- 20 Kasım 2017 Pazartesi 10:55

Burhaniye’de elektrikçi Sadi Akpınar sevenlerini üzdü

A
A
A
Burhaniye’de elektrikçi Sadi Akpınar sevenlerini üzdü

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Kadir Efe Caddesinde elektrik tesisatçılığı yapan Sadi Akpınar, yakalandığı amansız hastalığa yenik düştü.

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Kadir Efe Caddesinde elektrik tesisatçılığı yapan Sadi Akpınar, yakalandığı amansız hastalığa yenik düştü. İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Akpınar. Ankara Sincan Cemşit mezarlığında toprağa verilirken, sevenlerini yasa boğdu.


Burhaniye de Körfez Çorumlular Platformu Sungurlu temsilciliğini de yapan 53 yaşındaki Sadi Akpınar, daima gülen yüzü ve sevecen kişiliği ile çok seviliyordu. Yaklaşık bir yıl önce yakalandığı amansız hastalık nedeniyle çeşitli hastanelerde tedavi görürken, dün İstanbul’da hayatını kaybetti. Akpınar’ın cenazesi Ankara’ya götürülürken, Sincan Cemşit mezarlığında toprağa verildi. Bir çocuk babası Akpınar’ın ölümü sevenlerini yasa boğarken, çok sayıdaki seveni de sosyal medyada üzüntülerini belirten yazılar yazdı. Körfez Çorumlular Platformu Başkanı İsmail Eker,” Sadi kardeşimiz Sungurlu temsilcimizdi. Çok güzel bir insandı.Çok üzüldük. Allah mekanını cennet eylesin” dedi. Çay Ocağı İşletmecisi Murat Ceylan’da sosyal medyada şunları yazdı ”Güzel insan ne denir ne yazılır bilmiyorum. Ama sana bu sonsuz gidiş yolu hiç yakışmadı. Bugün ben kardeşimi, arkadaşımı can dostumu bir daha dönemeyeceği ve bir daha asla gelmeyeceği o ebedi aleme yolcu ettim. Ey kardeş seni bildiğim bütün dualarla yolcu ediyorum..Göklerden beni görürmüsün bilmiyorum ama ben seni asla unutmayacağım. Mekanın cennet olsun” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.