GENEL - 31 Ekim 2018 Çarşamba 12:18

Bayburt’ta KÖYDES dönem sonu toplantısı

A
A
A
Bayburt’ta KÖYDES dönem sonu toplantısı

Bayburt Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği dönem sonu meclis toplantısı Vali Ali Hamza Pehlivan başkanlığında gerçekleştirildi.

Bayburt Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği dönem sonu meclis toplantısı Vali Ali Hamza Pehlivan başkanlığında gerçekleştirildi.


Toplantı yeter sayısının sağlanmasıyla başlayan toplantı Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.


Açılış konuşmasında Cumhuriyet’in 95. Yıldönümü vesilesiyle katılımcılara tebriklerini bildiren Vali Pehlivan, “İnşallah tarih boyunca olduğu gibi nice yüz yıllar devletimizin, milletimizin birlik ve beraberlik içinde payidar olmasını diliyorum. Bu vesileyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nızı tebrik ediyorum.” dedi.


Vali Pehlivan, daha sonra KHGB tarafından hayata geçirilen yatırımlar hakkında açıklamalarda bulundu. 2018 yılı Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi (KÖYDES) kapsamında İl merkezine bağlı köylerde 9 Milyon 511 bin TL ödenek kullanıldığını belirten Vali Pehlivan, “Bahse konu ödeneği Tahsisat Komisyonumuzda yol, içme suyu, atık su ve ortak alım ödenekleri şeklinde sınıflandırmıştık. Buna göre yol projeleri ödeneği için 4 milyon TL ayırmıştık. Bu 4 milyon TL ile 19 köyümüzde 172 bin metre kare asfalt kaplama işi gerçekleştirdik. İçme suyu projeleri için 700 bin TL ayırmıştık. Bu 700 bin TL ödenekle 4 köyde içme suyu isale hattı yapım işi, 4 köyümüzde de içme suyu şebeke yapım işi projeleri yapıldı. Atık su projeleri için de 1 milyon 850 bin TL ayırmıştık. Bu ödenekle 8 köyde köy içi kanalizasyon, şebeke hattı ve fosseptik yapım işlerini tamamladık. Kalan 2 milyon 800 bin TL ödenekle özel idare araçlarımızın akaryakıt gibi muhtelif ihtiyaçları başta olmak üzere ortak giderlerinde kullanmış olduk.” dedi.


2018 yılı yatırımlarında hem nakdi hem de fiziki olarak yüzde yüz gerçekleşme sağlandığını kaydeden Vali Pehlivan, “Özel İdare kapsamında yaptığımız yatırımlardan bahsedecek olursak; geçtiğimiz yıl bu açıdan çok verimli bir yıl olmuştu. Ekonomideki hareketlilikler bu yıl için planladığımız çalışmaların maliyetlerini iki katından daha fazla arttırdı. Buna rağmen hedeflerimizi üçte ikiye yakın oranında yakaladık. 2017 yılında 28 köyümüzün köy içi yol asfalt kaplama işlerini yapmıştık. 2018 yılında 40 köyümüzü tamamladık. Bunun için 56 bin ton asfalt kullandık Geçen yıl biliyorsunuz içme suyu projelerine ağırlık vermiştik. Ya yenileme çalışması ya da onarım çalışması yapıldı. Bu kapsamda 129 su deposunu yeniden yapmıştık. 2018 yılında yollara ağırlık vermeyi hedefledik. Bunun yanında en az köy içleri kadar önemli olduğunu düşündüğümüz köy bağlantı yollarının bakım ve onarımı çalışmaları vardı. Mayıs ayında bakım onarım çalışmalarına başladık. Bu çalışmalar kapsamında 380 kilometre bakım onarım gerçekleştirdik. Bu çalışmalarımız sadece çukurları doldurmaktan ibaret değil. Birçok noktada kesit almak suretiyle adeta sıfırdan yaptık. Sorunlu kısımları bitümlü sıcak karışım (BSK) asfalt ile kapladık.” açıklamasında bulundu.


