneğinin, ahi kültürünün, ahi felsefesinin yaşayan ve yaşatılması gereken yüksek bir değeridir. Anadolu’nun vatanlaşmasında ahiliğin paha biçilmez bir pay ve katkısı vardır.Ahilik doğrulukla içiçe geçmiştir.Son yurdumuzun bağrında gül goncası gibi açarak; sanat, ticaret ve meslek sahibi olan ahilerin, olgun, ahlaklı, merhametli, iyiliksever ve her tavırlarında güvenilir olması vazgeçilmez bir kuraldır. Sözünde durma ahilikten esnaf ve sanatkarlarımıza miras kalan tarihi bir ahlak ve terbiye kaidesidir. Ecdadımız farklı sanat ve mesleklerin sırlarını öğrenirken, ahlaki esaslarla da bezenmiş; yani sanatın incelikleri, ahlakın ilkeleriyle eşzamanlı, eşanlı kazanılmıştır. Horasan’dan gelip Ahiliğin pirliğini üstlenen Ahi Evran’ in mesajlarından, deyiş ve sözlerinden, Türk milletinin sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel düzenine verdiği muazzam destekten çıkardığımız sonuç da budur. Bugün her esnaf kardeşimiz Ahi Evran’ in bize emanetidir. Her esnaf kardeşimiz binlerce yıllık Türk tarihinin özü, ruhu, iftihar yüzüdür. Milli ahlak, milli şuur ve milli kimlik konusunda yeri dolmaz hizmetleri geçen, milli duyguyu kamçılayarak, sosyal ve ekonomik ilişkilere manevi değer aşılayan, dahası huzur ve esenliği vaaz eden Hacı Bektaş Veli Ahiliğin duası, irşat makamıdır. Esnaflarımız böyle bir manevi geçmişi vicdanlarında taşıyarak var olagelmişlerdir. Esnaf ve sanatkârlarımızın yardımseverliği, misafirperverliği, dayanışma ve cömertliği baş tacı yapmaları Ahi kültürünün hala varlığına işarettir. Ahi geleneğine sıkı sıkıya bağlı olan esnaflarımız, tıpkı yaşanmış binlerce yılda görüldüğü gibi, şu üç şeyi hep açık, bir diğer üç şeyi de hep kapalı tutmuşlardır: Yoksullara ve düşkünlere yardım için eli açık olmak, Konuklar ve yolda kalmışlar için kapıyı açık bırakmak, Açları doyurmak için sofrayı açık tutmak lazımdır. Kimsenin ayıbını görmemek, kimseye kötü gözle bakmamak için gözü bağlı olmak, Kimsenin namus, haysiyet ve onuruna kötülük etmemek için beli bağlı olmak, Kimseye kötü söylememek, kimse hakkında iftira etmemek, dedikodu yapmamak için dili bağlı olmaktır. İşte Ahilik budur, esnaf ve sanatkârlarımız böylesi muhteşem ve insanüstü özelliklere sahip olmuşlardır. Alçakgönüllü olmak bir esnaf mizacıdır. Erdemli davranmak bir esnaf karakteridir. Ahilik Türk milletine alın teri ile geçinme, başı dik, özgüvenli ve minnetsiz yaşama şuuru kazandırmış, böylelikle muazzam ismini tarihe altın harflerle yazdırmasına dayanak olmuştur. Ahiler sayesinde güven hakim olmuş, milli ve manevi terbiye ekonomik ilişkilerin göbeğine yerleşmiştir. Bu itibarla esnaf ve sanatkârlarımız bizim için çok anlamlar ihtiva etmektedir” ifadelerini kullandı.
