EĞİTİM - 11 Eylül 2018 Salı 13:28

BTÜ Teknoloji Fakültesine Prof. Dr. Mahir Dursun atandı

A
A
A
BTÜ Teknoloji Fakültesine Prof. Dr. Mahir Dursun atandı

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından Batman Üniversitesi (BTÜ) Teknoloji Fakültesi Dekanlığına Prof.

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından Batman Üniversitesi (BTÜ) Teknoloji Fakültesi Dekanlığına Prof. Dr. Mahir Dursun atandı.


Batman Üniversitesi Rektörlüğünden yapılan açıklamaya göre Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi iken BTÜ Teknoloji Fakültesi Dekanlığına atanan Prof. Dr. Mahir Dursun Batman Üniversitesi’ndeki görevine başladı. 1993 yılında lisans eğitimini, 1996 yılında yüksek lisans eğitimini, 2002 yılında doktora eğitimini Gazi Üniversitesinde tamamlayan Prof. Dr. Mahir Dursun, 2010 yılında doçent ve 2017 yılında elektrik -elektronik mühendisliği alanında Gazi Üniversitesinde profesör oldu.


Robot, insansız hava araçları, akıllı sistemler ve enerji alanlarında bilimsel çalışmalar ve projeler yürüten Prof. Dr. Mahir Dursun, Fas’ta düzenlenen Güneş Enerjili Sistemlerde Yeni Fikirler Yarışmasında, Singapur’da düzenlenen Güneş Enerjili Sulama Sistemleri Tasarımı Yarışmasında, Malezya’da düzenlen Elektrik Motor Tasarımı Yarışmasında Birincilik ödülü aldı. Çok sayıda ulusal ve uluslararası ödülü almanı yanında pek çok da uluslararası konferans düzenlemeyi akademik hayatına sığdırmayı başardı.


2004 yılında İngiltere Liverpool Hope State Üniversitesinde ve 2012 yılında Amerika Southern Üniversitesinde misafir öğretim üyesi olarak “robot ve yapay zeka” konularında çalışan Prof. Dr. Mahir Dursun, 2015-2017 yılları arasında Uluslararası Asya Pasifik Uzay Havacılık Derneği’nde başkanlık yaptı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.