- 18 Aralık 2017 Pazartesi 10:27

Besiciler karlı dağlarda hayvanlarını besliyor

A
A
A
Besiciler karlı dağlarda hayvanlarını besliyor

Kış mevsiminin ağır geçtiği Bayburt’ta sıfırın altında 10 dereceye varan soğuk havaya rağmen bazı besiciler küçükbaş hayvanlarını karlı, sarp dağlar ve dik yamaçlarda beslemeye çalışıyor.

Kış mevsiminin ağır geçtiği Bayburt’ta sıfırın altında 10 dereceye varan soğuk havaya rağmen bazı besiciler küçükbaş hayvanlarını karlı, sarp dağlar ve dik yamaçlarda beslemeye çalışıyor.


Besici Celil Aytemür, karda otlayan hayvanın et ve sütünün daha lezzetli olduğunu ileri sürerek bu şekilde dışarıda otlayan hayvanların çeşitli hastalıklardan korunduğunu da söyledi.


Bayburt Merkeze bağlı Heybetepe Köyü’nde yaşayan 54 yaşındaki Celil Aytemür, küçükbaş hayvanlarını kış boyunca karlı dağlarda besliyor. Kar gören otun hayvanlarının et ve sütünü daha lezzetli hale getirdiğini ve hayvanlarını çeşitli hastalıklardan koruduğunu ifade eden Aytemür, aynı zamanda ottan da önemli oranda kâr sağlıyor.


Dağlarda gezmeyi ve hayvanları otlatmayı sevdiği için bu işi yaptığını dile getiren besici Aytemür “


“Bu işin hayvanlarımıza kârı var. Ottan kazanıyoruz. Şu anda zaten havalar güzel soğuk olduğu zaman da yine hayvanları çıkarıyoruz. Sadece fırtına tipi ve kar yağdığı zaman içeride bakıyorum. Ama kar yağışı geçtiği zaman hayvanları bu şekilde kış boyunca dışarıda otlatıyorum.” dedi.


Temür, hayvanların kışın çıkarılmasının ve kar gören otla beslenmesinin küçükbaş hayvanlarda görülen çiçek hastalığına iyi geldiğini anlattı.



Günlük 250 lira cepte kalıyor


Ot fiyatlarının yüksek olduğuna da değinen Temür şöyle devam etti: “Bir balya ot 25 lira. Günde benim en az 10 balya ot gider. Ne yapar 250 lira. Eğer içeride kalsa günlük 250 lira gidecek ama dışarıda otlatıyorum paramızda cebimizde kalıyor. Birde yetmediğini varsayarsak ot bulamayacağız ve balyası 50 liraya çıkacak. O yüzden kışın çıkarmamızın kârı bu oluyor. Ama ben bu işi en çok sevdiğim için yapıyorum. Yani maddi olarak çok faydası yok ama etsiz kalmıyoruz. Süt, tereyağı, yoğurt bol yiyoruz. Hayvanlarımı dağda otlatmayı çok seviyorum. Yani havalar böyle gitse usanmasam her gün çıkarırım otlatırım. Bu benim için de aynı zamanda spor. Dağları geziyorum. Temiz hava alıyorum."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Elite World Van Hotel, İranlı acente temsilcilerini ağırladı Elite World Van Hotel, İran’ın farklı şehirlerinde hizmet veren acente temsilcileri ile tur operatörlerini ağırladı. Elite World Van Hotel, seyahat acenteleri tarafından düzenlenen info çerçevesinde Van’a gelen İranlı acente temsilcilerini ağırladı. İranlı acente temsilcileri ile yemekte bir araya gelen Elite World Van Otel Genel Müdürü Oktay Aksoy ve Satış Direktörü Salih Çiftçi, otel hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Turizmin çok geniş yelpazeye sahip bir sektör olduğuna dikkat çeken Aksoy, “Bu manada turizmde yapılan her çalışma şehrin bütününe yansıyor. Bizlerde bu bilinçle özelde ilimizin, genelde ise ülkemizin ekonomisine katkı sunmak için sürekli çalışmalar yapıyoruz. Bu manada düzenlenen bu infoyu çok önemli ve anlamlı buluyoruz. İnşallah bu ve buna benzer infolarla ilimizi turizm alanında hak ettiği yere getireceğiz. Ben bu duygularla bu infonun ilimiz ve ülkemiz açısından hayırlara vesile olmasını diliyor, infoda emeği olan herkese teşekkür ediyorum” dedi. Seyahat acenteleri sahipleri ise ise amaçlarının geçtiğimiz günlerde seçim nedeniyle yaşanan gerginlik sonrası İranlı turistlerin duyduğu kaygıyı ortadan kaldırmak olduğunu belirterek, “Van, seçim sürecinde iki gün istenmeyen olaylarla karşı karşıya kaldı. Çok şükür sona erdi ve şehrimiz yine eski huzur ve güven ortamına kavuştu. Bizlerde bu manada kaygılanan İranlı misafirlerimize bu güven ve huzur ortamını tekrar yaşatmak için bu infoyu düzenledik. İlimiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olmasını diliyor, infoda bize destek sunan herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. İranlı acente yetkilileri de, böyle güzel bir organizasyonla Van’da olmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, emeği geçenlere teşekkür ettiler.