YEREL HABERLER - 03 Şubat 2016 Çarşamba 01:10

Rotterdam'daki Liman Projesine Üçlü İmza

A
A
A
Rotterdam'daki Liman Projesine Üçlü İmza

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un Hollanda’nın Rotterdam şehrinde gerçekleştirdiği liman projesi ile ilgili iyi niyet anlaşması olumlu karşılandı.
Balıkesir’in Bandırma ilçesini uçuracak olan liman projesiyle ilgili iyi niyet anlaşması Port of Rotterdam CEO’su Allard Castelein ile Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ve Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza tarafından imzalandı. Üçlü imzanın akabinde Balıkesir’e dönen Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ve Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza Rotterdam temaslarının son derece faydalı geçtiğini ifade ettiler.
Yapılan anlaşmanın Balıkesir’e hayırlı ve uğurlu olmasını dileyen Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, “Rotterdam liman cooRonald Pol ile iyi niyet anlaşması imzaladık. Rotterdam limanın çalışma deneyimlerinden yararlanıp ortak çalışma için anlaşmamızı yaptık, imza altına aldık. Balıkesir’imize ve Bandırma’mıza hayırlı olmasını diliyorum. Bu anlaşma ile hedefimiz Türkiye’nin en modern sanayi bölgesi ve limanını inşa etmek. CEO, Port Of Rotterdam’ın nasıl işletildiğini, kuruluşunu, zorluklarını, yapılması gerekenleri bize söyledi. CEO, ’Şu anda dünyada Port Of Rotterdam’ın işletmesini yaptığı 4 - 5 tane liman var. Bizim için Türkiye de önemli. Türkiye ile bir ortaklığa, işletmeye hazırız’ diyerek bizimle yapılan anlaşmadan mutlu olduklarını ilettiler" dedi.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Rotterdam’da bir sanayi ve liman kompleksi işletme modeli olan Landlord sistemini, çevre ve güvenlik kontrol sistemini incelemeye geldiklerini de belirtti. Rotterdam’daki liman projesinin asrın projesi olarak niteleyen Başkan Uğur, Balıkesir’i bütüncül olarak ele aldıklarını, projeleri önce hayal edip ardından gerçekleştirdiklerini söyledi.
Başkan Uğur açıklamalarının devamında; "Bandırma, jeopolitik ve coğrafi konumu itibari ile kimya ve metal sektörünün ilgi odağı. Burada yapılacak sanayi kümelenmesinin ve liman işletmesinin doğru planlanması, sahillerimizin, toprağımızın ve yaşam alanlarımızın korunması önemli. Port of Rotterdam Hollanda’da ve dünyanın birçok yerinde ’Landlord’ modelini başarıyla uyguluyor. Bu nedenle Port of Rotterdam ile Balıkesir Büyükşehir ve Bandırma Belediyeleri olarak bir iyi niyet sözleşmesi imzaladık. Hayal ediyorsunuz projeyi kimlerle temasa geçmek lazım bunları yapıyorsunuz ve Türkiye’nin vizyonu olacak projeyi Balıkesir Büyükşehir olarak biz aldık. Bütün paydaşları alıp Rotterdam’a getirdik ve üst düzeyde görüşmeler yaptık. Rotterdam limanının yüzde 70’i Belediye’nin, yüzde 30’u özel sektörde. Balıkesir dünyanın, Türdkiye’nin en güzel coğrafyasına sahip. Biz Türkiye’de örnek bir liman olmasını istiyoruz. Bandırma ilçemiz Marmara Denizi’nin kıyısında bir liman olarak, Avrupalıların Golden Ring altın yüzük dediği bir güzergahta, coğrafi konumu ve deniz derinliği olarak önemli bir liman. Biz bu çalışmalara yaklaşık 1 yıldır devam ediyoruz" şeklinde konuştu.
Türkiye’nin örnek bir limana ihtiyacı var olduğunu söyleyen Başkan Uğur, "Devletimiz ve Hükümetimiz de Türkiye’ye örnek bir liman kazandırmak istiyor. İşletmecilik açısından sanayi ile birleşip bütünleşmiş bir liman. Rotterdam limanı ortak kullanıma açık bir liman. Bir tarafında sanayi var, liman üretiyor. Kimya tesisleri, ağır metal tesisleri, konteynır, kuru yük limanı, petrol rafinerilerinin olduğu önemli bir liman. Limanda fok balıkları var, aynı zamanda çevreci bir liman burası. Bandırma limanının yapılması noktasında bir yandan Ulaştırma Bakanlığı, bir tarafta Bilim Teknoloji Bakanlığını ve bizim düşündüğümüz sanayi ile birlikte Çevre Şehircilik Bakanlığı, Yatırım Ajansı, Büyükşehir Belediyesi, Bandırma Belediyesi hepsini ilgilendiriyor. Devlet burada. Bakanlık temsilcileri, Müsteşar Yardımcıları, Genel Müdürler, Büyükşehir Belediyesi ekibimiz, bir tarafta Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza ekibiyle beraber burada. Yatırım yapmayı düşünen sanayicilerimiz de buradalar. Herşey iyi olacak inşallah" dedi.
