SPOR - 14 Temmuz 2018 Cumartesi 09:55

Gençosman Atlı Spor Kulübü cirit il birincisi

A
A
A
Gençosman Atlı Spor Kulübü cirit il birincisi

Bayburt Cirit İl Birinciliği müsabakalarında Gençosman Atlı Spor Kulübü il birinciliğini elde etti.

Bayburt Cirit İl Birinciliği müsabakalarında Gençosman Atlı Spor Kulübü il birinciliğini elde etti.


Yaklaşık 1 yıl önce kurulan Gençosman Atlı Spor Kulübü kuruluşunun yıldönümünü il birinciliğiyle taçlandırdı. Gençosman Atlı il birinciliğini kazandığı maçın akşamında ise Erzurum’dan transfer ettiği ciritçi Ünal Çalıkuşu’nu kaybetmenin üzüntüsünü yaşadı.


4 kulübün katıldığı il birinciliğinin final maçında Balca Atlı Spor Kulübü’nü 7 puan farkla geçen Gençosman Atlı Spor Kulübü il birinciliğini elde ederek Türkiye finallerinde Bayburt’u temsil etmeye hak kazandı.


Gençosman Atlı Spor Kulübü Başkanı İbrahim Pekmezci, yaptığı açıklamada, şampiyon olan sporcularını kutlayarak, ata sporuna emek veren Bayburt’taki dört kulübün başkanlarına, sporcularına ve gönül verenlerine teşekkür ettiğini belirtti.


“Cirit camiasına ve ailesine başsağlığı diliyorum”


Buruk bir sevinç yaşadıklarını söyleyen Pekmezci, il birincilik maçının oynandığı günün akşamında Erzurum’dan transfer ettikleri Ünal Çalıkuşu adlı sporcularının kalp krizi sonucu hayata veda ettiğini belirterek, cirit camiasına ve ailesine başsağlığı diledi.


Erzurum ve Uşak’ta 32’şer kulübün olduğunu, Bayburt’ta ise sadece 4 kulüp ile ata sporunun yaşatıldığını söyleyen Pekmezci, bu dört kulübün iyi bir şekilde desteklenmesi gerektiğini kaydetti.


Kulübün kuruluşunun henüz birinci yılı bile olmadığını ve kısa zamanda alınan başarının önemli olduğunu belirten Pekmezci, sporcularına teşekkür ederek, Türkiye finallerinde de önemli başarılara imza atmayı hedeflediklerini söyledi.


“Destek bekliyoruz”


Cirit sporunun ekonomiye dayalı bir spor olduğunu söyleyen Pekmezci, “Bizim kendi bütçemizle yapacağımız bir spor değil. Devlet kamu kurumlarından ve işadamlarımızdan destek bekliyoruz. Bugüne kadar bizden hiçbir desteği esirgemeyen Belediye Başkanı Mete Memiş’e, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Adem Köse’ye, İl Özel İdaresi ve DSİ’ye, sporun her dalına olan ilgisiyle bilinen iş adamı Hakan Kobal’a, AK Parti İl Başkanı Fatih Yumak’a teşekkür ediyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.