GENEL - 22 Mayıs 2018 Salı 10:57

KHGB dönem başı meclis toplantısı Vali Pehlivan başkanlığında gerçekleştirildi

A
A
A
KHGB dönem başı meclis toplantısı Vali Pehlivan başkanlığında gerçekleştirildi

Bayburt Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği Meclis Toplantısı Vali Ali Hamza Pehlivan başkanlığında gerçekleştirildi.

Bayburt Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği Meclis Toplantısı Vali Ali Hamza Pehlivan başkanlığında gerçekleştirildi.


Öğretmen Evi’nde gerçekleştirilen toplantı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Divan Teşekkülü’nün ardından toplantı açılış konuşmasını gerçekleştiren Vali Pehlivan, toplantının hayırlara ve güzel hizmetlere vesile olmasını temenni etti.


Yatırımlar açısından 2017 yılının verimli bir yıl olduğunu ifade eden Vali Pehlivan, “Bugün ağırlıklı olarak Bayburt Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği bünyesinde yürütülen KÖYDES kapsamındaki yatırımları değerlendireceğiz. Geçtiğimiz yıl KÖYDES projesi kapsamında Bayburt Valiliği’ne 5 milyon 700 bin TL ödenek tahsis edilmişti. Bu ödeneklerle ağırlıklı olarak yol çalışmalarını gerçekleştirdik. 4 Milyon TL yatırımla 13 köyde 110 bin metreküp bitümlü sıcak karışımlı asfalt çalışması gerçekleştirdik. 4 köyde de 15 kilometre sathi kaplama dediğimiz asfalt çalışmasını yürüttük. İçme suyu konusu 2017 yılının en temel konusuydu. Sadece KÖYDES’ten içme suyu çalışmalarına 1 Milyon 300 bin TL ödenek harcadık. 20 köyde içme suyu projesi gerçekleştirildi. 4 köyde şebeke şeklinde isale hattı, 8 köyde 8 adet içme suyu 7 depo, 8 köyde 14 adet içme suyu depo bakım çalışması tamamlandı. Atık su projelerine 258 bin TL kaynak ayırarak bununla 2 köyde köy içi kanalizasyon şebeke hattını yenilendi. Bunlar KÖYDES kapsamında yaptığımız çalışmalar. 2005-2017 yılları arasında Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği olarak 61 Milyon ödenek kullanılmış oldu. 2017 yılında Özel İdare bünyesinde ise 226 içme suyu deposunun tamamında çalışma yaptık. Bu depoların yüzde 50’sinden fazlası yenilendi. 130 deponun yarısı yeniden yapıldı. Diğer yarısı da büyük ölçekli bakım onarıma tabi tutuldu. Su malum en temel ihtiyaçlardan birisi. Bu bakımdan çok önemli bir çalışma hayata geçirilmiş oldu. Şu anda hızlı bir şekilde yapmış olduğumuz depoların otomatik klorlama cihazlarını tamamlıyoruz. Bu cihazları taktığımız köylerde tahlil sonuçları tertemiz geliyor. Bunu inşallah bütün köylerimizde sağlayacağız. Geçen yıl ayrıca 100 kilometrelik şebeke hattı döşendi. Yol konusunda merkeze bağlı 30 köyümüzün köy içi asfalt çalışmalarını bitirdik. 240 kilometre yol bakım onarım çalışması gerçekleştirdik. Bu çalışmaların yapımla ilgili olan kısımlarını ihaleye çıkarak bakım onarım ile ilgili kısımlarını kendi ekiplerimizle gerçekleştirdik. Köylerimizde güvenlik riski ve çevre kirliliği oluşturan metruk binaların 26 köyümüzde yıkımı gerçekleştirildi. İl genelindeki köylerimizin tamamında toplum yararına çalışma programlarından aldığımız personel ile Temiz Çevrem Duyarlı İnsanım Projesi kapsamında temizlik çalışmaları gerçekleştirdik. Bu yıl da çevre temizlik çalışmalarımız inşallah devam edecek. Gerçekten verimli dolu dolu bir yıl oldu. Elbette ki çalışmalarımız bu yılki da artarak devam edecek. Bir alandaki yatırımlar tamamlanınca muhakkak diğer alanlardaki hizmetler devreye girecek.” değerlendirmesinde bulundu.