Bandırma’ya uygulanacak liman projesinin şehir bölge ve ülke ekonomisi için büyük önem arz ettiğini hatırlatan Başkan Uğur, Bandırma ilçesinde önümüzdeki 10 yıl içerisinde toplam 11 milyar Euro’luk yatırımın gerçekleşeceğini bu yatırım ile milyar dolarlık ihracat girdisiyle cari açığın da azalacağı bildirildi.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ile birlikte Rotterdam’a giden ve iyi niyet anlaşmasına imza atan Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Rotterdam’da böylesine bir sanayi bölgesinin ve limanların nasıl mükemmel yönetildiğini gözlemlemekten memnun olduğunu söyledi.
Başkan Mirza, “Doğaya saygılı, çevreye duyarlı sanayi ve liman yatırımlarının da mümkün olduğunu hep birlikte gözlemledik. Liman ülke ekonomisine dinamo olacak” dedi.
Başkan Uğur ve Başkan Mirza, Bandırma’da hayata geçecek olan liman projesinin ülke ekonomisine dinamo olacağının yanı sıra cari açığa da olumlu katkı sağlayacağını, istihdam getireceğini belirterek temiz ve çevreci sanayi için el birliği ile çalışacaklarını, sivil toplum kuruluşlarından özel sektör temsilcilerine, ilgili kamu kurumlarına kadar bu yatırımın ülkenin menfaatleri ve halkın duyarlıkları çerçevesinde hayata geçmesi için omuz omuza yürüyerek Bandırma’yı sanayi ve lojistik merkezi haline getireceklerini ifade ettiler.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ramazan Yıldırım da bu kadar geniş katılımlı bir Delegasyonu Rotterdam’da görmekten mutlu olduğunu bildirdi. Yıldırım, kamu ve özel sektörün bir masa etrafında ortak bir hedefe odaklanarak katma değerli sanayi konusunda iş birliği yapmasını önemsediğini belirtirken, “Bakanlığımız her adımda bu çalışmanın arkasında olacaktır" diye konuştu.
Devletin alt yapıyı her şeyi ile Balıkesir’e getirdiğini de söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, "İstanbul-İzmir Otoyolu, Çanakkale Köprüsü, ve diğer yolları ile altyapılar geldikten sonra bize düşen Balıkesir’imizi, Bandırma’mızı iyi planlamak. Büyükşehir’in faydası bu. Balıkesir’e bütüncül bir yaklaşım ile bakıyoruz. Balıkesir’in her noktasını marka il yapmak istiyoruz. Bu kapsamda Bandırma Limanı’nın da bir vizyonu olması lazım. BALO projemiz var, şu anda Balıkesir Lojistik Köyü tamamlandı. Akdeniz’den yükleyeceğiniz bir malı Avrupa’ya ihraç etmeniz en az 15-20 gün alıyor, ya da Mersin’den yüklediğiniz bir mal. İzmir, Ege’den yüklediniz. Oysa, Balıkesir lojistik üssüne gelen bir konteynır Bandırma limanına, Bandırma’dan Tekirdağ vagonuna ve Tekirdağ’dan o konteynır yüklü vagonu alan demiryolu hattı ile Avrupa’nın herhangi bir ülkesine 4 gün içinde ulaştırma imkanı var. En kısa ve en ucuz yol. Türkiye ihracatının yüzde 60’ı Avrupa Birliği ülkelerine yapılıyor. Ege Bölgesi, İç Anadolu, Akdeniz’in bütün ithalat ve ihracatı Balıkesir Bandırma üzerinden olacak. Bandırma Limanı gümrüğü ile tahvil tahliyesi sevkiyatı her şeyi ile Balıkesir’in Lojistik Köyüne gelen bir mal Bandırma Limanına gelmiş olacak ve önem kazanmış olacak” dedi.
ROTTERDAM ANLAŞMASI SES GETİRDİ
Rotterdam’da yapılan iyi niyet anlaşması Türkiye’ye ve Balıkesir’de olumlu şekilde yankılandı. Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı Başkan Yardımcısı Ali İhsan Erdem de, bir süredir kurum olarak bu yatırımı Türkiye’ye kazandırmak için çalıştıklarını söyledi.
