GENEL - 10 Mayıs 2018 Perşembe 14:57

Bartın’da Engelliler Haftası etkinlikleri

A
A
A
Bartın’da Engelliler Haftası etkinlikleri

Bartın’da Engelliler Haftası nedeniyle “Engelleri Birlikte Aşalım” sloganıyla farkındalık yürüyüşü düzenlendi.

Bartın’da Engelliler Haftası nedeniyle “Engelleri Birlikte Aşalım” sloganıyla farkındalık yürüyüşü düzenlendi.


10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla Türkiye Sakatlar Derneği Bartın Şubesi ile Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Derneği (BOED-DER) tarafından düzenlenen yürüyüşe Bartın Valisi Yardımcısı Erkan Kalender, Belediye Başkanı Cemal Akın, AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı, MHP Kadın Kolları Başkanı Nuran Akmaz, Bartın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mahmut Şahin, Bartın Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Feridun Güler, Türkiye Sakatlar Derneği Bartın Şubesi Başkanı Ferit Kurulan, BOED-DER Yönetim Kurulu Başkanı Berna Şengün, Engelliler konusunda farkındalık oluşturmak için Yukarı Çarşı Atatürk Anıtı önünde başlayan yürüyüş Cumhuriyet Meydanı’nda sona erdi.


Tüm topluma engellerin kaldırılması için duyarlı olmaları çağrısında bulunan Türkiye Sakatlar Derneği Bartın Şubesi Başkanı Ferit Kurulan, engellilerin içinde bulunduğu sorunlara yetkililerin çözüm bulmalarını isteyerek şunları söyledi:


“Ülkemiz zorlu bir dönemden geçiyor. Engelliler bir yandan yeni haklar ya da olanaklar kazanırken bir yandan da yeni sorunlarla veya uygulamada karşılaşılan sorunlarla yüz yüze bırakılıyor. Engelliler Haftası başlarken engellilerin içinde bulunduğu sorunları kamuoyu ile paylaşmak ve yetkililerden çözüm bulmalarını istiyoruz. Son yıllarda yapılan engellere yönelik olumlu çalışmaları taktirle karşıladığımızı ancak yeterli olmadığı konusunda bir kez daha sesimizin duyulmasını istiyoruz. 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı Yasa’ya göre kamuya açık alan, bina ve ulaşım araçlarının başta engelliler olmak üzere herkes için erişilebilir olmasının sağlanması gerekiyordu. Ancak sürelere uyulmadı, defalarca süre ertelemesi yapıldı. Ve artık yasanın gereklerini yerine getirilmesi neredeyse unutuldu.


“Engelliler istihdam konusunda da unutuldu”


Çeşitli defalar ilan edilen istihdam seferberliklerine rağmen engellilerin hem özel sektörde hem de kamuda en azından yasa ile konulmuş kotalar oranında istihdam edilmesi gerekiyordu, engelliler istihdam konusunda da unutuldu. Yükümlülüklerine yerine getirmeyenler hakkında cezai işlem yapılmadı. Oysa SGK verileri üzerinden bile bunun kontrolünü yapmak mümkündü. İstihdam edilen engelliler de ne yazık ki yine raporlarına ve bilgi-becerilerine göre çalıştırılmadı, işyerlerinde ayrımcılığa maruz kalmalarına zemin hazırlandı. Engellilerin haklarından yararlanmaları için gerekli olan sağlık kurulu raporlarına ilişkin yapılan mevzuat değişiklikleri her seferinde daha fazla engellinin eğitim, istihdam başta olmak üzere haklarından mahrum olmasına neden oldu. Defalarca uyarmamıza rağmen evde bakım yardımı mevzuatı değiştirilmedi, toplam gelir üzerinden yapılan hesaplarla binlerce aile evde bakmakta oldukları engelli bireylerine yardım alamaz oldu. Başkalarının yardımına muhtaç duruma düşürüldü.


Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Derneği (BOED-DER) Yönetim Kurulu Başkanı Berna Şengün:ülke nüfusunun yüzde 12’sini oluşturan engelli bireylerimizin eşit yaşam hakkı, eğitim, sağlık, istihdam, bakım ve sosyal hayata katılımında ilerlemeler kaydedilmekle beraber 13 yıl geçmesine rağmen hedeflenen noktaya gelinemediğini belirterek “10-16 Mayıs Engelliler Haftası ülkemizde engelli bireylerin ve ailelerinin sorunlarının ve uzun yıllardan beri sürmekte olan hak mücadelesinin görünür kılınması, engelli bireylerin toplumsal yaşamda karşılaştıkları sorunların ve verdikleri mücadelenin toplum tarafından fark edilmesi açısından çok değerli bulmaktayız. Engellilerin temel hak ve özgürlüklerinden faydalanmasını teşvik ve temin ederek toplumsal hayatta diğer bireylerde eşit koşullarda tam etkin katılımlarının sağlanması ve engelliliği önleyici tedbirlerin alınması için gerekli düzenlemelerin yapıldığı 5378 sayılı kanun 2005 yılında yürürlüğe girmiştir. Ülke nüfusunun yüzde 12’sini oluşturan engelli bireylerimizin eşit yaşam hakkı, eğitim, sağlık, istihdam, bakım ve sosyal hayata katılımında ilerlemeler kaydedilmekle beraber 13 yıl geçmesine rağmen hedeflenen noktaya gelinememiştir. dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Ruhsatsız tabanca ile yakalandı, “Taşımıyorum bozuk” diyerek tüfek ruhsatı gösterdi Aksaray’da ruhsatsız tabanca ile yakalanmasına rağmen önce “Taşımıyorum” deyip inkar eden, sonra da “Bozuk” diyen sürücü bir de “Ruhsatım var” diyerek tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. Olay Gülağaç Yolu Kireçlik Mevkiinde yaşandı. Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde gece yarısı bekçilerin de katıldığı asayiş ve trafik uygulaması yapan İl Emniyet Müdürlüğü asayiş ile trafik şubesi ekipleri şüphe üzerine Gülağaç ilçesinden Aksaray merkez istikametine seyreden Ali B. (38) idaresindeki 51 ACV 230 plakalı otomobile "dur" ihtarında bulundu. Sürücüsü ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirildikten sonra araçta arama yapan bekçiler araç içerisine gizlenmiş bir adet tabanca buldu. Kullandığı araçta tabancayla birlikte yakalanmasına rağmen “Taşımıyorum” diyen sürücü Ali B. daha sonra tabancanın bozuk olduğunu belirterek işlem yapılmasından kaçmak istedi. 2 ayrı bahanesiyle başarılı olamayan sürücü bu kez de “Ruhsatım var” diyerek yakalattığı tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. 3 ayrı bahanesiyle işlemden kaçamayan sürücü son olarak tabancayı kabullenerek “Benim, tamir için taşıyorum” dedi. Tabancaya bekçiler tarafından dolu boş kontrolü yapıldıktan sonra el konulurken ruhsatsız tabanca taşımaktan gözaltına alınan sürücü adli işlemler için polis merkezine götürüldü.