SAĞLIK - 03 Mayıs 2021 Pazartesi 15:06

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal: 'Yerli aşıda şu ana kadar bir yan etki gözükmedi'

A
A
A
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal: 'Yerli aşıda şu ana kadar bir yan etki gözükmedi'

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde araştırma ve geliştirme çalışmalarının devam ettiği yerli aşı hakkında açıklamalarda bulunan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, aşının yıl sonuna doğru Faz3 çalışmalarının tamamlanmasını planladıklarını ve bununla birlikte de üretime hazır hale gelineceğini söyleyerek, "Biz de bu hafta sonu inşallah 2. dozlarımızı olacağız. Sonrasında hemen bunların tetkikleri yapılacak. Şu ana kadar bir yan etki gözükmedi. Ama daha ayrıntılı tetkikleri yapılacak" dedi.

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan TÜBİTAK Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Araştırma Enstitüsü’nde, yerli aşı çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, yıl sonuna doğru aşının Faz3 çalışmalarının tamamlanmasını hedeflediklerini ve ilk olarak Türkiye’de daha sonra tüm dünyada insanların kullanımına sunulacağını belirtti.

“Türkiye’deki tüm bilim insanlarının bu çatı altında buluştuğu bir yapı”

İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Hasan Mandal, süreci en güvenilir be şeffaf bir şekilde paylaşmayı tercih ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Mandal, “Yine bu süreçte bir güven unsurunun olması noktasında da madem bu aşılar gerçekten güvenilir, o zaman bunun ilk önce kendimizde uygulanmasını istedik ve Covid -19 Türkiye Platformu kapsamında geliştirilen aşılarımızın ilkinde bakanımız ve ben gönüllü olduk. Dolayısıyla bunlar bizim ilk mesajız; biz bu süreci güvenilir ve şeffaf bir şekilde yürütmeye çalışıyoruz. Covid- 19 Türkiye Platformu, TÜBİTAK’ın koordine ettiği süreç TÜBİTAK’ın kendisinin yaptığı değil, Türkiye’deki tüm bilim insanlarının bu çatı altında buluştuğu bir yapı. Yani 49 kuruluştan, üniversite, sanayi ve kamu araştırma merkezleri 436 tane araştırmacımızın , bunun içerisinden 213 tanesi genç öğrencilerimiz, bir araya geldiği ve birlikte çalışmayla birlikte başaracağımız, yani bir seferberlik ruhuyla gerçekleşen bir yapı” diye konuştu.

“Şu ana kadar bir yan etki gözükmedi”

Bu çalışmanın içinde 17 araştırma projesinin 7’sinin aşı çalışmaları olduğunun altını çizen Prof. Dr. Mandal, “Bunun üçünde daha hızlı ilerledik. Bu 3 çalışmanın birisi ben ve bakan beyin de gönüllü olduğu virüs benzeri parçacık aşımızla Faz1 çalışmaları 27 Mart tarihinde başladı ve inşallah bu hafta sonunda Faz1 çalışmaları tamamlanacak. Biz de bu hafta sonu inşallah 2. dozlarımızı olacağız. Sonrasında hemen bunların tetkikleri yapılacak. Şu ana kadar bir yan etki gözükmedi. Ama daha ayrıntılı tetkikleri yapılacak. Bu sefer de etkililiğinin çalışmaları için Faz2 çalışmaları ay sonunda başlayacak. 25 Nisan tarihinde de diğer bir aşı adayımız olan yenilikçi inaktif aşı için de çalışmalarımız başladı, Faz1 çalışmaları. İnşallah yakın zamanda da Adenovirüs tipi aşımızda da Faz1 çalışmalarımıza başlamış olacağız. Yani bu şekilde 7 aşımızdan üçünde daha hızlı bir şekilde ilerliyoruz” şeklinde konuştu.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal: 'Yerli aşıda şu ana kadar bir yan etki gözükmedi'

“Faz3 çalışması tamamlandığında üretime hazır hale gelmiş olacağız”

