EKONOMİ - 11 Mayıs 2018 Cuma 14:31

TAI-TUSAŞ Fahrettin Öztürk, "Milli savaş uçağının test uçuşları 2023’de başlayacak"

A
A
A
TAI-TUSAŞ Fahrettin Öztürk, "Milli savaş uçağının test uçuşları 2023’de başlayacak"

Bartın Üniversitesi’ndeki “Havacılıkta Ar-Ge ve Millileşme” adlı konferansta konuşan TAI-TUSAŞ Strateji ve Teknoloji Yönetimi Başkanı Prof.

Bartın Üniversitesi’ndeki “Havacılıkta Ar-Ge ve Millileşme” adlı konferansta konuşan TAI-TUSAŞ Strateji ve Teknoloji Yönetimi Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Öztürk, "Milli savaş uçağımızın test uçuşları Cumhuriyetimizin 100. yılında başlayacak" dedi.


Bartın Üniversitesi II. Ar-Ge Proje Pazarı etkinlikleri kapsamında TAI-TUSAŞ Strateji ve Teknoloji Yönetimi Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Öztürk “Havacılıkta Ar-Ge ve Millileşme” konulu bir konuşma yaptı. Türkiye’nin havacılık sektöründeki yeri ve gelecek hedeflerinden bahseden Öztürk, TÜSAŞ’ın yerli uçak projesi ile ilgili olarak ilk prototipin Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı olan 2023 yılında uçurulacağını açıkladı. Öztürk, yaptığı konuşmada TÜSAŞ’ın havacılık alanında yaptığı yeniliklerle ilgili bilgiler vererek "Uzun yıllar yapılan araştırma ve geliştirmeler sonucunda Türk Ordusu envanterine sokulan ANKA İnsansız Hava Aracı ve İtalyan Leonardo firması ile ortaklaşa üretilen ATAK helikopterinin dünyadaki rakiplerinden daha üstün özelliklere sahip. Bu çalışmalar birden olmuyor. Uzun araştırma ve geliştirmelerin ardından oluyor. Ar-Ge sabır, çalışma ve irade demek. Bunu önemsiyoruz. Her şey birden ortaya çıkmıyor. Sabırlı, çalışkan ve iradeli olmanız gerekiyor” dedi.


"Milli savaş uçağıyla ilgili çalışmalar başladı"


TÜSAŞ’ın 2017 yılı itibari ile 7 bin çalışanı ve 1 milyar 43 milyon dolar cirosunun bulunduğunu da aktaran Öztürk, “Hedeflerimiz daha büyük. 10 yıllık süre içerisinde 10 milyar dolar ciro, 20 bin de personel hedefimiz var. Bu konuda iddialı projelerimiz var. Ortadoğu’nun, İslam aleminin ve Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olan, kendi savaş uçağımızı yapma projemiz var. Bununla ilgili çalışmalarımız başladı. İnşallah Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında ilk uçuşunu gerçekleştirecek ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine girmesi 2028-2030 yıllarında gerçekleşecek" diye konuştu.


"Havacılıkta ciddi çalışmalarımız var"


Mevcut üretilen hava araçlarında da yenileme çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Öztürk, “Havacılıkta bu süreler çok uzun değil. Örneğin F35’in geliştirilmesi 20 yıldan fazla sürdü ve 60 milyar dolardan fazla para harcandı. Fransızların Rafael savaş uçağı 19 yılda geliştirildi. Bizimde birçok projemiz var. Atak’ın yeni versiyonu, İnsansız Hava Aracımızın yeni versiyonları var. Hürkuş’un jet versiyonu var. Bunların hepsi yoğun şekilde mühendislik, bilgi ve Ar-Ge gerektiriyor. Bilgi olmadan AR-GE olmaz. Bilginin de kaynağı üniversitelerdir. Bizim başarılı olmamız üniversitelere bağlı. Burada üniversitelerimize büyük görev düşüyor. Güçlü bir savunma sanayi ile tam bağımsız bir ülke olabilirsiniz. Son yıllarda yaptığımız yeniliklerle dünyada sesimiz duyulmaya başlandı. Bunun için bilgiyi önemsiyoruz” şeklinde konuştu.


"Üniversite olarak ülkemizin hedeflerine katkı sunuyoruz"


Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise üniversite olarak yapılan çalışmalarla Türkiye’nin kalkınma hamlesine katkı sunmayı hedeflediklerini belirterek "Akademik gücümüz ve öğrencilerimizle birlikte ülkemiz için belirlenen hedeflere ulaşılması için gayret gösteriyoruz. Ürettiğimiz çalışmalarla 2023 hedefimize elimizden gelen katkıyı sunmaya çalışıyoruz. Ar-Ge Proje Pazarı etkinlikleriyle ulusal noktada kalkınmaya destek oluyor, katılımcılarımızla birlikte değer üretiyoruz." diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Mardin’de İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı Mardin’de 2. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Tuncay Akkoyun başkanlığında yapıldı. Kamu kaynaklarının etkin ve verimli bir biçimde kullanılması, koordinasyonu gerektirecek konuların görüşülerek gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Mardin Artuklu Üniversitesi Kılıçlar Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya, kaymakamlar, belediye başkanları, kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı. Toplantının açılışında konuşan Akkoyun, kentte 2024 yılı 1. dönem itibariyle kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları tarafından 294 projenin uygulandığını kaydetti. Bunlardan 24 projenin tamamlandığını, 99 projenin devam ettiğini, 171’inin ise etüt proje aşamasında olduğunu aktaran Akkoyun, bu projelerin toplam tutarının 47 milyar 650 milyon 859 bin lira olduğunu, 2024 yılı 1. dönem sonu itibariyle 1 milyar 95 milyon 940 bin lira harcama yapıldığını bildirdi. Kamu yatırımlarını koordineli bir şekilde hızlı ama kaliteli yapılması için talimat veren Akkoyun, "Mardin’i daha yaşanabilir daha güzel yere getirebilmek için gayret ediyoruz. Valilik olarak vatandaşa faydası olacak her türlü işlerde her zaman vatandaşımızın yanındayız. Zamana çok dikkat etmemiz lazım. Bir kamu hizmeti zamanında gitmesi gerekiyor. Geciktirmeyelim, zamana yaymayalım. Bir işi hızlı yapayım derken de kaliteden ödün vermeyelim. Bir işi hem hızlı yapacağız, hem kaliteli yapacağız. Bütün kurumlar koordinasyona önem versinler" dedi. Toplantı, yatırımcı kuruluşların yöneticilerinin faaliyetleri hakkında bilgi vermesi ve koordinasyon gerektiren hususların görüşülmesi ile sona erdi.
Ankara Yangın Sigortalarında Etkin Hasar Yönetimi Eğitim Serisi, Quick Tower ev sahipliğinde gerçekleşti KASIDER-Kadın Sigortacılar Derneği’nin Quick Sigorta desteğiyle düzenlediği Yangın Sigortalarında Etkin Hasar Yönetimi Eğitim Serisi, Quick Tower ev sahipliğinde gerçekleşti. Türk sigorta sektörünün duayen hasar yöneticilerinin katkılarıyla zenginleşen eğitim serisi, sektör profesyonellerine yangın sigortalarında etkin hasar yönetimi konusunda kapsamlı bir bilgi sundu. Quick Tower’ın ev sahipliğinde 17 Nisan’da gerçekleşen etkinlikte 20’den fazla eğitmen yer alırken katılımcıların eğitim sertifikalarının TSEV’de yapılacak sınav sonrası Sigorta Haftası’nda dağıtılacağı duyuruldu. Eğitimde Türk Ticaret Kanunu & Genel Şartlar ilgili bölümleri, yangın restorasyonlarında dikkat edilmesi gerekecek tüm hususlar, Türkiye’de bir ilk ve tek olan ve yangın hasarlarında hasar mahalline götürülerek önemli bir fark oluşturan ve büyük katma değer sağlayan gezici tır laboratuvarının Hendek’te ziyaret edilmesi ve burada canlı örnekler ile saha eğitimi alınması, bugüne kadar yapılan büyük restorasyon hasarlarının incelenmesi gibi birçok konu ele alındı. “Quick Sigorta gibi kuruluşların desteği önemli” KASIDER Başkan Sema Tüfekçiler, “Eğitime katılan tüm eğitmenlerimize bizlere aktardıkları tecrübe ve deneyimleri için çok teşekkürlerimizi sunuyoruz. Sektörde eğitime verdiğimiz önem kıymetli sponsorlarımız ile hayata geçiriliyor. Bu eğitimde mekanı ve öğlen yemeği için bize destek veren, bizlerin her daim yanında olan ve KASIDER’in kıymetli bir partneri olan Maher Holding Sigorta Grubu’na çok teşekkür ediyoruz” dedi. BİMTES CEO’su Cemil Islıkçı ise şunları aktardı: "KASIDER’in düzenlediği bu kıymetli eğitime sponsorluk yapmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Eğitimde yer alan tüm eğitmenlere ve katılımcılara teşekkür ederiz. Quick Sigorta gibi önemli kuruluşların desteğiyle, sektördeki eğitim ve bilgi paylaşımı daha da güçleniyor." “Daha güçlü bir sigorta topluluğu oluşturmamıza yardımcı oluyor” Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti şöyle ifade etti: "Quick Sigorta ve Corpus Sigorta’dan oluşan Maher Holding Sigorta Grubu olarak, eğitime ve KASIDER’e destek vermekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu tür inisiyatifler, sektördeki bilgi ve deneyimi artırarak daha güçlü bir sigorta topluluğu oluşturmamıza yardımcı oluyor. Bu değerli eğitim serisinin, sektördeki genç yeteneklerin yetişmesine ve bilgi birikiminin artmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum. Quick Sigorta ve Corpus Sigorta ileriye dönük olarak da sektörün eğitim ve gelişimine olan desteğini her zaman sürdürmeye devam edecek.”