Terzinin sadece elbise dikip, sökük ve yırtık yamamış aynı zamanda bulunduğu ve çalıştığı semtin manevi dengesi olduğunu hatırlatan Haluk Alıcık “Manav sadece sebze ve meyve satmamıştır. Aynı zamanda fakiri kollamış, ihtiyaç sahiplerini gözetmiş, hayır ve hasenat merkezi olmuştur. Bakkal denilince akla; sıcak ekmek, taze süt, gazete, gıda ürünleri gelmemiştir. Dokunan el, hatır soran dil, para yoksa da ‘sonra alırız’ diyen şefkat dolu sesleniştir bakkal. Sabahları sıcacık çorbasıyla yalnızca mideyi değil, ruhu da ısıtan lokantacı esnafımız, Etin pahalı olmasını içten tebessümüyle, veresiye defterini ardına kadar açarak hafifleten; gösterdiği âlicenaplıkla gönülleri kazanan kasaplarımız, Muhabbet ve dostlukla müşterisini karşılayıp hoşsohbet içinde saç kesen, traş eden, berber ve kuaförlerimiz, Yolculularına sabır ve müşfiklikle yaklaşan, hoşgörü ve özlemi taşıyan dolmuş ve taksici esnafımız, Sıcacık ekmeklerinin buram buram kokusuyla mahallesini şenlendiren ve açları doyuran fırıncı esnafımız ve daha birçok iş kolunda faaliyet gösteren esnaf kardeşlerimiz milletimizin iftiharı, itibarı, iffet bekçisidir. Tamamen kâra çivilenen, insanı metalaştıran, duygu ve maneviyattan koparan kapitalist ekonomiye karşı esnaf ve sanatkarımız kalıcı ve köklü bir cevaptır. İnsanı odak yapan Türk-İslam medeniyetinin bereket ve bütünlük kalesi hiç kuşkunuz olmasın ki, esnaf ve sanatkarımızdır. Dükkanını besmeleyle açıp şükürle kapatan esnafımıza hepimiz çok şey borçluyuz. Ya nasip diyerek hayırlı ve helal kazancın amacında olan, kısmeti için gayret gösteren bu kardeşlerimizi yalnız bırakamayız, beklentilerine sırtımızı dönemeyiz. Bu Manevi emanetin gelecek nesillere aktarılmasının bir görev ve boynumuzun borcu olduğunun farkındayız. Bu duygu ve düşünceler içinde Ahilik Haftasını en samimi temennilerimle kutlar hepinize saygı ve sevgilerimi sunarım” dedi.
Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Nazilli Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu’nun sergilediği dans gösterisi vatandaşlar ve protokol tarafından büyük beğeni topladı. Etkinlikler Mehter Takımı gösterisi ve lokma hayrı ile sona erdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Bozyiğit: “Hedefimiz, sizleri donanımlı ve yetenekli bireyler olarak yetiştirebilmektir” Cumhuriyet Üniversitesi Vakfı Okulları Kurucusu Onur Feridun Bozyiğit, hedeflerin çocukları donanımlı ve yetenekli bireyler olarak yetiştirmek olduğunu söyledi. Cumhuriyet Üniversitesi Vakfı Okulları Kurucusu Onur Feridun Bozyiğit, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı dolayısıyla açıklama yaptı. Bozyiğit, “ 104 yıl önce ortaya çıkan bu bağımsızlık iradesi, İstiklal Savaşı’nı büyük bir kahramanlık ve kararlılıkla yürütmüş, vatan topraklarını işgalden kurtararak, sonsuza kadar yaşayacak olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kurmuştur ve dünya tarihinde başka milletlerin bağımsızlık mücadelelerine de ilham kaynağı olmuştur” dedi. “Varlığımızın en büyük teminatı olacaksınız” Eğitim Uzmanı Onur Feridun Bozyiğit, "Hedefimiz, sizleri özgürce düşünen, inisiyatif alabilen, sorgulayan, farkındalığı yüksek, hayatın güçlükleri ile baş edebilecek ölçüde donanımlı ve yetenekli bireyler olarak yetiştirebilmektir. Bunu başarabildiğimiz takdirde bugünün çocukları, yarının gençleri olarak sizler ülkemizin sadece zenginliği değil, varlığımızın da en büyük teminatı olacaksınız. Bu süreçte bizlerde sorumlu ve duyarlı çabalarınızda sizlere destek verecek ve her zaman yanınızda olacağız" ifadelerini kullandı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı en içten dileklerle kutlayan Bozyiğit, “ Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bizlere bağımsızlığımızı armağan eden Milli Mücadeleye emeği geçmiş tüm kahramanlarımızı saygı, rahmet ve minnetle anıyor, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum " diye konuştu.
