YEREL HABERLER - 28 Mart 2017 Salı 13:53

Belediye başkanlarından referandum yorumu

A
A
A
Belediye başkanlarından referandum yorumu

Balıkesir’de belediye başkanları 16 Nisan’da yapılacak Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili açıklamalarda bulundular.

Balıkesir’de belediye başkanları 16 Nisan’da yapılacak Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili açıklamalarda bulundular.


Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, 16 Nisan tarihinde gerçekleşecek Anayasa Değişikliğinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihinde önemli bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. 16 Nisan’da gelecek ve istikrar için milletin sandığa gideceğini söyleyen Uğur, "Hepimizin bildiği gibi Cumhuriyet Tarihinde Hükumetlerin ortalama ömrü 18 ay oldu. Hükumet krizleri, koalisyonlar, uyuşmazlıklar ve çift başlılık bu ülkeye fayda getirmedi. Zaman zaman mevcut yönetim modeli içindeki zayıf noktaları istismar eden vesayet odakları bu ülkeye uzun yıllar patinaj yaptırdılar. Cumhuriyet Tarihimizin önemli liderlerinden olan Turgut Özal, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Alpaslan Türkeş ve Muhsin Yazıcıoğlu’nun her birinin açıklamalarında , özellikle de son dönemlerinde hep Cumhurbaşkanlığı Hükümeti Sistemine benzer bir modeli hedeflemeleri bir tesadüf değil, ülkemizin hızla kalkınması için nelerin gerekli olduğunu çok iyi tahlil etmelerinden kaynaklanmaktadır" dedi.


Uğur açıklamalarının devamında, "Temsiliyetin genişlemesi için, gençlerimiz için, sivil yargı için, daima güven ve daima istikrar için, vesayete dur demek için, hizmetlerin verimli ve süratli yürütülebilmesi için, bağımsız ve tarafsız yargı için, Güçlü Türkiye için bizler evet diyoruz. Tarih tekerrürden ibarettir. İbret alırsak , tarih tekerrür etmeyecektir. Aynı krizlerin, enerji kayıplarının, kaos ortamlarının gelecekte bir daha yaşanmaması için evet diyoruz. 16 Nisan da sonuç ne olursa olsun milletimizin kararına saygı duyacağız. Ancak İnanıyoruz ki 16 Nisan’daki Halk oylaması neticesinde aziz milletimiz kazanacak, Türkiye kazanacak, ülkemiz süratle kalkınmaya devam edecektir" şeklinde konuştu.



"16 Nisan, 15 Temmuz’un hesap sorma günü"


Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise, 16 Nisan’da yapılacak referandumun, 15 Temmuz’un hesabını sorma günü olduğunu söyledi. Sandıkta ’evet’ diyen vatandaşların hızlı işleyen bir bürokrasiye ve daha güçlü bir demokrasiye ’evet’ diyeceğini ifade eden Yılmaz, "Tek vatan, tek bayrak, tek millet ve tek devlet için evet diyeceğiz. Sandıkta evet diyen vatandaş hızlı işleyen bir bürokrasiye, daha güçlü bir demokrasiye evet diyecek. Yeni sistemde Türkiye’yi yönetecek iradeye doğrudan millet karar verecek. Belirsizlikler, ekonomik kriz ve siyasi kavgalar ortadan kalkacak; ekonomi daha sağlam bir zeminde daha hızlı ve güvenli bir şekilde büyüyecek" dedi. Çift başlı mevcut sistemde kaos ve istikrarsızlığın an meselesi olduğunu söyleyen Yılmaz, "Bizim Türkiye’nin geleceğini garanti altına almamız gerekiyor. Mesele sen, ben meselesi değil memleket meselesidir. Ben Türkiye’nin istikrarını ve geleceğini evet oylarıyla daha güçlü bir şekilde inşa edeceğimize inanıyorum" dedi.



"Erdoğan için değil, her doğan için evet"


Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, 16 Nisan 2017 tarihinde yapılacak olan Anayasa değişikliği oylaması ile ilgili, "Erdoğan için değil, her doğan için istiyoruz ve onun için evet diyoruz" dedi. 16 Nisan’da gerçekleşecek Anayasaya değişikliğinin artık ülkede koalisyonların olmaması için yapılacağını söyleyen Kafaoğlu, "Artık iki başlılıktan kurtuluyoruz. Bir gövdede iki baş olmaz. İki kaptan gemiyi batırır. Seçimler sık sık olmasın, 5 yılda bir seçim olacak. Hem Cumhurbaşkanlığı seçimi, hem Milletvekili seçimi" dedi.


Başbakanlık, sıkı yönetimler, askeri yargı ve koalisyonların lügattan çıkacağını ifade eden Kafaoğlu, "Tek başlılık bir istikrar demektir, istikbal demektir, gelecek demektir. Gelecek nesillerimiz, büyüyen gelişen Türkiye için oyumuz referandumda evet’tir. Anayasa oylamasında Balıkesir’de yüzde 55 oranında, Altıeylül bölgesinde ise yüzde 60 üstünde oy evet olacaktır. Türkiye’de 1960 yılından bu yana dört darbe girişimi yapıldı. Bu anayasa ile darbe ve askeri vesayet olmayacak. Biz bu anayasa değişikliğini Erdoğan için değil, her doğan için istiyoruz" dedi.



