EĞİTİM - 16 Kasım 2017 Perşembe 08:57

(Özel haber) Okulun tarihini müzeyle anlatıyorlar

A
A
A
(Özel haber) Okulun tarihini müzeyle anlatıyorlar

1960 yılında kurulan Edremit Yılmaz Akpınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin idarecileri, okulun tozlu raflarında bekleyen 57 yıllık eşya ve öğrencilerin çalışmalarını, okul girişinde oluşturdukları müzede sergilemeye başladı.

1960 yılında kurulan Edremit Yılmaz Akpınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin idarecileri, okulun tozlu raflarında bekleyen 57 yıllık eşya ve öğrencilerin çalışmalarını, okul girişinde oluşturdukları müzede sergilemeye başladı.


1960 yılında Kız Sanat Enstitüsü olarak kurulan ardından, orta okula çevrilen ve sonraki yıllarda kız meslek lisesine çevrilen Edremit Yılmaz Akpınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, uzun yıllar bölgenin ilk ve tek lisesi olarak tanınıyor. 2 bloktan oluşan okulun arşiv ve depolarını inceleyen idareciler, 57 yıl önce okulda üretilen ve kullanılan eşyalar ve resmi belgelere ulaştı. Yıllardır binlerce meslek öğrencisini mezun eden okulun ana binasında yapılan tadilatlarla ilgilenen idareci eğitimciler, tarihi eşyaların sergilendiği ve okulun tarihi geçmişini yansıtan bir müzeyi okulun giriş kısmına dahil etti. Aylar süren çalışmalar sonucunda, okulun müdür yardımcısı Murat Erdem’in çabalarıyla oluşturulan müzede çok sayıda eşya sergileniyor. Okulda kullanılan ve imal edilen eşyaların yanı sıra, yaklaşık 150 yıllık el işlemesi yöresel örtü ve giysilerin de bulunduğu müzenin bir benzeri bölgedeki hiçbir okulda bulunmuyor.



“Bu proje ile okullarda farkındalık oluşturacağız”


Okulların giriş kısmında görmeye alışkın olunan iftihar panoları ve kupa dolaplarının yanı sıra bir farkındalık oluşturmak amacıyla müze projesini hayata geçirdiklerini ifade eden Yılmaz Akpınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Murat Erdem, “Okulumuzun arşiv dolaplarını incelediğimizde, okulumuzun kurulduğu 1960 yılları ve daha öncesinden çok eski malzemelerin olduğunu gördük. Yiyecek, grafik, giyim, el sanatları gibi bölümlerimizin çok önemli eserlerini bulduk. Bu güzide eşyalar burada çürümesin istedik. Okul müdürümüz de uygun gördü ve bu müzeyi oluşturduk. Elimizdeki malzemelerle de destekleyince çok güzel bir müze oluştu. Bu proje ile okullarda farkındalık oluşturmak istedik. En eski kıyma makinesi, dikiş makinesinden tutun da, ilk fotoğraf makinesine kadar bir çok eseri sergiliyoruz. Bölümlerimizin tarihini burada yansıtmaya çalışıyoruz. Genelde okullarımıza girdiğimiz zaman ilk olarak kupaların bulunduğu dolaplar göze çarpıyor. Biz bu proje ile farkındalık oluşturmayı hedefledik. Öğrencilerimizin de çok dikkatini çekti. Müzemizi gören diğer okulların yetkilileri de okullarında müze oluşturmak istiyor” dedi.



