- 12 Kasım 2018 Pazartesi 11:39

Nalbantlık mesleğinin son temsilcisi

A
A
A
Nalbantlık mesleğinin son temsilcisi

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, kırsal Dutluca Mahallesi’nde eşek nallayan Ahmet Ercanaslan, mesleğinin son temsilcisi.

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, kırsal Dutluca Mahallesi’nde eşek nallayan Ahmet Ercanaslan, mesleğinin son temsilcisi. Ercanaslan, telefonla arayan müşterilerinin ayağına giderek eşek ve atları nallıyor.


Havran’da nalbantlık yapan 46 yaşındaki Ahmet Ercanaslan, Burhaniye, Ayvalık, Edremit, Ayvalık ve İvrindi ilçelerinde hizmet verdiğini söyledi. Eski yıllarda körfez yöresinde 20’nin üzerinde nalbandın görev yaptığını anlatan Ercanaslan, müşterilerin ayağına gittiğini belirtti. Mesleğin bitmekte olduğunu kaydeden 2 çocuk babası Ahmet Ercanaslan, “Ben bu mesleği a35 yıldan beri yapmaktayım. Eskiden eşek çoktu buralarda. Fakat bu meslek teknolojiye yenik düştü. Eskiden körfezde 20’nin üzerinde nalbant vardı. Şimdilerde 2-3 kişi kaldı. Onların da bir kısmı yapmıyor bu mesleği. Ben sağa sola gidiyorum. Ayağa hizmet veriyoruz artık. Eskiden dükkana gelirdi atlar, eşekler. Ayvalık, İvrindi, Burhaniye gibi yerlere müşterinin ayağına gidiyoruz. Telefonla arıyorlar. Mesleğimden memnunum. Artık bizim mesleğimiz öldü gibi. Eskiden çıraklık vardı. Bu işin okulu çıktı. Bizim gibi ustadan yetişen yok artık” dedi.


Köyde eşeksiz yapamadığını anlatan 72 yaşındaki Yusuf Temel, ”Biz eşeksiz yapamıyoruz. Ahmet usta Havran’dan geliyor. Nalbant olmasa işimiz kötü. Ne yapacağız ben de bilmiyorum. Eşek kalmadı, nalbant kalmadı” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Osmangazi’den haşere ilaçlama seferberliği Osmangazi Belediyesi, hava sıcaklıklarının artması ile birlikte insan ve çevre sağlığını tehdit eden haşerelerin üremesinin önüne geçmek adına ilçe genelinde ilaçlama çalışmasına başladı. Osmangazi Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, sivrisinek, karasinek, kene, fare, haşere gibi kent zararlılarına karşı mücadele çalışmalarını uzman personel denetiminde yürütüyor. Doğal hayat ve biyolojik dengeye uyumlu ilaçlar kullanılarak gerçekleştirilen çalışmalar çerçevesinde, rögar kapakları açılarak içlerine fare ilaçları koyan ekipler, sağlık açısından risk taşıyan sineklerin üremesine müsait olan foseptik, çöp konteynerleri, pazar yerleri, dere yatakları, su birikintileri ile yeşil ve nemli alanlar da ilaçlama çalışmalarını yoğunlaştırdı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ilaçlarla gerçekleştirilen çalışmalar ile istenmeyen canlıların kontrolü sağlanırken, haşerelerin sebep olabileceği tifüs ve sıtma gibi hastalıkların da önüne geçiliyor. Haşere oluşumunun önüne geçmek adına çöplerin ağzı açık olarak atılmaması, poşetlerde ya da kapaklı bidonlarda saklanması gerektiği konusunda vatandaşları uyaran yetkililer, daha sağlıklı bir Osmangazi için haşerelere karşı yürütülen ilaçlama çalışmalarının periyodik olarak ilçenin tüm mahallelerinde yürütüleceğini belirtti.