Bazen kamuoyunda ‘Net cevaplar verilemiyor’ diye serzenişlerde bulunulduğunu aktaran Prof. Dr. Mandal, “Bu bir araştırma çalışması. Tüm dünyada da bu şekilde yürütülüyor. Planlandığı şekliyle bizim Faz1 için en erken aşımız Haziran ayında, Ağustos ayında Faz3 çalışmamız ve inşallah Kasım ayına doğru geldiğimizde Faz3 çalışmamızın tamamlanıp erken kullanım, acil kullanım izniyle kitlesel olarak önce ülkemize daha sonra tüm insanlığa sunulması için biz bir planlama, gayret, çaba ve sorumluluk içerisindeyiz. Bu konuda aşı firmalarımız yoktu bu çalışmaya 1 yıl önce başladığımızda ama biyoteknolojik ilaç üretimine yönelik firmalarımız vardı. Bu firmalarımız sağ olsunlar onlar da bir gayret ve çabayla kendilerini aşı üretimine dönüştürdüler ve şu an en azından bahsettiğimiz VLP aşımızı üretecek firmamız gerekli altyapısının tüm hazırlıklarını yaptı. Zaten Faz1, Faz2, Faz3 için üretebiliyor ama daha büyük ölçekte üretimin gerçekleşmesi için Haziran, Temmuz aylarında bunun tüm sürecini tamamlamış olacak ve inşallah Faz3 çalışması tamamlandığında aynı zamanda da üretime hazır hale gelmiş olacağız” şeklinde konuştu.