965 öğrenciyle, hafta sonu dahil eğitim veriyor


Okul Müdürü Zuhal Herdan ise, okul ile ilgili ayrıntılı bilgiler vererek, “Okulumuz 2 blok halinde kız lisesi olarak görevini sürdürmektedir. Okulumuz 1960’larda Kız Sanat Enstitüsü olarak kurulmuş. Daha sonra okta okula çevrilmiş ve daha sonra da kız meslek lisesine dönüştürülmüştür. Sonrasında da uzun yıllar okulumuz karma eğitime devam etmiştir. Fakat yakın geçmişte de okulumuz yeniden kız eğitimine devam etmektedir. Okulumuzda toplam 625 örgün eğitim öğrencimiz, 300 mesleki açık lise öğrencimiz ve 40 okul öncesi öğrencimiz olmak üzere, sabah akşam ve hafta sonu dahil okulumuzda eğitimlerimiz devam etmektedir. BENGİ Projesi kapsamında okulumuzda bir çok etkinlik yaptık. Başarılı dönemler geçiriyoruz. Yeni dönem faaliyetlerimiz hazır. Gezilerimiz, yazarlarla buluşmalarımız, edebiyat rüzgarlarında şiir okuma dinletilerimiz var. Öğretmenlerimiz, velilerimiz ve öğrencilerimizle sıkı çalışma içerisindeyiz. 60 öğretmenimiz, 5 idari personelimiz 1 hizmetli ve 1 memurumuz bulunuyor. Böyle köklü bir tarihi olan okulumuzun eski eşyalarını arşivimizden çıkartarak, meslek lisemizi yansıtan çok güzel bir müze oluşturduk. Müze Kulübü öğretmeni ve öğrencileriyle bu projeyi başlattık. Sonrasında, ilgili müdür yardımcımızla beraber müzemizi açtık. Okulumuzda kullanılmış makaslar, iplikler ve daha bir çok eşyayı değerlendirerek gün yüzüne çıkarttık. 9’uncu sınıf öğrencileri Haziran ayında öğrencilerimiz, ilgi istek ve yeteneklerine göre alanlara geçebilmek için tercih kullanıyor. Grafik Fotoğrafçılık, El Sanatları Teknolojisi, Giyim Üretim Teknolojisi, Yiyecek İçecek Hizmetleri, Saç Güzellik Bakım Hizmetleri ve Çocuk Gelişimi Alanı olmak üzere 6 alanımız bulunuyor. Bu alanlara ait tam donanımlı atölyelerimiz var. Öğrencilerimiz, 10 ve 11’inci sınıflarında bu atölyelerde eğitim aldıktan sonra 12’nci sınıfta alanlarına göre işletmelere giderek, meslek odalarıyla iş birliği halinde stajlarını yapıyorlar” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Basketbolda grup heyecanı Denizli’de yaşandı Okul Sporları 3x3 Basketbol Gençler Grup Şampiyonası Denizli’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Üç gün boyunca süren müsabakalara 9 ilden 15 kız, 16 erkek takım katıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığının koordinesinde düzenlenen Okul Sporları yarışmaları farklı branşlarda devam ediyor. Yarışmalar kapsamında 22-24 Nisan 2024 tarihleri arasında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Denizli’nin ev sahipliğinde Vali Recep Yazıcıoğlu Spor Salonunda yapıldı. Üç gün boyunca Vali Recep Yazıcıoğlu Spor Salonunda gerçekleşen müsabakalar sonunda 4 Kız, 4 Erkek takımı yarı final biletlerini aldı. 31 takımdan 155 sporcunun katılımıyla gerçekleşen şampiyona, 22 Nisan Pazartesi günü Vali Recep Yazıcıoğlu Spor Salonunda yapılan açılış seremonisi ile başladı. Çekişmeli ve centilmence karşılaşmalara sahne olan ve üç gün boyunca süren müsabakalar sonunda gruplarını lider olarak tamamlayan 8 takım yarı finallerde mücadele etmeye hak kazandı. Kızlar kategorisinde Özel Denizli Sınav Anadolu Lisesi, Özel Final Akademi Anadolu Lisesi, Gülveren Anadolu Lisesi, Levent Aydın Anadolu Lisesi yarı finallere yükselen takımlar olurken, Erkekler kategorisinde ise Özel Bodrum Final Akademi Anadolu Lisesi, Özel Çiğli Girne Koleji Anadolu Lisesi, Şemikler Anadolu Lisesi, Özel Final Akademi Anadolu Lisesi diğer yarı finalistler oldu. Dereceye giren takımlara madalya ve başarı belgelerini Spor Hizmetleri Müdürü Durmuş Cansever ile Basketbol Federasyonu İl Temsilci Yardımcısı Mustafa Çağlar takdim etti.
