GENEL - 13 Ocak 2018 Cumartesi 09:01

Yollar sıcak asfaltla buluştu

A
A
A
Yollar sıcak asfaltla buluştu

Aydın Büyükşehir Belediyesi, yol yapım ve sıcak asfalt çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

Aydın Büyükşehir Belediyesi, yol yapım ve sıcak asfalt çalışmalarına aralıksız devam ediyor.


Aydın Büyükşehir Belediyesi ekipleri, asfaltlama çalışmaları çerçevesinde il genelinde yoğun çalışma programı uygulayan büyükşehir belediyesi ekipleri, uzun yıllardır bakım görmeyen birçok yolun yapım ve onarımını tamamlıyor.


Efeler’in Kocagür ve Yenipazar’ın Hamzabali mahalleleri ile Kuşadası’nın Rıza Saraç Caddesi’nde 18 bin metrekarelik alanda çalışma yapan ekipler temel malzeme seriminden sonra sıcak asfalt çalışmasını da tamamladı.


Vatandaşlar uzun süredir yapılamayan yolların büyükşehir tarafından asfaltlanmasından memnuniyetlerini belirtirken “Yollarımız bozuktu, ekipler çok kısa bir sürede tamamlayıp asfaltladı. Uzun yıllardır yapılmayan yolları Özlem Çerçioğlu başkanımız yapmıştır. ’Topuklu Efe’ sayesinde hizmet görmeye başladık. Allah Özlem Çerçioğlu’ndan razı olsun, başımızdan eksik etmesin” şeklinde konuştular.


Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, il genelindeki çalışmaların devam edeceğini kaydederek “Büyükşehir belediyemiz sorumluluk alanı içerisindeki bütün yolları Aydınlıların hak ettiği şekilde kaliteli hale getiriyoruz. Vatandaşlarımızın huzuru ve refahı için elimizden geleni yapmaya hazırız. Biz vatandaşımıza hizmet için varız” diye konuştu.


Aydın Büyükşehir Belediyesi ekipleri çalışmalarına il genelinde hız kesmeden devam edecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.