Yeşil Yol Projesi kapsamında yapılan çalışmaların bir kısmının tamamlandığını belirten Vali Pehlivan konu hakkında şunları söyledi: “ Yeşil Yol Projesi malum, Karadeniz’deki yaylaları bir birine bağlamayı hedefleyen bir proje. Bizim diğer hizmetlerin yanı sıra üzerinde durduğumuz önemli bir çalışma. Sultan Murat - Limonsuyu - Aydıntepe istikametinde 14 kilometrelik çok güzel bir asfalt yol yaptık. Toplamda 32 kilometre olacak. Kalan kısmı da inşallah 2019 yılında tamamlayacağız ve Aydıntepe şehir geçişi de dahil olmak üzere İncili Köyü’ne kadar bağlantısını gerçekleştireceğiz.”


Su kanal projeleri kapsamında geçtiğimiz yıldan kalan 4 adet içme suyu deposun tamamlandığını aktaran Vali Pehlivan, “18 köyümüzde 45 bin metre boru kullanılarak isale hattı yapıldı. 7 köyde 5 bin metre su şebekesi yapıldı. KÖYDES imkanları ile 4 köyde isale 3 köyümüzde şebeke yapımı tamamlandı. DOKAP’tan 4 köyümüzün sulama suyu tesisi için ödenek aktarıldı. Bunların ihalesi yapıldı. İnşallah sene sonuna kadar bitirmeye çalışacağız. Özel İdare imkanlarıyla bir köyümüzün içme suyu projesini yapmamızın yanı sıra 10 köyde 10 bin metre boru kullanarak sulama hattı bakım onarımı gerçekleştirdik. Tarım ve hayvancılık bölgesi olduğumuz için sulama şüphesiz çok önemli. Bu konuya da ağırlık veriyoruz.” şeklinde konuştu.


Altyapı çalışmaları kapsamında KÖYDES’ten 9, Özel İdareden 6 hattın yapımının tamamlandığını dile getiren Vali Pehlivan bu çalışmalara ek olarak İller Bankası katkısıyla 22 kanalizasyon hattının yapıldığını bildirdi. Vali Pehlivan 73 köyde de 12 bin metre boru kullanılarak kanalizasyon bakım onarımının gerçekleştirildiğini açıkladı.


Vali Pehlivan içme suyu problemlerini özellikle takip ettiklerini ve yaşanabilecek olumsuzlukları önlemek adına köylerdeki 226 su deposunun temizliğinin sürekli hale getirildiğini kaydetti.


Bazı köylerde su depolarıyla ilgili yaşanan problemlere dikkat çeken Vali Pehlivan açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Suyun tek başına olması yeterli mi ? Hayır. Sağlıklı da olması gerekiyor. Bunun için de 152 depoda aktif otomatik klorlama faaliyeti gerçekleştiriliyor. Depolarımıza tam otomatik klormatik cihazları takıldı. Kalan depoların elektrik hattı yapım çalışmaları ilgili kurumlarımızın takibinde devam ediyor. Bu çalışmalarımız tamamlandığında depoların tamamında klormatik cihazları bulunacak. İnsan sağlığı açısından suların temizliği son derece önemli ve hayati bir durum. Muhtarlarımızdan bu cihazları korumalarını ve klorlama çalışmalarını takip etmelerini özellikle istiyorum. Memnuniyetle görüyoruz ki özellikle 2005 yılında KÖYDES projesinin hükümetimiz tarafından başlatıldığı günden bugüne Köylerimizde sayısız altyapı yatırımı hayata geçirilmiş durumda. Elbette ki daha yapılacak işler de var. Hayat devam ettikçe yeni ihtiyaçlar da ortaya çıkmaktadır. Vatandaşlarımızın yaşam koşullarını daha da iyileştirmek amacıyla devletimizin, ilgili bakanlıklarımızın destekleriyle her alanda gerekli proje ve yatırımlar bundan sonra da inşallah artarak devam edecektir. Hizmetlerin hayata geçmesi konusundaki özverili çalışmalarından dolayı Özel İdare ve Birliğimize, katkı ve işbirliği yapan Muhtarlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.


Vali Pehlivan’ın açıklamalarının ardından Birlik Harcama Yetkilisi Erkan Karakoyun 2019 bütçe gerçekleşme rakamlarını açıkladı.


Toplantı Muhtarların çeşitli konularda görüş, öneri ve taleplerini dile getirmelerinin ardından sona erdi.


