GÜNDEM - 02 Şubat 2023 Perşembe 18:37

Bakan Kurum: 'Gençlerimiz için şehircilik maratonu düzenliyoruz'

A
A
A
Bakan Kurum: 'Gençlerimiz için şehircilik maratonu düzenliyoruz'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Bakanlık olarak; on binlerce gencimizin katılacağı, geleceğin şehrini dizayn edecekleri bir şehircilik maratonu düzenliyoruz. Bu, Türkiye’de ilk defa olacak ve üç gün sürecek” dedi.

Bakan Kurum, Ankara Bilim Üniversitesi öncülüğünde ATO Congresium'da düzenlenen ‘5. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’na katıldı. Fuar kapsamında açılan stantları gezdikten sonra V.Talks programına iştirak ederek bir konuşma gerçekleştiren Bakan Kurum, Türkiye’nin artık yeni gerçekliğin eşiğinde olduğunu söyledi. Türkiye’yi Yeşil Kalkınma Devrimi’nin lider ülkesi yapmayı amaçladıklarını anlatan Kurum, “Bunun için mücadele ediyoruz. 20 yılda 100 yılda yapılacak işleri yaptık. Bu hedefler doğrultusunda önceliğimiz vatandaşlarımız için; iklime duyarlı, çevreyi koruyan, akıllı bina konseptine uygun konutlar üretmek” diye konuştu.

Bakan Kurum, dönüştürecekleri her bir sanayi alanı, kentsel dönüşüm ve sosyal konut projesinde güneş panelleri, yağmur suyu toplama depoları ve atık getirme merkezlerinin vazgeçilmez olacağını vurgulayarak, “81 ilimizin 100 yıllık geleceğini ortaya koyan Türkiye Mekansal Strateji Planımızı tamamladık. Bu planla yatırımların ve arazilerin doğru kullanımını, şehrin siluetinin korunmasını, hayat kalitesinin artmasını ve istihdamın güçlendirilmesini katkı sunmak adına yapıyoruz” dedi. Kurum, “Vatandaşımızın; akıllı uygulamaları, akıllı trafik ve ulaşım elamanlarını kullanarak şehrin her yerine 15 dakikada ulaşabilmesini sağlayacak yenilikçi bir stratejiyi de hayata geçiriyoruz. Hedefimiz; iklim değişikliği, enerji, su ve besin kıtlığı, artan nüfus, doğal afetler gibi risklerle en güçlü şekilde baş edebilecek kabiliyetlere sahip 81 şehir oluşturmak” ifadelerini kullandı.

“Türkiye bugün hasar tespitte dünyanın en hızlı ülkesidir”

Afetler sonrası vatandaşları yalnız bırakmadıklarını dile getiren Bakan Kurum, “Türkiye bugün hasar tespitte dünyanın en hızlı ülkesidir. Herhangi bir deprem, sel, yangın afetinde; yerli ve milli hasar tespit yazılımımızla, dronlarımızla, İHA’larımızla 3 boyutlu hasar tespit çalışmalarımızı yapıyor, yapıların dününü, bugününü karşılaştırarak inşa sürecine en sağlıklı şekilde yürütmeye gayret gösteriyoruz” açıklamasını yaptı.

“Gençlerimiz için şehircilik maratonu düzenleyeceğiz”

Kurum, geleceğin dijital şehirlerini gençlerle birlikte inşa etmeyi arzuladıklarını belirterek, şunları kaydetti:
“Bakanlık olarak; on binlerce gencimizin katılacağı kodlama, fikir ve kentsel tasarlama yeteneklerini ortaya koyacakları, geleceğin şehrini dizayn edecekleri bir şehircilik maratonu düzenliyoruz. Bu, Türkiye’de ilk defa olacak, üç gün sürecek. İstanbul’da yapacağımız şehircilik maratonunda gençlerimize, hayallerindeki şehirleri kurma imkanını sağlayacağız. Mart ayında gerçekleştireceğimiz bu maratonda dereceye giren gençlerimize ödüller vereceğiz. O projeleri hayata geçirmeleri adına destek sağlayacağız.”

Bakan Kurum, şehircilik maratonunda çevre ve şehircilikte inovasyon, yapay zeka, şehir planlama, çevre teknolojileri, yeşil tasarımlar ve enerji verimliliği başta olmak üzere pek çok konuyu katılımcılarla konuşarak söyleşi gerçekleştireceklerini anlattı. Birçok kurum ve kuruluş tarafından stant açılan 5. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı, 4 Şubat’a kadar devam edecek.

Huzeyfe Tarık Yaman - Mert Cerrahoğlu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.