Mustafa Uslu
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Uşak Uşak’ta 23 Nisan coşkusu Çocuk Kent’te kutlandı Uşak Belediyesi’nin Çocuk Kent’te düzenlediği 23 Nisan Çocuk Şenliği unutulmaz anlara ev sahipliği yaptı. Bando ile başlayan renkli etkinlikler hız kesmeden devam etti. Alanda; palyaço ve maskotlar, kukla gösterisi, ateş adam gösterisi, çocuk oyunları ve halk oyunları gösterileri katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Ayrıca çocuklar; Resim Atölyesi’nde, Minik Bahçıvanlar Atölyesi’nde, Sünger Ayı Yapım Atölyesi’nde ve Maske Yapım Atölyesi’nde farklı etkinlikler yaparak güzel anılar biriktirdi. Birçok etkinlik çeşidiyle bu özel güne hazırlanan programda adeta festival havası esti. Çocuklar alan içerisinde halat çekme yarışması, çuval yarışması ve kum atma oyunu gibi birbirinden heyecanlı aktivitede vakit geçirirken, aileler güzel havanın tadını çıkardı. “Çocuklarımız için daha çok çalışacak, yarınlarında olmaya devam edeceğiz” Çocuklar ve aileleri ile yakından ilgilenen dolu dolu program içeriğiyle keyifli vakit geçiren Uşak belediye Başkanı Özkan Yalım ise konuşmasında; “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bu özel günde siz değerli Uşak halkını burada görmekten mutluluk duyuyor, bu kalabalığa ve yoğun ilginize bir kez daha minettar olduğumu belirtmek istiyorum. Bugün geleceğimizin teminatı, aydınlık yarınlarımız olan çocuklarımızın günü. Bizlerde Uşak Belediyesi olarak, çocuklarımızın mutlu olmaları, gülümsemeleri için kentteki tüm yaşam alanlarını daha güvenli, eğlenceli, keyifli hale getireceğiz. Onlar için eğitici, öğretici, önemli projelere, çalışmalara imza atacağız. Her zaman daha iyisini yapmaya çalışacak ve hep yanlarında olmaya devam edeceğiz. Bugün Uşak’ımızın güzel çocuklarıyla birlikte güzel etkinliklerde her beraber olarak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın coşkusunu paylaşacağız. Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın 23 Nisan.“ ifadelerini kullanan Başkan Yalım, ayrıca programda emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.
İstanbul Bahçeşehir Koleji, FIBA Europe Cup’ta ikinci oldu Bahçeşehir Koleji, FIBA Europe Cup final rövanş maçında evinde karşılaştığı Alman ekibi NINERS Chemnitz’i uzatmalarda 105-95’lik skorla mağlup etti. İlk müsabakayı 85-74 kaybeden kırmızı-lacivertliler bu sonuçla sezonu 2. olarak tamamladı. FIBA Europe Cup final rövanş maçında Bahçeşehir Koleji, Ülker Etkinlik ve Spor Salonu’nda Alman takımı NINERS Chemnitz ile karşılaştı. Karşılıklı sayılarla geçilen ilk periyodu Chemnitz 19-18 önde tamamladı. İkinci periyotta savunmada rakibini durduran, hücumda daha etki olan kırmızı-lacivertliler bir ara farkı 19 sayıya çıkarsa da devreye 55-38 önde girdi. Üçüncü periyotta hücumda sayı bulmakta zorlanan Bahçeşehir Koleji farkı koruyamadı. Alman temsilcisi etkili hücumlarının yanında birçok kez de serbest atış noktasına geldi ve periyot 67-67 sona erdi. Son periyotta taraftarının da desteğiyle öne geçen kırmızı-lacivertliler istediği farkı yakaladı ve uzatma periyoduna geçildi (95-84). Bahçeşehir Koleji, uzatmalarda parkeden 105-95’lik skorla galip ayrılsa da Almanya’daki ilk maçı 85-74 kaybettiği için sezonu ikinci olarak tamamladı. Müsabakanın en skoreri Chemnitz’te 29 sayı ile oynayan Kaza Kajami olurken, Bahçeşehir Koleji’nde ise Jerry Boutsiele 24 sayı ile katkı verdi. Karşılaşmayı Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkan Vekili Ömer Onan, TBF yöneticileri ve Eyüpspor Teknik Direktörü Arda Turan da tribünden takip etti. Salon: Ülker Spor ve Etkinlik Hakemler: Luis Castillo, Nicolas Maestre, Martin Horozov Bahçeşehir Koleji: Muhammed Baygül, George Earl Kell III 21, Jerry Boutsiele 24, Egehan Arna 3, Tony Taylor 20, Phil Scrubb 12, Berkay Candan 3, Tyler Cavanaugh 15, Axel Bouteille 7 Başantrenör: Dejan Radonjic Chemnitz: Aher Uguak 8, Jeffery Garrett 8, Wesley Van Beck 10, Jonas Richter 7, DeAndre Lansdowne 10, Kaza Kajami 29, Tylor Ongwae 4, Ousman Krubally 12, Dominic Lockhart 4, Kevin Yebo 3 Başantrenör: Rodrigo Pastore 1. Periyot: 19-18 (NINERS Chemnitz lehine) Devre: 55-38 (Bahçeşehir Koleji lehine) 3. Periyot: 67-67 Normal süre: 95-84 (Bahçeşehir Koleji lehine) 5 faul alanlar: Kevin Yebo (33.13), Jonas Richter (33. 32), Ousman Krubally (38.52), Jeffery Garrett (41.43) (NINERS Chemnitz)
Trabzon Ziraat Türkiye Kupası: Trabzonspor: 2 - Fatih Karagümrük: 1 (İlk yarı) Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final İlk maçında Trabzonspor ile Fatih Karagümrük karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı bordo-mavili ekibin 2-1 üstünlüğü ile tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 15. dakikada sağ taraftan rakiplerinden sıyrılarak ceza sahası içine giren Visca, şutunda top Sirigu’nun sağından ağlara gitti. 1-0 21. dakikada Mendes’in ceza sahası dışından vuruşunda kaleci Uğurcan Çakır, topu kornere çeldi. 22. dakikada ceza sahası içinde Rohden’in pasında Mendes topu filelere gönderdi. 1-1 41. dakikada Mendy’nin penaltı noktasına gönderdiği topa gelişine vuran Denswill’in şutunda meşin yuvarlak kaleci Sirigu’nin solundan ağlarla buluştu. 2-1 Hakemler: Ali Şansalan, Murat Tuğberk Curbay, Süleyman Özay Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Meunier, Mendy, Denswill, Eren Elmalı, Berat Özdemir, Bardhi, Fountas, Visca, Pepe, Enis Destan Yedekler: Muhammet Taha Tepe, Baniya, Fernandez, Umut Bozok, Kerem Şen, Umut Güneş, Onuachu, Göktan Gürpüz, Arif Boşluk, Orsic Teknik Direktör: Abdullah Avcı Fatih Karagümrük: Sirigu, Veseli, Biraschi, Ceccherini, Levent Mercan, Rohden, Feghouli, Emre Mor, Eysseric, Mendes, Güven Yalçın Yedekler: Emre Bilgin, Can Keleş, Emir Tintiş, Nazım Sangare, Salih Dursun, Vinicius, Adnan Uğur, Paoletti, Adnan Uğur, Tarık Tuğyan, Teklic Teknik Direktör: Tolunay Kafkas Goller: Visca (dk. 15), Denswill (dk. 41) (Trabzonspor), Mendes (dk. 22) (Fatih Karagümrük) Kırmızı kart: Enis Destan (dk. 44) (Trabzonspor) Sarı kartlar: Eren Elmalı, Fountas (Trabzonspor), Biraschi, Emre Mor (Fatih Karagümrük)