Öğretmen Evi’nde düzenlenen toplantıya İl Emniyet Müdürü Sezayi Er, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Halil Murat Bilgiç, İl Genel Meclis Başkanı Yusuf Elçi, Meclis Üyeleri Yaşar Bilgeoğlu ile Süleyman Ağın, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ve muhtarlar katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Tortum ekşi pestili artık coğrafi işaretli Ülkemizde coğrafi işaretli ürün çeşitliliğinde Gaziantep ve Konya’dan sonra en çok ürüne sahip olan Erzurum’da Tortum ekşi pestili de TÜRKPATENT tarafından tescillendi. Tortum Belediyesi tarafından 2022 yılında mahreç işareti almak için TÜRKPANET kurumuna başvurusu yapılan Tortum ekşi pestili, Erzurum’un 55’inci coğrafi işaretli ürünü oldu. Erzurum’un Tortum ilçesine ait kızılcıklar özenle seçilerek marmelat haline getiriliyor. Daha sonra bu marmelat pestil şeklinde serilerek kurutuluyor ve ekşi kızılcık pestili elde ediliyor. Geleneksel üretim şekli bozulmadan üretilen ve tamamen doğal yöntemlerle hazırlanıyor. Tortum ekşi pestilinde şeker ve renklendirici bulunmuyor. Sadece su ve kızılcık kullanılıyor Tortum ekşi pestili, doğal olarak yetişen kızılcık meyvesi ve içme suyu kullanılarak Tortum ilçesinde üretiliyor. Tadı ekşi, rengi parlak kırmızı olan Tortum ekşi pestili endüstriyel ve geleneksel olmak üzere iki şekilde üretiliyor. Tortum ekşi pestilinin üretiminde, genel pestil üretimlerinden farklı olarak, nişasta, un, şeker, fındık veya ceviz kullanılmıyor. Şeker ilavesi yapılmadığı için de kızılcık meyvesinin verdiği ekşi tada sahip olup coğrafi sınırda “ekşi pestili” olarak adlandırılıyor. Tortum ekşi pestilinin geçmişi eskiye dayanıyor. Tortum ilçesinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahip ve ilave bileşen içermeyen, sadece kızılcık meyvesi kullanılarak üretilmesi coğrafi sınıra özgü olmasını sağlıyor.
İstanbul Başakşehir’de "Yemin Olsun" sergisi ziyarete açıldı Başakşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği Başakşehir Sanat Galerisi, sanatseverleri bir araya getirmeye devam ediyor. Şehrin yeni sanat merkezi dikkat çeken bir işe imza atarak Kur’an-ı Kerim’deki yemin ayetlerinden oluşan serginin kapılarını ziyaretçilerine açtı. Başakşehir Belediyesi’ne bağlı Başakşehir Sanat Galerisi, bugüne kadar gerçekleştirdiği etkileyici sergilerine bir yenisini daha ekledi. 16 farklı sanatçının Kur’an-ı Kerim’deki 19 surenin başındaki yeminlere yer verdiği eserlerle bir araya gelen “Yemin Olsun” Sergisi, düzenlenen programla kapılarını ziyaretçilerine açtı. Küratörlüğünü kaligrafi sanatçısı Emrah Yücel’in yaptığı ve Kur’an-ı Kerim’in derinliklerine yolculuk yapmak isteyenleri buluşturan sergi, Allah’ın Kur’an-ı Kerim’de yemin ettiği kavramları ve varlıkları ele alıyor. Şehir Sanat’ta düzenlenen serginin açılış törenine Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu da katıldı. Başkan Kartoğlu, “Sergideki eserler, yaratılan her şeyin Rabbimizin ismini hatırlamak ve bulmak için bir vesile olduğunu vurguluyor” dedi. “Bu özel sergi yaratılışın ve varoluşun sırlarını anlamlandırıyor” Şehir Sanat’taki 8’inci sergilerini açtıklarını dile getiren Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, “ Bugün burada siz değerli sanatseverlerin de katılımıyla 8’inci sergimizi açıyoruz. İstanbul’un yeni sanat