Türkiye’nin Hollanda Büyükelçisi Sadık Arslan ise yıllardır bu projenin konuşulduğunu, 45 kişilik bu geniş katılımlı delegasyonun bugüne kadar bu konuda atılmış en büyük adım olduğunu belirterek memnuniyetini ifade etti. Büyükelçi Sadık Arslan, yatırımın tüm taraflarının bir arada ve uzlaşı içinde sonuca odaklandığını görmekten mutlu olduğunu söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Dündar sevgisi Osmangazi’de her yerde Seçim çalışmaları kapsamında ilçeyi adım adım gezen Osmangazi Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Başkan Adayı Mustafa Dündar, gittiği her mahallede ilgi görüyor. Seçim çalışmaları kapsamında ilçeyi gezen Başkan Dündar, gittiği yerlerde bu zamana yaptığı ve yeni dönemde yapacağı projeleri anlatarak vatandaşlardan destek istiyor. En son İvazpaşa ve Doğanevler mahallelerini ziyaret gerçekleştiren Başkan Dündar’a burada vatandaşlar büyük ilgi ve alaka gösterip destek sözü verdi. İlçede hizmet götürmedik yer bırakmadıklarını ifade eden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Biz Osmangazi Belediyesi olarak sınırlı imkanlarla en büyük işleri yapan belediyeyiz. Doğanevler Mahallesi’ni 20 yıldır biliyoruz. Ben 15 yıldır belediye başkanıyım, buraya meydan kazandırdık. Bu zamana kadar ne dediysek söylediysek yaptık. Bundan sonra da söylediğimiz her şeyi yapacağız. Biz verdiğimiz sözün arkasındayız. Doğanevler kenarda kalan bir mahalleydi şimdi cazibe merkezi oldu. Biz burasını daha güzel nasıl yaparız ona bakacağız. Yeni projeleri bu bölgelere yapacak olan yine biziz yaptıklarımız ve yapacaklarımız belli. 31 Mart akşamı inşallah sandıktan zaferle çıkıp güzel ilçemiz Osmangazi’ye dev eserler kazandırmaya devam edeceğiz. Bizim Osmangazi’ye hizmet etme sevdamız bitmez, 15 yıllık görev sürecimizde kazandırdığımız dev eserler herkes tarafından beğenilip takdir görüyor. İlçemizde hizmet etmediğimiz mahalle ve sokağımız yok ilçemizin her yerine hizmet götürüyoruz. 15 yılda Osmangazi’ye kazandırdığımız eserler saymak bitmez, bizim hizmet aşkımız bitmez, her dönem daha iyisini nasıl yapabiliriz diye gayret gösteriyoruz. Yaptığımız hizmetlerin karşılığı olarak 31 Mart seçimlerinde destek istemek için gittiğimiz mahallelerde vatandaşlarımız bize büyük ilgi ve alaka gösterip teşekkür ediyor. Biz de dev hizmetlerimize kaldığımız yerden devam edeceğiz” dedi. Yaptığı ziyaretlerde Başkan Dündar, etrafını saran çocuk ve vatandaşlarla bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.
Bursa Uludağ’ın eteklerindeki villada dehşet anları...Bir kişi öldü, yaralı bahçıvan alevler içinde böyle villadan çıktı Bursa’da Uludağ’ın eteklerindeki İnkaya Mahallesi’nde bir villada yangın ve patlama yaşandı. Bir kişi hayatını kaybederken, villada bahçıvanlık yapan bir kişi ağır yaralandı. Bahçıvan Ali Vurgun’un yangından kurtulduktan sonra sokaktaki alevler içindeki anı kameraya yansıdı. Vurgun ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılırken, ölen kişinin 52 yaşındaki Mustafa Ş. olduğu belirlendi. Polis ve itfaiye geniş çaplı soruşturma başlattı. Merkez Osmangazi ilçesi İnkaya Mahallesi İlim Sokak’ta 3 katlı villada bir kişinin yaralandığı patlama ve yangın sonrası yapılan incelemede, bodrum katında ceset bulundu. Sahiplerinin yurt dışında olduğu tespit edilen villada bahçıvanlık yapan Ali Vurgun, henüz belirlenemeyen sebeple çıkan yangında yaralandı. 40 yaşındaki Vurgun alevler içinde kendisini dışarı attı. Komşular hemen yardıma koştu. O anlar başka bir villanın güvenlik kamerasına yansıdı. Vurgun 112 ambulansıyla kaldırıldığı Şehir Hastanesi yanık ünitesinde ağır yaralı olarak tedaviye alındı. Olay yerine gelen Bursa Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri üst katları da saran ve camları patlayan villadaki yangını söndürdü. Ek 112 ekibi de bölgeye sevk edildi. Polis ve itfaiye ekipleri yaptıkları araştırmada villada Mustafa Ş.’ye (52) ait olduğu düşünülen yanmış bir ceset buldu. Cumhuriyet Savcısı’nın incelemesinin ardından cenaze otopsi için Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı Yangının çıkış sebebi, cesedi bulunan kişinin ölüm sebebiyle ilgili cinayet masası dedektiflerinin araştırması sürüyor. Yandaki bir villanın güvenlik kamerasını inceleyen ekipler, villadan duman yükseldiğini, bahçıvanın alev alan kıyafetleriyle kendini sokağa attığını ve komşularının yardımıyla ambulansla hastaneye kaldırıldığını belirledi.