"Türkiye için Başkanlık sistemini savunuyorum"


Bigadiç Belediye Başkanı İsmail Avcu ise istikrar, ülkenin hızla kalkınması ve güçlü bir Türkiye için hep Başkanlık sistemini savunduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yürüdüğü yoldan yürüyeceklerini söyleyen Avcu, "Türk Milleti için hayırlı olacağına inanıyorum. Bu düşüncemiz yıllardır hasretini çektiğimiz Türk Milletinin yaşam biçimine uygun. Bizim Milletimiz tek başlılığı seven, inandığı ve güvendiği yolda canını seve seve veren millet. İnşallah Türk milletinin bahtı gülecek, yani demokrasi bütün kural ve kurumları ile hakim olacak" dedi.


Başkanlık sisteminin Türkiye için çok faydalı olacağını söyleyen Avcu, "Geçmişteki bu ülkenin neler kaybettiğini biliyoruz. 60 ihtilali, 71 Muhtırası, 80 ihtilali ve 28 Şubat süreci. Tek başına iktidar olan AK Parti’nin kapatılma süreci. 2017 yılına demokrasiyle ve hukukla izah edilemeyecek şeyler yaşayarak geldi bu ülke" dedi.


16 Nisan’da Türkiye’de yüksek oy oranıyla evet çıkacağını ve artık bu ülkede hükümet ve kısır kavgaların olmayacağını söyleyen Avcu, "Bu millet nasıl zamanında demokrasi fırsatı verdiğimiz zaman bir Menderes’i içinden bulup çıkardıysa, nasıl bir Özal’ı içinden bulup çıkardıysa, nasıl bir Recep Tayyip Erdoğan’ı içinden bulup çıkardıysa, her zaman hakkın yanında haklının yanında ve en doğru kararı verecektir. Ben Milletimize güveniyorum. Milletimizin verdiği karar başımızın üstündedir" şeklinde konuştu.



"16 Nisan bir dönüm noktası"


Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, 16 Nisan tarihinin Türkiye’nin istiklal ve istikbal mücadelesinin düğüm noktası olduğunu vurguladı. Yeni Anayasa ile Türkiye’nin daha hızlı kararlar alıp uygulamaya koyabileceğini söyleyen Ersoy, Türkiye’nin ileride güçlü ve istikrarlı bir devlet olabilmesi için yeni Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesi gerektiğini ifade etti. Ersoy, "Bu manzara yeni Türkiye’nin doğuşunun manzarasıdır. Milletimiz geleceğini karartmak isteyenlere referandumda sandığa giderek cevabını verecek ve geleceğinin temelini atacaktır" dedi.



"Darbeler dönemi kapanacak"


16 Nisan ile birlikte darbeler döneminin kapanacağını kaydeden Gönen Belediye Başkanı Hüseyin Yakar, Türkiye’nin ’evet’ diyeceğini söyledi.


Yeni Anayasanın oylanacağı 16 Nisan öncesi, Gönen’de kırsal mahalle gezileri ile referandum çalışmasını başlatan ve vatandaşlara Cumhurbaşkanlığı sistemini anlatan Gönen Belediye Başkanı Hüseyin Yakar, Gönen halkının yüzde 60’ının sandıkta evet oyu kullanacağını söyledi. Yeni Cumhurbaşkanlığı sistemini vatandaşa anlatmak için AK Partili belediye meclis üyeleri ile birlikte köy köy gezen Gönen Belediye Başkanı Hüseyin Yakar, 16 Nisan’da Türk Milletinin sandıkta evet diyeceğini belirtti. Yakar, “15 Temmuz’da yara alan demokrasimiz sınav verdi. Toplumun dengesi bozuldu. 16 Nisan’la birlikte darbe korkusu tarih olacak. Kırsal mahalle gezilerimizde, halkımızla kucaklaşıp, yeni Cumhurbaşkanlığı sistemini anlatıyoruz. Vatandaşlarımızın ilgisi çok yoğun. 16 Nisan’da Gönen halkının sandıkta yüzde 60 evet oyu kullanacağına inanıyorum. Hem Gönen hem Balıkesir, hem de Türkiye’ye evet diyerek, yeni bir dönemi başlatacak” şeklinde konuştu.



"16 Nisan bir milat olacak"


Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal ise 16 Nisan bir milat olacağını belirterek, Türkiye’nin tarihin en önemli bir dönemini yaşadığını ifade etti. Cumhuriyet rejimi altında Demokratik ilkelere bağlı kalınarak yeni bir sistem kurulduğunu ifade eden Uysal, "Bu sistemin adı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi. Türk tarihinden ilham alınarak yürütmenin tek elde toplanması öngörülüyor. Hazırlanan yasa milletimizin onayına sunuluyor. 16 Nisan, milletimiz adına adeta yeni bir diriliş, yükseliş ve kalkınma sürecinin miladı olacak" dedi.


