EKONOMİ - 19 Mayıs 2018 Cumartesi 11:09

Salatalık ve kornişon ihracatının yüzde 80’i Ege’den yapılıyor

A
A
A
Salatalık ve kornişon ihracatının yüzde 80’i Ege’den yapılıyor

Türkiye’nin salatalık ve kornişon ihracatı 2017 yılı sonunda 77 milyon dolara ulaştı.

Türkiye’nin salatalık ve kornişon ihracatı 2017 yılı sonunda 77 milyon dolara ulaştı. 62 milyon dolarlık salatalık ve kornişon ihracatı ile Türkiye’nin ihracatının yüzde 80’lik dilimini Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üyesi firmalar gerçekleştirdi.



Türk kornişonu ve salatalığı dünya sofralarını süslüyor, 88 ülke insanının iştahını açıyor. Türk çiftçisinin ürettiği yıllık 100 bin tonluk salatalık ve kornişonun 75 bin tonluk büyük dilimi başta Avrupa Birliği olmak üzere dünyanın dört bir tarafına ihraç ediliyor.



Türkiye’nin salatalık ve kornişon ihracatının yüzde 80’ini gerçekleştiren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ile İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğinde Türkiye’nin en önemli salatalık ve kornişon üretim merkezlerinden Ödemiş’te bulunan salatalık ve kornişon üreticilerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.



Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Ödül, üreticilerin sektördeki güncel gelişmelerden ve sektörel düzenlemelerden haberdar olarak bilinçli bir şekilde ürünlerini yetiştirmelerini son derece önemsediklerini belirtti.



Salatalık ve kornişon ihracatının yüzde 83’ü AB ülkelerine



2017 yılında ihraç edilen 77 milyon dolarlık salatalık ve kornişon turşusunun yüzde 83’ünün Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edildiği bilgisini veren Ödül, “Avrupa Birliği mevzuatında yaşanan gelişmelerden üreticilerimizin anında haberdar olmaları için eğitim düzenliyoruz. Bu eğitimlerde bizimle işbirliklerinden dolayı İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ödemiş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’ne teşekkür ediyoruz. Salatalık ve kornişonda Metalaxyl aktif maddesinin maksimum kalıntı limiti binde 5’ten binde bire indirildi. Bu oran ölçülebilen en küçük değer. Üreticilerimiz dikkat etmezlerse sektörümüz büyük kayıplara uğrayacak. O nedenle, üreticilerimizi bilgilendirme toplantıları hayati öneme sahip” şeklinde konuştu.



Ödemiş ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Altıntaş, Türkiye’de 100 bin ton salatalık ve kornişon üretimi olduğunu ve bunun 30 bin tonunun Ödemiş’te üretildiğini belirterek bölgenin potansiyelini ortaya koydu.



İzmir Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü temsilcileri ise, üreticilere mildiyö hastalığı için kullanılan metalaxyl aktif maddesini içeren ilaçların kullanılmaması ve alternatif mücadele yöntemlerine ilişkin bilgilendirmede bulundular.



Türkiye 88 ülkeye salatalık ve kornişon turşu ihraç etti



Türkiye, 2016 yılında 72 milyon 78 bin dolarlık, salatalık ve kornişon turşu ihraç etmişken, 2017 yılında yüzde 7’lik artışla 77 milyon 123 bin dolara yükseldi. 2017 yılında 88 ülkenin sofralarına Türk salatalığı ve kornişonu lezzet kattı, iştah açtı.



Hollanda 24 milyon 327 bin dolarlık salatalık ve kornişon turşu ihracatı ile ilk sırada yer alırken, Almanya 17 milyon 635 bin dolarlık Türk kornişonu ve salatalığı tercih etti. İngiltere’ye ise; 6 milyon 536 bin dolarlık salatalık turşusu ihraç ettik. Bu ülkeleri 5 milyon 552 bin dolarlık tutarla İsviçre, 2 milyon 744 bin dolarla İtalya izledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.