merkezi olan Şehir Sanatta ’Yemin Olsun’ adlı serginin açılışında sizlerle bir araya gelmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bu özel sergi, Kur’an-ı Kerim’in yemin ayetlerini ele alıyor. Yaratılışın ve varoluşun sırlarını anlamlandırıyor ve farklı bir bakış açısı sunuyor. Arz, sema, yıldızlar, gece, gündüz, şafak, kuşluk vakti, ay, güneş, melek, rüzgar, zeytin ve incir gibi kavramlara edilen yeminler, kainatın derinliklerindeki hikmete ve derinliğe yolculuk etmemizi sağlıyor. Bu sergi, sadece sanatı değil, aynı zamanda düşünceyi ve bilinci de bir araya getirerek, manevi bir keşfe davet ediyor. Sergideki eserler, yaratılan her şeyin Rabbimizin ismini hatırlamak ve bulmak için bir vesile olduğunu vurguluyor “ diye konuştu. “Yemin birbirimizi inandırmak için kullandığımız önemli bir done” Allah’ın Kur’an-ı Kerim’de yemin ettiği surelerdeki imgesel formların sergilenmeye değer olduğunu belirten Yemin Olsun Sergisi’nin Küratörü Emrah Yücel, “ Başakşehir Belediyesi Şehir Sanat Galeri’de Yemin Olsun isimli sergiyi açıyoruz. Yemin Olsun Kur’an-ı Kerim’deki yemin ayetlerinden ilham alınarak, çağdaş ve geleneksel sanatlarımızın farklı disiplinlerinden 16 sanatçı ve 19 eserden ortaya çıkan bir sergi. Yemin birbirimizi inandırmak için kullandığımız önemli bir done. ‘Allah-u Teala Kur’an-ı Kerim’de neyin üzerine yemin etmiştir?’, ’Acaba bunların imgesel formu nasıl olur?’ diye düşündüğümüzde, bunun sergilemeye değer unsurlar barındırdığını gördük. Sonucu da çok güzel oldu. Biz çok beğendik. Şehir Sanat Galerisi daha önce de çok güzel sergilere imza attı. Bu sergide buraya yakışır bir sergi oldu. Böyle güzel bir mekanı kültür sanat camiasına kazandırdıkları için Başakşehir Belediye Başkanımız Yasin Kartoğlu’na çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu. Sergi, 18 Nisan-28 Mayıs 2024 tarihleri arasında Başakşehir Sanat Galerisi’nde ziyaret edilebilecek.
Hatay Depremzede vatandaşlar TOKİ konutlarına taşındılar Depremin vurduğu Hatay’ın Payas ilçesinde yapımı tamamlanan TOKİ konutlarına taşınan afetzede Abik ailesi, yeni yuvalarında yaşamanın heyecanını hissediyorlar. Asrın felaketinde Hatay’da 25 bine yakın insan vefat etmiş, on binlerce konut yerle bir olmuştu. Deprem sonrası bölgenin yeniden ayağa kalkması için çalışmalara kısa sürede başlanmıştı. TOKİ tarafından yapımına geçtiğimiz yıl depremin hemen ardından başlanan afet konutları, hak sahiplerine teslim edilmeye başlanmıştı. Payas ilçesinde çevre düzenlemeleri tamamlanan konutlarda vatandaşlar yaşamaya başladı. Afet konutlarının ilk sakinlerinden olan Abik ailesi, yeni evlerinin heyecanını yaşıyorlar. Depremzede Hatice Abik, "Yeni evime yerleşerek ilk gün kurban kestim ve ailemi ağırladım. Devletimizden, milletimizden Allah razı olsun" dedi. “Allah’a çok şükür hamdolsun yapanlardan emeği geçenlerden” 83 yaşındaki Mustafa Abik, yeni yuvasında emeği olanlara teşekkürlerini dile getirerek "Allah o günleri göstermesin gerçekten çok büyük bir, felaket oldu. Evlerimiz böyle gitti geldi. Merdivenin bütün şeyleri yere düştü. Kontrole gelip ağır hasarlı bu binanın yıkılması lazım sonra geldiler yıktılar. Allah’a çok şükür hamdolsun yapanlardan emeği geçenlerden. Devletimizden Allah razı olsun gerçekten. Büyük bir mükafat bu bizim için Allah razı