GENEL - 24 Mayıs 2018 Perşembe 09:05

Söke’de 301 çocuk yazardan söyleşi ve imza günü

A
A
A
Söke’de 301 çocuk yazardan söyleşi ve imza günü

Söke İlçe Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde Sadullah Kuşada İlkokulu sorumluluğunda yürütülen ’Çocuk Yazarlar’ projesi üç yılda 13 yazardan 301 çocuk yazar sayısına ulaştı.

Söke İlçe Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde Sadullah Kuşada İlkokulu sorumluluğunda yürütülen ’Çocuk Yazarlar’ projesi üç yılda 13 yazardan 301 çocuk yazar sayısına ulaştı.



Çocuk Yazarlar Projesi Söke’de 2016 yılında başlatıldı. 2016 yılında bir okul, bir öğretmen, 13 çocuk yazar ile başlayan proje, 2017 yılında 90 çocuk yazara, 2018 yılında ise 301 çocuk yazara ulaştı. İlkokul düzeyinde başlayan Çocuk Yazarlar Projesi bu yıl ortaokul öğrencilerini de içine alırken, 2018 yılında projede 46 okul ve 79 öğretmen görev aldı. 301 çocuk yazarın kitabı Kültür Bakanlığı kayıtlarına girerken, her bir kitap ISBN numarası ve bandrol ile basıldı.



Çocuk Yazarlar Projesinin Söke Anadolu Lisesi bahçesinde gerçekleşen imza ve söyleşi gününe Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Söke Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu başta olmak üzere proje paydaşlarının temsilcileri, çocuk yazarların yakınları ve okulların temsilcileri katıldı.


Etkinliğin açılışında projenin sorumlu okulu Sadullah Kuşada İlkokulu Müdürü Cemal Tarık Yaman konuşma yaptı. Yaman konuşmasında proje ile ilgili bilgiler verdi.



“Dilimizi doğru ve güzel kullanmak her bir ferdin esas meselesi olmalıdır” diye Söke İlçe Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu; Sınav ve ona dayalı test yöntemleri ne yazık ki Türkçemizin doğru ve güzel kullanımını olumsuz yönde etkilemektedir. Belli cevap şıkları olmadan bildiklerini bile anlatamayan dolayısıyla başarısızlığa mahkum çocuklar yetişmektedir. Çocuk Yazarlar Projemiz ile öğrencilerimiz bir yandan doğru ve güzel Türkçe kullanmayı öğrenirken, bir yanda da yazmak için daha çok okuma yapma ihtiyacı duymaktadırlar. Proje çocukların gelecek planlamalarına yardım ederken, özgüven kazanmalarına da yol açmaktadır” dedi. Söke’de Çocuk Yazarlar Projesi dışında ilçeye özgü yada özellikle üzerinde durulan 18 ayrı eğitim projesi daha gerçekleştirdiklerini belirten İlçe Kaymakamı Kurtbeyoğlu; “Bu proje çalışmalarında 552 öğretmen ve 8 Bin 600 öğrencimiz görev aldılar. Bütün öğrencilerimizin yazman alışkanlığı kazanmalarını, en az bir enstrüman çalmaları veya bir spor dalında lisanlı olmalarını, resim fotoğraf vb. sanat dallarına ilgili olmalarını sağlamayı hedefliyoruz. İlçemizde 3 yıldır sürdürdüğümüz eğitim çalışmalarının tamamı bu amaca dönüktür” dedi.



Aydın’da göreve başladığından bu yana velilerin eğitime olan ilgilerinin dikkatini çektiğini ve bu durumun hoşuna gittiğini belirten Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger; “Eğitimde önemli olan fark oluşturmak. Burada çok önemli bir fırsat yakalanmış, Söke’de bir fark oluşturuyor.. Burada görüyoruz ki; Kafası testle, midesi tostla doldurulan bir neslin dışına çıkıyoruz, çocuklarımızı kitapla buluşturuyoruz. Daha doğrusu kitap okumanın da dışında çocuklarımızı kitap yazmaya teşvik ediyoruz. Ben bu farklılığı ortaya çıkaran ve farklı düşünceyi ortaya çıkaran bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bugün 301 çocuk yazarımız bir arada, inanın ben onların yaşındayken 301 kitabı bir arada görmemiştim. Bu her türlü takdirin üzerindedir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sağ olsunlar, var olsunlar” diye konuştu.


