YEREL HABERLER - 23 Mart 2017 Perşembe 13:05

Söke’de ’Engellilerin Toplumsal Entegrasyonu’ konferansı

A
A
A
Söke’de ’Engellilerin Toplumsal Entegrasyonu’ konferansı

Söke Amerikan Kültür Koleji ve Kıryarlar Özel Eğitim İş Uygulama Okulu işbirliği ile yürütülen ’Sen Benim Aynamsın’ ile Kıryarlar Özel Eğitim İş Uygulama Okulu tarafından yürütülen ’+EMPATİ’ Projesi kapsamında konferans gerçekleştirildi.

Söke Amerikan Kültür Koleji ve Kıryarlar Özel Eğitim İş Uygulama Okulu işbirliği ile yürütülen ’Sen Benim Aynamsın’ ile Kıryarlar Özel Eğitim İş Uygulama Okulu tarafından yürütülen ’+EMPATİ’ Projesi kapsamında konferans gerçekleştirildi.


Engellilerin toplumsal entegrasyonunu hedefleyen iki proje kapsamında çalışmalar devam ederken, gerçekleştirilen bu konferansta bu çalışmaların bir parçasını oluşturuyor.


Söke Amerikan Kültür Koleji salonunda gerçekleşen konferansta konuşmacı olarak Prof. Dr. Sunay Yıldırım Doğru yer aldı. ’Engelli İstismarı ve Engellilerin Toplumsal Entegrasyonu’ konulu konferansa katılım yoğun olarak gerçekleşirken, katılımcılar arasında Söke İlçe Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Ömer Şimşek de yer aldı.


Toplumsal sorunlarımız neler ve bunlarla nasıl baş edilebilir ile engelli bireylere istismar konularında sunum yapan konuşmacı Prof. Dr. Sunay Yıldırım Doğru; “Engelli bireylere bakış açısı çeşitli sorunlara neden olabiliyor. Engelli kelimesi bir kişinin, bir işi yapamaması anlamını taşıyor ancak uygun ortam sağlandığında aslında bu bireyler kendi ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabiliyorlar. Bu uygun ortamları sağlayan başta devlet kurumları ve yerel yönetimler, diğeri ise dernekler gibi sivil toplum kuruluşları” dedi.


Engelliler alanındaki çalışmalarına 1992 yılında başladığını belirten Prof. Dr. Sunay Yıldırım Doğru; “Türkiye’de o günden bugüne çok şey değişti. Özel eğitim kurumlarının artması, 1997’de çıkan kanun sonrasında ve özellikle 2000’li yıllarla birlikte ülkemizde özeli eğitim kurumları büyük aşama kaydetti. Elbette tüm sorunlar bitmedi, yapılabilecek çok daha işler var. Ülkemizdeki gelişmeyi ve yapılanları görmezlikten gelemeyiz. Ayrıca Engellilere yönelik faaliyetlerde birçok dünya ülkesinden daha iyi olduğumuz gibi gelişmiş ülkelerin de çok gerisinde değiliz. Mesela Avustralya’yı engellilere yönelik özel eğitimde çok gelişmiş bir ülke olarak düşünebilirsiniz ancak dünya üzerinde en geri kalan ülke hatta kıta olduğu belirlenmiştir” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Geçmişten geleceğe uzanan el Kayseri’de 440 yıldır hizmet veren Nasrullahzade Vakfı; Ramazan Ayı boyunca her gün 350 kişilik iftar yemeği veriyor. 1584 yılında kurulan Nasrullahzade Vakfı; Mustafa Germirli İmamhatip Ortaokulu’nda Ramazan Ayı süresince iftar yemeği veriyor. Her gün 350 kişiye verilen iftar yemeğinin yanında vakıf tarafından çeşitli yardım ve hayırlar da yapılırken, Vakıf Çalışanı Mehmet Soyaslan; "Nasrullahzade Vakfı; Osmanlı döneminde 1584 yılında Nasrullahzade Mehmet Efendi tarafından kurulan bir mülhak vakıftır. O günden bu güne kadar 440 yıldır vakfımız hizmetlerine devam etmektedir. Kayseri’de vakfiyemiz gereği şartlar var. Bunlar fakir ve fukaraya yardım, aşure gününde aşure yaptırmak, Yasin hatim okutturmak gibi şartları yerine getiriyoruz" dedi. Vakfın faaliyetleri hakkında bilgiler veren Soyaslan; "Vakıf Mütefevelisi Dr. Mehmet Köseoğlu’nun öncülüğünde hizmetlerimize devam ediyoruz. Bu sene 1 ay boyunca fakir ve muhtaç insanlara 1 ay boyunca yemek veriyoruz. Onun yanında 3 bin torba 25 kiloluk un dağıtımımızı yaptık, bunu her yıl yapıyoruz. Kandil gecelerinde etli pilav yaparak ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza dağıtıyoruz. Altınoluk mahallesinde bulunan ve mülkiyeti vakfımıza ait Nasrullahzade Cami’nin her türlü gideri vakfımız tarafından karşılanıyor. Bunun haricinde yıllık 5 tane proje hafızlık orta okullarına gıda yardımı ve her türlü ihtiyaçlarına gücümüzün yettiğince yardımcı oluyoruz. Ayrıyeten diyanet tarafından verilemeyen, eksik kalan belletmenlere de belletmen ücreti vererek hayır şartlarımızı yerine getiriyoruz" ifadelerini kullandı. "Dışarıdan bağış almıyoruz" Vakıf bünyesinde bağış almadıklarını da sözlerine ekleyen Mehmet Soyaslan; "Nasrullahzade Vakfı dışarıdan herhangi bir bağış almamaktadır. Vakfımızın 1584 yılından kalan gayrimenkullerini günümüz şartlarında değerlendirerek elde etmiş olduğumuz gelirler çerçevesinde bu yardımları yapmaktayız. Şuan içinde bulunduğumuz bina vakfımızın bir dönem gayrimenkulü olan bir bina. 440 yıl önce vakfeden şahsın ruhuna buradan her gün dualar gidiyor. 680 tane kiracımız var, piyasa şartlarında kiraya veriyoruz. Buradan gelenlerle vakfımızın amaçları doğrultusunda hizmet ediyoruz" diye konuştu.