ÇEVRE - 16 Nisan 2018 Pazartesi 14:46

Balıkesir’de Haşere ile mücadele aralıksız sürüyor

A
A
A
Balıkesir’de Haşere ile mücadele aralıksız sürüyor

İl genelinde haşere ile mücadelenin büyük bir titizlikle devam ettiğini belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu; “Tüm haşerelerin kökünü kurutacağız” dedi.

İl genelinde haşere ile mücadelenin büyük bir titizlikle devam ettiğini belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu; “Tüm haşerelerin kökünü kurutacağız” dedi.


Kış aylarında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı haşereyle mücadele çalışmalarına ara vermeden devam eden Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi özellikle sivrisinek konusunda oldukça hassas çalışıyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’na bağlı ekiplerin haşere ile mücadele çalışmaları aralıksız olarak devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu’nun talimatları doğrultusunda özellikle Balıkesirliler’in sivrisinek konusunda bu yaz sezonunda sıkıntı yaşamaması için 24 saat ilaçlama hizmetlerini sürdüren ekipler, özellikle larvaların bulunabileceği kanal, kanalet, bataklık gibi yerlerde çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyor. Günümüzde, sıtma, batı nil virüsü, kırım kongo kanamalı ateşi, zika virüsü ve kuş gribi gibi vektörel hastalıkların önlenmesinin temelinde; vektörlerin kaynağında kontrol altına alınması ve etkin mücadele yöntemlerine önem veren ekipler, hiçbir detayı atlamadan ilaçlamalarını sürdürüyor.



Çalışmalar havadan ve karadan devam ediyor


Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığınca İl genelinde 20 İlçede yürütülen haşere mücadele çalışmaları için Balıkesirlilerin huzurunu bozacak olan haşere ile ciddi bir mücadelenin içinde olduklarını dile getirerek çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi “Çalışmalarımız 66 araç, 40 Pulvarizatörlü ULV, 26 Kanal Sisleme, 20 Mist Blower, 180 Destek Ekipmanı, insansız havadan ilaçlama aracı ve amfibik arazi aracı ile aralıksız sürdürüyor. Çalışmalar, Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından eğitim almış 170 sertifikalı personel tarafından yürütülüyor. Temiz bir çevre, sağlıklı bir toplum anlayışı ile Balıkesirliler’in yaz sezonunu huzurlu geçirmesi amacıyla, kış sezonu boyunca kaynak tarama ve ergin sivrisineklerin konakladığı kanalizasyon hatlarında yapılan sıcak sislemeler, tespit edilen diğer kaynakların pasifize edilmesi ve hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte larva mücadelesi önemli bir hassasiyet ve özveriyle sürdürülüyor. Bu kapsamda; sivrisinek üreme kaynakları olan durgun sular, foseptikler, rögarlar, inşaat bodrum suları, dere yatakları, bataklıklar, sazlık alanlar ve süs havuzlarının insan ve çevre sağlığı açısından güvenli olan doğal larvasitlerle ilaçlanmasının yanında karasineklerin üreme ve konaklama noktaları olan gübrelikler, çöp konteynırları ve çöp depolama alanlarında yıl boyunca rutin program kapsamında mücadele gerçekleştiriliyor. İlaçlamaların etkin, sağlıklı ve bilinçli bir şekilde yapılması amacıyla Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği ve Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılan insektisitlerin kullanılması ise dikkat çeken bir diğer önemli unsur. Sazlık ve bataklık alanlarda, hem karada hem de suda hareket özelliğine sahip Amfibik Arazi Aracı, kara ve sudan uygulama yapılması ile ilgili problem teşkil eden Edremit Dalyan Bölgesi, Ayvalık Bölgesi ve Erdek Düzler Sahil Bölgesinde ise yaz sezonu boyunca insansız hava aracı kullanılarak mücadeleye devam ediliyor.”



Mutlu ve huzurlu balıkesir için çalışıyoruz


Yapılan tüm çalışmaların mutlu ve huzurlu şehir Balıkesir için gerçekleştirildiğine vurgu yapan, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mustafa Yılmaz yapılan çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulunurken; özetle şunları söyledi; “İlimiz genelinde kış mevsiminde sıcaklıkların yüksek olması sebebiyle çalışmalar hassasiyetle sürdürülüyor. 2018 - Ocak ayından bu yana kış sezonunda 15.737 Sivrisinek Larva Uygulaması, sivrisinek ergin konak yeri olan kanalizasyon hatlarında 81.127 Kanal Sisleme Uygulaması ve Cami, Okul gibi kamuya ait alanlarda 3.716 Kapalı Alan Uygulaması gerçekleştirildiği, aktif kaynakların pasifize edilmesi ve yeni kaynak oluşumlarının tespit edilmesi çalışmalarıyla mücadele aralıksız devam ediyor.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.