Burdur Burdur Emniyeti polis aracına binmek isteyen engelli genci kırmayıp şehir turu attırdı Burdur’da Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen 23 Nisan törenlerine giderken yolda gördüğü polis aracına binmek isteyen Cem Özen isimli işitme engelli genç ,polis abileri tarafından araçla gezdirilerek şehir turu attırıldı. Cem’in polis kornasına bastığı anda ki mutluluk yüzüne yansıdı. Burdur’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları çerçevesinde Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Burdur halkının coşku ile izlediği gösteriler büyük beğeni topladı. Burdurlu çocukların dışında farklı bir mutluluk yaşayanlardan biri de işitme ve bedensel engelli Cem Özen’di. Babası Özcan Özen ile birlikte töreni izlemek yola koyulan Cem, yolda bekleyen polisleri görünce yanlarına gidip polis aracına binip gezmek istedi. Cem’in bu isteğini kırmayan Burdur İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri Cem’i polis aracıyla gezdirerek ona unutulmaz anlar yaşattı. Yolda yanından geçtiği polislere selam vermeyi de unutmayan Cem’e polis abileri de selam vererek onun sevincine ortak oldu. Cem’in polis kornasına basarak dolaştığı anlarda yaşadığı mutluluk ise yüzüne tebessüm olarak yansıdı. Yolda giderken polis abilerine sürücülere ceza yazma talebinde bulunan Cem’e ise polisler tarafından, “Bugün bayram ceza yazmıyoruz kimseye” diyerek karşılık verdi. Burdur İl Emniyet Müdürlüğü tarafından o anlar sosyal medya hesabında paylaşıldı.
Hatay Depremzede çocuklar, 23 Nisan’ın tadını çıkardılar Depremin vurduğu Hatay’ın İskenderun ilçesinde Belediye Başkanı Mehmet Dönmez’in öncülüğünde düzenlenen etkinlikte afetzede çocuklar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın tadını çıkardılar. Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, İskenderun ilçesinde çeşitli etkinliklerle kutlandı. İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez’in özel talimatıyla Sakarya Mahallesi’nde bulunan ve Akdeniz bölgesinin en büyük doğal parkı olan Ziraat Parkta depremzede çocukları için şenlik düzenlendi. İskenderun Belediyesinin düzenlediği etkinlik, binlerce çocuk ve yetişkinin katılımıyla gerçekleştirildi. Depremzede çocuklar ve aileleri, asrın felaketini bir nebzede olsa bu özel günde unutmuş oldu. “Akdeniz’in en büyük doğal parkında muhteşem bir etkinlikte birlikteyiz” İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demir Yürek, “Sizlerle beraber, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlamanın sevinci ve mutluluğu içeresindeyiz. Akdeniz’in en büyük doğal parkı olan çok yakın zamanda hizmete açtığımız Ziraat Parkta çocuklarımızla bu muhteşem etkinlikte bir aradayız” dedi. “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ülkemize ve bölgemize kutlu olsun” İskenderun Belediyesi öncülüğünde düzenlenen etkinliğe 10 binden fazla kişinin katıldığı belirten İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez, “İskenderun belediyesi öncülüğünde düzenlenen bu şenliğe 10 binden fazla; çocuğumuz, gencimiz ve kadınımız katıldı. Çocukların, insanların ve kadınların yüzlerini güldürdük. 23 Nisan etkinliği dolayısıyla ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’e ve Cumhuriyetin kurucusu olan bütün değerlere saygılarımı sunmak istiyorum. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ülkemize ve bölgemize kutlu olsun. 23 Nisan Türkiye’den dünyaya yayılan bir çocuk şenliği ve bu şenliğin; ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini diliyorum” şeklinde konuştu. “Bugün çocuk hakları için buradayız” Düzenlenen etkinlikten dolayı mutlu olduğunu söyleyen Hamza Alnaz, "Mutluyum bugün çocuk hakları için buradayız, çocukların hakları 18 yaşına kadar özeldir ve özel kalacaktır. Her çocuk bireyin bunu bilmesi şeklinde her yetişkin bireyinde bunu bilmesi gereklidir. Çünkü çocuklar çocuk hakkını tek başına koruyamaz, yetişkinlerin de buna yardımcı olması lazımdır” dedi.
