GENEL - 13 Kasım 2018 Salı 09:19

Öğrenci toplulukları etkinliklerine devam ediyor

A
A
A
Öğrenci toplulukları etkinliklerine devam ediyor

AYDIN (İHA) –Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) öğrenci toplulukları, düzenledikleri etkinliklerle yeni eğitim öğretim yılına hızlı bir başlangıç yaptı.

AYDIN (İHA) –Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) öğrenci toplulukları, düzenledikleri etkinliklerle yeni eğitim öğretim yılına hızlı bir başlangıç yaptı.


Üniversitede aktif olarak çalışmalarını yürüten topluluklar, gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk projeleriyle toplumsal farkındalığın artmasına katkı sağlıyor.


Sosyal Çalışmacılar Topluluğu ilk etkinliğini Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitimleri kapsamında, ‘Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Eğitimi’ ve ‘Otizim Eylem Planı Eğitimi’ni Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde gerçekleştirdi. Topluluk bir diğer etkinliğinde, Aydın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürü Seyfi Bozçelik, Aile ve Çalışma Bakanlığı Aile Formatörü Şengül Yiğit ve 110 gönüllü ile birlikte Aydın Çocuk Evleri Sitesini renklendirdi. Etkinlik oldukça renkli görüntülere sahne oldu. Topluluk üyeleri son olarak “Torbada Senin de Çöpün Olsun “ sloganıyla yola çıkıp okullarını temizledikleri etkinlikte, farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını ifade etti.


Maskesiz Gülücükler Topluluğu, Lösemili Çocuklar Haftası etkinlikleri kapsamında Atatürk Kent Meydanı önünde maske takma etkinliği gerçekleştirdi. Maske takan kişilerin hassasiyetlerine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen etkinlikte lösemi hastalığı hakkında doğru bilinen yanlışlar anlatıldı.


Tiyatro Topluluğu ve Sosyolojik Açılımlar Topluluğu’nun farklı zamanlarda gerçekleştirdiği huzurevi ziyaretleri, yaşlılar tarafından memnuniyetle karşılanırken; etkinliklerin, kuşakların birbiriyle kaynaşması ve kuşaklararası sağlıklı iletişimin oluşması açısından önem taşıdığı belirtildi.


PDR, Biyoloji, Müzik ve Arkeoloji Topluluğu’nun ortaklaşa düzenlediği ‘Tralleis Doğa Yürüşü’ etkinliği, Tralleis Antik kentine yapılan yürüyüş ile başlarken, Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Çekilmez’in Tralleis Antik kenti hakkında verdiği bilgilerle sona erdi.


Engelsiz Yaşam ve Sinema Topluluğu film gösterimlerine başlarken, Kariyer Günleri Topluluğu üyeleri de Buharkent Mesire alanında piknik etkinliği düzenledi. Çeşitli oyunlarla renklenen etkinlikte doğa ile iç içe olan öğrenciler keyifli zaman geçirdi. Topluluk yönetimi etkinlik sonunda en kısa zamanda tekrar bir araya geleceklerini belirtti.


Tıp Öğrencileri Topluluğu Karacasu ilçesindeki 2 ayrı ilkokulda öğrencilere halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen ‘Diyabet’ hakkında bilgiler verdi. Dünya Diyabet Günü kapsamında düzenlenen eğitimde, 37 tıp fakültesi öğrencisi, 450’ye yakın öğrenciye ulaştı. Şeker hastalığının çocuk yaşta çok sık ortaya çıktığına dikkat çekip farkındalık oluşturmayı amaçlayan topluluk üyeleri, öğrencilerle oyunlar oynayarak onların doktor korkularını yenmeye ve hayallerine ışık tutmaya çalıştı.


Tıp Öğrencileri Topluluğu’nun bir diğer etkinliği, Afrodisias Antik Kenti’ne düzenlenen kültürel gezi oldu. Topluluk, bir ilki gerçekleştirerek, Odeon Amfi Tiyatrosu’nda 12 -18 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası kapsamında ‘Aktivite Planlama ve Antimikrobiyal Direnç Çalıştayı’ düzenledi.


Özgün Düşünce Topluluğu, düzenlediği etkinlikle köy okulları için kitap topladı. Merkez Kampüste kurulan kitap standını, Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan da ziyaret etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.