Konya Toplu ulaşımda örnek şehir Konya Konya Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımda hizmet kalitesini artırmak amacıyla teknolojik imkanlardan yararlanarak harita tabanlı uygulamalar geliştiriyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’da toplu ulaşımın güçlenmesi için bir taraftan 181 yeni otobüsü Büyükşehir Belediyesi’nin filosuna dahil ettiklerini, bir taraftan da yeni köprülü kavşaklar ve caddeler açtıklarını hatırlattı. Justice Projesi Avrupa’da Konya ile birlikte 3 şehirde uygulanıyor Şehir içi toplu ulaşım hizmetlerinde hayata geçirdikleri uygulamalarla Türkiye’ye model olmaya devam ettiklerini kaydeden Başkan Altay, “Avrupa Birliği’nin desteklediği ve TÜBİTAK tarafından finanse edilen Justice Projesi’ne Konya Büyükşehir Belediyemiz ortak olarak katılıyor. Proje kapsamında toplu ulaşım erişilebilirliğini ve kapsayıcılığını artırmaya yönelik geliştirilen uygulamalardan biri de harita tabanlı analiz çalışmaları. Avrupa’da Brüksel ve Strazburg’la birlikte projenin uygulandığı şehirlerden birisi de Konya’mız. Hazırlanan yazılımla şehir merkezlerinde toplu ulaşım araçları kullanılarak belirli noktalara ulaşımla alakalı analizler gerçekleştiriliyor. Projede harita üzerinde oluşturulan ulaşım süreleri ile kişinin bulunduğu noktadan gitmek istediği yere Büyükşehir’e ait toplu ulaşım araçlarıyla ne kadar sürede ulaşabileceği tespit ediliyor. Çalışmada ayrıca fiziksel ve görme engellilere yönelik de analizler bulunuyor” dedi. Projenin şehir içi ulaşımın verimliliğini artıracağını ve trafik yoğunluğunun azalmasında etken olacağını vurgulayan Başkan Altay, “Proje şehrin toplu taşıma ağının daha etkin ve erişilebilir hale gelmesine de katkıda bulunacak” ifadelerini kullandı. Avrupa Birliği destekli Justice Projesi Proje çerçevesinde harita üzerinde ulaşım süreleri farklı renk tonları ile gösteriliyor. 0-10 dakika, 10-20 dakika, 20-30 dakika gibi 10 dakikalık ulaşım sürelerine göre oluşturulan harita çalışmalarında, kişinin bulunduğu noktadan gitmek istediği yere Konya Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşımda kullanılan otobüs ve tramvayları ile ne kadar bir sürede ulaşabileceği gösteriliyor. Bu çalışma, hem mevcut durumun daha da iyileştirilmesi hem de yeni yapılacak toplu ulaşım yatırımlarının, şehir ulaşımında nasıl bir etki oluşturacağına dair projeksiyonlar ortaya koyması açısından önem arz ediyor. Proje, dezavantajlı grupların toplu ulaşıma erişilebirliğini artıracak Üç şehirde 36 ay sürecek Justice Projesi, temelde dezavantajlı grupların toplu ulaşım imkanlarına erişilebilirliğini artırmak ve daha kapsayıcı bir yaklaşımla toplu ulaşım sisteminin dizaynını amaçlıyor. Bu sebeple katılımcı bir anlayışla sivil toplum kuruluşlarının da katkıları ile fiziksel engelli, görme engelli, yaşlılar ve düşük gelir sahipleri ile birlikte toplu ulaşım yolculukları yapılarak onların da görüşleri proje çalışmalarının önemli bir kısmını oluşturuyor.