Yapılan konuşmaların ardından Vali Köşger ve katılımcılar öğrencilerin kitap stantlarını gezdi. Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger ve protokol üyeleri öğrencilerden imzalı kitap almayı da ihmal etmedi. Kitap stantları dışında Söke’de yürütülen 18 ayrı eğitim projesine ait tanıtım stantları da gezilerek, bilgiler alındı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Yıllık işletme cetvellerinde son tarih 30 Nisan Samsun Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, sanayi işletmelerinin ‘yıllık işletme cetvelleri’ni 30 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerektiğini hatırlatarak, verilmemesi durumunda işletmelere 8 bin 322 TL idari para cezası uygulanacağının altını çizdi. Müdür Selahattin Altunsoy, sanayi sicil belgesi sahibi işletmelerin 2023 yılına ait yıllık işletme cetvellerini 30 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerektiğini hatırlattı. Altunsoy, “Sanayi sicil belgesi alan işletmeler aynı kanunun 5. maddesine göre her yıl vermek zorunda oldukları bir yıllık faaliyetlerini gösteren yıllık işletme cetvellerini takvim yılı sonundan itibaren en geç dört ay içinde (30 Nisan tarihine kadar) bağlı bulundukları İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüklerine bildirmek zorundadırlar. Bu çerçevede sanayi siciline kayıt olan işletmelerin 2023 yılına ait yıllık işletme cetvellerini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yayımlanan SGM 2014/11 no’lu Tebliğin 11’nci maddesi uyarınca e-Devlet kapısı veya Bakanlık web sayfası Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden (http://sanayisicil.sanayi.gov.tr) elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir. Yoğunluk yaşanmaması için girişler son güne bırakılmamalıdır. Sistem 7 gün 24 saat açık olduğundan mesai saatleri dışında ve hafta sonları da girişler yapılabilir. Söz konusu zorunluluğu yerine getirmeyen işletmelere aynı kanunun ilgili maddeleri uyarınca 2024 yılı için belirlenen 8 bin 322 TL idari para cezası uygulanacağından, ilgililerin cezai müeyyideye maruz kalmamaları açısından 30 Nisan 2024 tarihine kadar 2023 yılı yıllık işletme cetvellerini sistem üzerinden vermeleri önem arz etmektedir. Sanayi işletmeleri tereddüt edilen hususlarda bizzat İl Müdürlüğümüz Sanayi Sicil Birimine müracaat edebileceği gibi kurum telefondan da bilgi ve yardım alabileceklerdir” dedi.
Ordu Topraksız tarım sistemiyle çilek üretimine başladılar: Yıllık kazanç hedefleri 5 milyon TL Ordu’da, aldıkları hibe desteği ile 6 dönümlük serada topraksız tarım uygulaması ile çilek üretimine başlayan çift, yıllık yaklaşık 5 milyon TL kazanmayı hedefliyor. Fatsa ilçesinde yaşayan Özge Arslan ve eşi Uğur Arslan, topraksız tarım ile çilek üretimi yapmaya karar verdi. 2021 yılında aldıkları hibe desteği ile seralarını kuran çift, yaklaşık 10 dönümlük arsa üzerine 6 dönüm çilek serası kurdu. Burada 110 bin fideden yıllık 80-100 ton arası üretim yapan çift, yıllık 5 milyon TL kazanmayı hedefliyor. “Öğretmenliğe hiç başlamadan çilek üreticisi oldum, 6 dönüm alanda 30 dönümlük üretim yapıyoruz” Üniversitenin çocuk gelişimi bölümünden mezun olan yaşındaki Özge Arslan, topraksız tarım uygulaması ile verimin 5 katı arttığını belirterek, “Öğretmenliğe hiç başlamadan ticarete başladım, öncesinde farklı sektörlerde de çalıştık, şuanda çilek üretimi yapıyoruz. Topraksız tarım olduğu için herkes su kültürüyle üretim yaptığımızı zannediyor ancak Hindistan cevizi kabuğu içerisinde yetiştiriyoruz. Toprakta olmayan bütün değerlerin tamamını biz veriyoruz ancak kesinlikle hormon ve genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) yok. Toprağa göre daha hijyenik ve verim olarak 3-5 kat arası daha verimli. Burası 6 dönümlük sera ancak 30 dönüm toprak üretimine tekabül ediyor” diye konuştu. “2 yılda kendini amorti etti, yıllık 5 milyon TL getirisi bekliyoruz” Serada bulunan 110 bin fidede yıllık 80-100 ton ürün ile yıllık 5 milyon TL getiri beklediklerini söyleyen Özge Arslan, “Getirisinden memnunuz, 2 yıl önce 7 milyon liraya kuruldu, şu an maliyetler arttı ancak bu süre zarfından kendini amorti etti. Zaten kırsal kalkınma projesinden de destek almıştık. İl Tarım ve Orman Müdürümüz Kemal Yılmaz’ın da bizlere çok desteği oldu. İlk yıl 3 milyon TL gibi bir getirisi oldu, bu yıl 5 milyon kadar bir gelir bekliyoruz. Sektör açık, bu kalitede çilek Antalya’da ihracata gidiyor, biz burada iç piyasada satıyoruz. İlerleyen günlerden Karadeniz Bölgesi’nin tamamına yaymayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi. Uğur Arslan ise eşinin fikri ile topraksız tarım sistemiyle çilek üretimi yapmaya başladıklarını ve başarılı olduklarını dile getirerek, bu tür hibe desteklerinin insanları teşvik ettiğini ve üretime katkı sağladığını söyledi.