EKONOMİ - 23 Ağustos 2017 Çarşamba 16:36

Bayburt kiraların en çok arttığı il oldu

A
A
A
Bayburt kiraların en çok arttığı il oldu

Maliye Bakanlığının kira beyannameleri istatistiklerine göre, Türkiye’de konut kiralarının en çok arttığı il Bayburt olarak kayıtlara geçti.

Maliye Bakanlığının kira beyannameleri istatistiklerine göre, Türkiye’de konut kiralarının en çok arttığı il Bayburt olarak kayıtlara geçti.


Maliye Bakanlığının kira beyannameleri istatistiklerine göre kira geliri elde etmek için İstanbul’a değil Anadolu’ya yatırım yapanlar kazandı. Hesaba göre Anadolu’da Bayburt’ta kira artışı, enflasyonu 8’e katlayarak yüzde 4 bin 228’lik artış gösterirken Türkiye’de kiralarının en çok arttığı il olarak kayıtlara geçti.


Bayburt’ta yaşayan ve kirada birkaç dairesinin olduğunu ifade eden ev sahibi Ahmet Demiröz, Bayburt’ta kiraların artış sebebinin üniversitenin yeni ve gelişmiş olmasının yanı sıra kentte yeni ve modern yapıların son yıllarda çoğalmasının etkili olduğunu söyledi.


Demiröz, "Bayburt kent merkezinin nüfusu son yıllarda iyiden iyiye artmaya başladı. Son istatistiklere de bakıldığında Bayburt dışarıdan artık göç alan bir şehir oldu. Bunun yanında modern binalarında Bayburt’ta çoğalması doğal olarak son yıllarda kiraları etkiledi ve kiralar yükselişe geçti. Aslında evin değeri neyse o kadar olması lazım ama piyasaya göre hareket ediyoruz. Buna bir denge getirilirse kiracılarımızın, öğrencilerimizin sıkıntılarını gideririz" ifadelerini kullandı.


Bayburt’ta kiralık ev talebinin yüksek olduğunu da sözlerine ekleyen Demiröz, "Piyasaya bakılınca ben tabi fahiş bir bedel istemiyorum ama içimde tabi bir burukluk var. İstiyorum ki, özellikle öğrencilerden daha az kira bedeli istenilsin ve evlere girip oturabilsin. Ama tabi ev yapanlar bu işlerle uğraşanların hesaplarını dikkate aldığımızda onlara da hak vermemek mümkün değil" ifadelerini kaydetti.


Demiröz Bayburt’ta ortalama fiyatların ise 400 ila 800 lira arasında değiştiğini kaydetti.



Kira fiyatları 6 yılda 3’e katladı


6 yıldır Bayburt’ta olduğunu ifade eden Bayburt Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Mehmet Akif Güvenç ise, Bayburt’a ilk geldiğinde kiraların 200 TL civarında olduğunu şimdi ise 650-700 lira olduğunu belirtti.


Güvenç, "Ev sahipleri memura ayrı öğrenciye ayrı tarife uyguluyor. Memura veya aileye kira ne kadarsa o fiyata veriyor ama öğrenci olunca ev sahibi kaç kişi olduğumuzu söylüyor ve kişi başı ücrete tabi tutuyor. Biz şu an 3 kişi bir evde kalıyoruz. 600 lira kira veriyoruz. Bizden önce evden çıkanlar en son 400 lira kira verdiklerini söylediler. Mecburiyetten dolayı tuttuk evi biz çünkü başka seçenek kalmıyor. Apart evler var onlar da kişi başı düşündüğünüz zaman çok pahalı oluyor. En hesaplı yöntem olarak tabi ki evi seçiyoruz. Zorlukları olsa da katlanacağız" dedi.


Bayburt’ta memur olarak görev yapan Halim Polat ise, kira fiyatlarının artmasının doğal olduğunu, öğrenci yoğunluğu ve kentin gelişmesi karşısında konut sayısının yetersiz kaldığını dile getirdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Medeniyetler beşiği 4 bin yıllık Harput’ta ilkbahar güzelliği Elazığ’da yazılı kaynaklara göre 4 bin yıllık medeniyet ve kültürün ortak noktası olan Harput Mahallesi, ilkbaharın gelişiyle birlikte farklı bir güzelliğe büründü. Elazığ’da ilkbahar mevsimiyle doğa ve tarihi mekanlar rengarenk görüntüye kavuştu. Özellikle tarih ve kültürün iç içe geçtiği Harput, içinde barındırdığı Urartular, Hurriler, Asurlular, Selçuklular, Bizans ve Osmanlı gibi medeniyetlerden kalma tarihi yapılarıyla bir açık hava müzesini andırıyor. Yaklaşık 6 yıl önce UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine alınan medeniyetler beşiği Harput, 4 bin yıllık geçmişi ile tarihe ışık tutuyor. Harput’ta, M.Ö. 8’inci inci yüzyılda Urartu Krallığı tarafından kurulan ve tarihe ışık tutan Harput Kalesi, İtalya’da bulunan Pisa Kulesinden daha eğri olan Ulu Cami minaresi ve tarihi konakları, ilkbaharın gelişiyle birlikte ayrı bir güzelliğe büründü. Güzel havayı fırsat bilen bazı vatandaşlar ise soluğu tarihi mahallede aldı. Dört mevsim hem yurt içi hem de yurt dışından çok sayıda ziyaretçi kabul eden tarihi mahalledeki eşsiz manzara fotoğraf karelerin yansıdı. ’’Doğuda ilk gelmeleri gereken yer diyebilirim’’ Ailesiyle birlikte İstanbul’dan gelerek Harput Mahallesi’nde konaklayan ve tarihi mahalleyi gezen Atilla Sezgin, ’’Bayram dolayısıyla Elazığ’a gelmek istedik. Geldiğimizde dedikleri gibi burası harika bir yer. Harput’a girdiğiniz gibi maneviyatı da hissediyorsunuz. Her yer birbirine yakın. Biz burada EBUAŞ’a ait Harput konukevlerinde kaldık. Buradaki çalışanlar ve herkes gayet iyi insanlar. Hatta bugün burada beşinci günümüz, gideceğimiz için üzülüyoruz. Tesisleri çok güzel yapmışlar. Burası 5 yıldızlı otelden daha güzel ve her yere konumuyla yakın bir yerdeyiz. Video çekmekten yoruldum. Çok güzel bir yer. İlkbahar ve hava çok güzel. Doğuda ilk gelmeleri gereken yer, diyebilirim’’ dedi. ’’Harput, bütün medeniyet bir tarihin, Anadolu kültürünün burada harmanlandığı Türkiye’nin eşsiz beldelerden bir tanesidir” İlkbaharla birlikte oluşan manzaranın keyfini çıkardıklarını dile getiren Çiğdem Aslanmirza ise ’’Burası, medeniyetler beşiği Harput 4 bin yıllık belki de daha fazla bir tarihi olan güzel bir belde. Burayı, hayal ile gerçeğin birleştiği, insanın ruhunu saran bir güneş olarak nitelendiriyorum. Burası, bütün medeniyet bir tarihin, Anadolu kültürünün burada harmanlandığı Türkiye’nin eşsiz beldelerden bir tanesidir. Evliyalarıyla, bilim insanlarıyla, kültürel varlıklarıyla herkesin mutlaka görmesi gereken önemli bir belde. İlkbahar burada yaşanıyor. Burada çok güzel meltemler var. İnsanlar özellikle yaz mevsiminde gezmek, görmek ve tanımak için buraya akın ediyor” diye konuştu. (RY-YRT