POLİTİKA - 12 Haziran 2018 Salı 18:41

Bakan Demircan; "1. basamağa uğrayarak hastaneye sevkle gelen hastalardan katkı payı almayacağız"

A
A
A
Bakan Demircan; "1. basamağa uğrayarak hastaneye sevkle gelen hastalardan katkı payı almayacağız"

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, “Hedeflediğimiz aile sağlığı merkezlerini etkili kılmak.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, “Hedeflediğimiz aile sağlığı merkezlerini etkili kılmak. 1. basamağı etkili kılmak. İkinci hedeflediğimizde birinci basamağa uğrayarak oradan hastaneye sevkle gelmiş olan hastalarımızdan katkı payı almayacağız. Onlara teşvik olsun diye, 1. basamağı etkili kılmak, dahil etmek istiyoruz" dedi.


Bartın’da 400 yataklı devlet hastanesinin temel atma törenine katılan Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, törenin ardından Bartın Valiliğini ziyaret etti. Vali Nusret Dirim ve protokol üyeleri tarafından karşılanan Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Vali Dirim’den Bartın’ın tarihi, eğitim, sağlık, kültür gibi alanlarında bilgi aldı. Sağlık uygulamalarına ilişkin de açıklamada bulunan Bakan Demircan, aile sağlığı merkezlerini etkili kılmayı hedeflediklerini ifade etti. Demircan, "Hedeflediğimiz aile sağlığı merkezlerini etkili kılmak. 1. basamağı etkili kılmak. İkinci hedeflediğimizde birinci basamağa uğrayarak oradan hastaneye sevkle gelmiş olan hastalarımızdan katkı payı almayacağız. Onlara teşvik olsun diye, 1. basamağı etkili kılmak, dahil etmek istiyoruz" diye konuştu.


Uzman doktorların aile hekimliği yapmasına ilişkin açıklamada bulunan Bakan Demircan, "Artık hasta ile boğuşmak istemeyen olabilir yatan hastayla. Ama poliklinik hizmeti verebilir. Aile hekimlerinin bakmakla yükümlü olduğu nüfus sayısını pilot illerde 2 bine indireceğiz. Aile hekimlerinin de elini rahatlatacağız. Bartın da bu yönden şanslı. Bartın’dan başlanacak. Edirne, Malatya ve İstanbul’da bir ilçemiz. Büyükşehirin bir parçasını denemek istiyoruz. Orada nasıl olacak onu da görmek istiyoruz" ifadelerine yer verdi.



"Pratisyen hekim açığı 2023’te bitecek, dolacak"


Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, 2023’te pratisyen hekim açığının biteceğini ifade etti. Bakan Demircan, "Pratisyen hekim açığı 2023’te bitecek, dolacak. Hatta öyle öngörüyoruz ki 2023’te pratisyenlere zorunlu hizmet kalkabilir, kalkar. Uzman hekim açığı biraz daha devam edecek. Çünkü yan dallar yeni yeni oluştu, oluşuyor. Bunlar uzman hekim istiyor. Ayrıca uzmanlık çok zaman alıyor. 6 yıl tıpta okuyor, 2 yıl mecburi hizmet, en az 4 ila 5 yıl uzmanlık onun da 2 yılı mecburi hizmet. Uzman hekimliğe gelebilmesi için yaklaşık 15 sene harcıyor. O nedenle 2030’lara kadar uzman hekim yavaş yavaş kapanır. Ama pratisyen hekim açığımız kapanıyor. Biz birinci basamak sağlık hizmetlerini verimli kullanırsak hastanelerin yükünü azaltmış oluruz. Uzman hekimleri daha etkin kullanırız. Sayı açısından sorun kalkmış olur" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamın da bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası" diye konuştu.