Yeni sistemin koalisyon hükümetleri ihtimalini ortadan kaldıracağını söyleyen Uysal, "Ülkemizde Cumhuriyet tarihi boyunca ortalama 1 buçuk yıllık hükümetler icraat yapmaya çalışmışlardır. Bu ihtimalin ortadan kalkmasıyla 5 yıllık süreçler için seçilen Meclis ve Cumhurbaşkanı kalıcı siyasi istikrar ile hızlı ve etkili icraatlar yapabilecek, siyasi ayak oyunları ile uğraşmak yerine, koyduğu büyük hedeflere kilitlenip onlara ulaşmak için çaba sarf edeceklerdir. Biz de özellikle bunun için, güçlü ve daha büyük bir Türkiye için evet diyoruz" şeklinde konuştu.



"Çoğulcu demokrasiye dönülmesi gerekiyor"


Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, 16 Nisan’da hayır oyu vereceklerini söyleyerek, "Bir an önce gerçekten güçlü ve çoğulcu demokrasiye dönülmesi gerekiyor" dedi. Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka da ülkede en önemli sorunların başında işsizlik ve insanların aş peşinde koşmak olduğunu belirterek, hayır oyu kullanacaklarını söyledi. İnsanların başkanlıktan ziyade her gün yurdun bir köşesindeki evlere düşen şehit ateşine ağladıklarını ifade eden Saka, "Ülke istesek de, istemesek de, kabul etsek de, etmesek de Suriye batağı içinde bir savaş peşinde koşar iken, ülkede başkanlıkla ilgili bir referandumun yapılmasını ben çok ters bir karar olarak görüyorum ama; bu ters karara da ben ve benim gibi gerçekten yurt sever olan insanların tamamının hayır diyerek gerekli cevabı vereceğini açık ve net bir şekilde görüyorum" dedi.


Saka, Türkiye’nin demokrasi ile yönetilen bir ülke olduğunu belirterek, "Demokrasinin erdemlerinden faydalanan bir ülke idi Türkiye. Bu ülkenin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk bize bunu teslim etmiştir. Ama ülkemizde maalesef son yıllarda gittikçe demokrasiden uzaklaşılan, gittikçe tek adamlığa doğru yönelen bir rejim oluşmaya başladı. Bu rejimde ülkede gördüğümüz şekilde işsizliğin artmasına, ülkede insanların aş peşinde koşmasına, ülkede güven ortamının ortadan kalkmasına neden olmaya başladı. Onun için bir an önce gerçekten güçlü ve çoğulcu demokrasiye dönülmesi gerekiyor. Güçlü bir meclis ile bu sorunların çare ve çözümlerinin bulunmasını gerekli görüyorum. Bunun için de referandum da hayır denilmesi en doğru karardır diye düşünüyorum. Gerek Edremit’te, gerek Balıkesir’de, gerekse ülkenin geleninde de hayır oylarının ağırlıklı olarak çıkacağına inanıyorum”dedi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Mesaide müdür, tatilde çoban Aydın’ın en çok sevilen kurum müdürlerinden biri olan Aydın İş ve İşçi Bulma Kurumu’nun Müdürü Rahmi Terzi, mütevazi yaşantısı ve özüne olan bağlığı ile görenleri şaşırtıyor. Yıllık iznini doğup büyüdüğü memleketi Kahramanmaraş’ta değerlendiren Rahmi Terzi bir yandan tatilde çocukluk özlemeni giderip çobanlık yaparken, diğer yandan da çobanlık mesleğini sürdüren ailesine yardımcı oluyor. Kravatı çıkarıp kepeneğini giydiği gibi dağlara çıktı Özünün Yörük olduğunu ve çocukluğunun çobanlık yapmakla geçtiğini belirten Aydın iş ve İşçi Bulma Kurumu’nun 11 yıllık müdürü 50 yaşındaki Rahmi Terzi, çalışma hayatındaki yorgunluk ve stresi dağlarda koyun otlatarak attığını söyledi. Çok zor ancak bir o kadar da keyifli bir çocukluk yaşadığını belirten Terzi, “Çocukluğumda bir yandan çobanlık yapıp diğer yandan da okudum. Atatürk Eğitim Fakültesi’nden mezun olduktan sonra bir süre öğretmenlik ardından da 2013 yılında Aydın İş ve İşçi Bulma Kurumu’nda müdür olarak görev yapmaya başladım. İşimi severek yapıyorum. Ancak çocukluk yıllarımın uğraşı ata mesleğim olan çobanlığı da çok seviyorum. Pek çok kişi tatilini deniz kenarlarında ve otellerde geçirmeyi tercih eder ama, ben baharı dağlarda karşılayıp sürü otlatmaktan, kepeneği giyip geceyi sürünün başında dağlarda geçirmekten çok keyif aldığım için tatilimi bu şekilde değerlendiriyorum” dedi.