olsun” dedi. “Yerleşince hemen gittim bayramın birinci günü, kurban aldım geldim kestirdim” Evine bayramın birinci günü yerleştiğini ve ardından kurban kestiğini dile getiren 70 yaşındaki Hatice Abik ,”Gece sahura kalktık oğlum işte yemeğimizi yedik, oturduk anca biz gürültüyle mübarek geldi. Kapıya zor kalkıp gittim, kapıdan tutundum. Kapıdan tutundum böyle elimi vura vura elim kırılmış başka yerde bitmiş, sabahtan kalktım elim böyle şişmiş. Takside kaldık 2-3 gece, takside kaldık sonra oğlan geldi bizi Ankara’dan aldı gitti. Ankara’ya götürdü, 1 ay orda kaldık. Hamdolsun Allah’a binlerce şükürler olsun yüce Mevla’ma. Devletimizden, milletimizden ya Rabbim yapanlardan Allah razı olsun. Yerleşince hemen gittim bayramın birinci günü, kurban aldım geldim kestirdim. Yemek yaptım çoluğu çocuk hepsini çağırdım, bayramın 1. günü hepsine burada yedirdim. Belki de 50 kişi erkek vardı, belki de 25 kişi kadın vardı. Memnun oldum Allah razı olsun oğlum, yapanlardan edenlerden, emeğe geçenlerden Allah razı olsun hepsinden de” ifadelerini kullandı. (OA-VK-
Tokat Tokat Belediye Başkanı Yazıcıoğlu, “Durum tespit çalışmaları devam ediyor” Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremlerin ardından Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu depremin merkez üssüne gelerek incelemelerde bulundu. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yazıcıoğlu, “Durum tespit çalışmaları devam ediyor” dedi. Tokat’ın Sulusaray ilçesinde önceki gün başlayan ve ardı arkasını kesmeyen depremler, ilçeyi olumsuz etkiledi. 4.7, 4.1 ve 5.6 büyüklüğünde meydana gelen depremler sonrası vatandaşlar geceyi sokaklarda geçirdi. İlçede birçok noktaya mobil aşevi ve ikram araçları kuruldu. Depremin merkez üssü olan Sulusaray ilçesine gelen Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başkan Yazıcıoğlu, bölgede durum tespit çalışmalarının sürdüğünü söyledi. "Spor tesislerimizi, vatandaşlarımıza açtık" İlk depremin ardından ilçeye geldiklerini ifade eden Başkan Yazıcıoğlu, “Akşam 18:11 sularında 5.6’lık deprem yaşadık. Malum daha önce de 4.7 ve deprem oldu Sulusaray bölgesinde. Biz hemen gece Sulusaray’a intikal ettik. Vatandaşlar panik yapmışlardı, sokaktalardı. Net bir bilgi de belki ilerleyen saatlerde gelecektir. Çevre köyler ve ilçeler dahil olmak üzere 171 evin ve iki minarenin hasar gördüğü yönünde bilgi var. Can kaybı ve yaralıların olmaması bizi en çok sevindiren taraf. Biz belediyemiz olarak burada aşevimizle, personelimizle Sulusaray ve köylerimize destek veriyoruz. Tokat merkezde de malum biraz hissedildi. Bazı evlerde çok hissedildi. Vatandaşlarımız biraz panik yaptılar, sokaklara indiler. Biz de yine sokakta olanlara her konuda destek olmak için ekiplerimizi seferber ettik. Tüm ekipler Tokat merkezde vatandaşlarımıza, çorba ikramında bulundular, yardım ettiler. Biz mahalle konaklarımızı ve Tokat merkezde spor tesislerimizi, vatandaşlarımıza açtık. Tedirgin olan vatandaşlarımız geceyi orada geçirdiler ama ilerleyen saatlerde evlerine döndükleri noktasında bilgi aldık. Durum tespit çalışmaları devam ediyor. Tokat Belediyesi olarak her yerde olduğumuzu bilmenizi isterim. Şimdi belediye başkanımla da istişarelerde bulundum. Bir durum tespit çalışması yapılsın. Daha iyi bilgileri size net bir şekilde aktaracağım” dedi.