İstanbul Tuzla’nın sokakları binlerce insanı 23 Nisan coşkusunda buluşturdu TBMM’nin 104’üncü açılışı yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm Türkiye’de olduğu gibi Tuzla’da da coşkuyla kutlandı. Sabah başlayan kutlamalar, Tuzla’da yaşayan binlerce insanın 23 Nisan kortejine katılmasıyla devam etti. Tuzla’da çelenk töreni ile başlayan kutlamalar, binlerce vatandaşın katıldığı 23 Nisan korteji ile devam etti. Askerlik şubesinin önünde toplanan kalabalık, bando eşliğinde Tuzla Sahil Tören Alanı’na kadar marşlar eşliğinde yürüdü. Dev bayrağı ellerinde tutan vatandaşlar ile camlardan çıkan vatandaşlar, 23 Nisan coşkusunu birlikte yaşama imkanı buldu. Programlar ilçenin dört bir yanında çocuklar için hazırlanan etkinliklerle devam etti. Orhanlı Meydan Park, Şelale Eğitim Parkı ve Mimar Sinan İlkokulu bahçesi olmak üzere illüzyon, çocuk müzikali, şişme oyun parkurları, maskot show, palyaço ve yarışmaların yer aldığı ‘Çocuk Şenliği’ ile binlerce vatandaş 23 Nisan coşkusunu doyasıya yaşadı. “Tuzla’da 23 Nisan coşkusunu yollar sonra bu kadar güçlü bir şekilde yaşıyoruz” Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl, “Sadece TBMM’nin kurulması değil bağımsızlığımızın da fark edildiği ve irademizi dünyanın net bir şekilde duyduğu 23 Nisan 1920 tarihinin çocuklara armağan edilmiş olmasından daha büyük bir gurur yok. Tuzla’da 23 Nisan coşkusunu yıllar sonra bu kadar güçlü bir şekilde yaşıyoruz, yaşamaya da devam edeceğiz. Bunu artırıp 19 Mayıs ile de taçlandıracağız. Milli bayramlar, unutmamız değil hatırlamamız gereken bayramlardır. Tuzla’da çocuklarımız için çok güçlü çalışmalar geliştiriyoruz. Örneğin, karbon salınımının azaltılması ve gelecek neslimizin sağlıklı büyümesinden tutun da eğitime; yeni kreş alanlarını inşa etmemizden tutun da yeni yeşil alanlara kadar, çocuklarımızın kültür, sanat ve eğitim noktasında çok daha rahat buluştuğu yerleri inşa ederek onları bu konuda teşvik edeceğiz. Katılımcı bir belediyecilik anlayışı ile çocuklarımızın bu konuda gelişmesini, belediye faaliyetlerini takip etmelerini hatta sorgulamalarını yeri geldiğinde de eleştirmelerini, yeni dönemimizde, 5 yıllık süre içinde planlıyor ve geliştiriyor olacağız” şeklinde konuştu. Ayşegül Bingöl ise herkesin 23 Nisan’ını kutlayarak, “Atatürk sayesinde ne kadar şanslı bir çocuk olarak bu ülkede büyüdüğümü bir kere daha hatırladım çok teşekkür ediyorum” dedi. Etkinliklere katılan çocuklar 23 Nisan’ı doyasıya yaşadıklarına belirterek, Başkan Bingöl’e teşekkürlerini iletti.