Vali Pehlivan sözlerine şu şekilde devam etti: “2018 yılı KÖYDES ödeneklerinde hükümetimiz tarafından 3’te 2, %67 oranında bir artış sağlandı. Geçen yıl merkez birliğimize 5 milyon 700 bin TL olan KÖYDES ödeneği bu yıl 9 Milyon 500 bin TL olarak tahsis edildi. Bununla birlikte KÖYDES projesi başladığı 2005 yılından bu yana ilimiz Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne tahsis edilmiş olan rakam 70 Milyon 500 bin TL’ye ulaşmış durumda. Şunu ifade etmek isterim merkez ve ilçelerimizdeki hizmet götürme birliklerimiz Özel İdarelerimizle müşterek çalışıyor. Dolayısıyla projelerimizi de mümkün olduğunca birbirleriyle entegre bir şekilde planlayıp uyguluyoruz. Burada programa aldığımız çalışmalarla Özel İdaremiz bünyesinde programa aldığımız çalışmaları bir bütün halinde gerçekleştirme gayreti içerisindeyiz. Çünkü bu ödenekleri etkin ve verimli bir şekilde kullanmak durumundayız. Geçen yıl içme suyu problemlerine ağırlık vermiştik. Bu yıl da yollara ve köy içi düzenlemelere ağırlık vereceğiz. KÖYDES ödeneklerimizin 4 Milyon TL’sini köy içi BSK’lı asfalt kaplamaya ayırdık. Bu ödenek ile hedefimiz 142 bin metreküp asfalt döşemek. En az 16 köyümüzü KÖYDES kapsamında bu şekilde yapmayı planlıyoruz. Özel İdare kapsamında da kalan köylerimizi tamamlamayı hedefliyoruz. 6 köyde içme suyu şebeke yapımı, 1 köyde de içme suyu isale hattı için 700 bin TL ödenek ayırdık. Atık Su projeleri için 1 Milyon 800 bin TL ödenek ayırdık. 7 köyde köy içi kanalizasyon ve şebeke hattı yapım işlerini projeye aldık. İnşallah bu çalışmalarımızı yatırım sezonu içinde gerçekleştireceğiz.”


Vali Pehlivan Özel İdare ve KÖYDES yatırımları dışında İlimizde diğer kurumlar bünyesinde devam eden yatırımlardan da bahsederek bütün bu yatırımların toplam bedelinin 2 Milyar TL’yi geçtiğini belirterek, yatırımlar konusunda İlimize gerekli her türlü desteği sağlayan başta sayın Cumhurbaşkanımıza, sayın Başbakanımıza, sayın Maliye Bakanımıza Bayburt adına teşekkürlerini ifade etti.


Vali Pehlivan, “Bütün kurum ve kuruluşlarımız vatandaşlarımızın daha uygun standartlarda yaşamlarına devam etmelerini sağlamak için müşterek gayretlerle çalışmalarını sürdürüyor. Detayına kadar tüm çalışmalarla yakından ilgileniyoruz. Sürekli alanda olmaya ve yapılan işleri etkin şekilde takibe devam edeceğiz. Bugüne kadar yerine getirilen hizmet ve yatırımlar en büyük güvencemizdir. Bütün bunlar yapılabildiğine göre Allah’ın izniyle bundan sonraki işler de hepimizin müşterek gayretleriyle yerine getirilecektir. Bugüne kadar yapılan ve bundan sonra yapılacak bütün hizmetlerin değerli vatandaşlarımıza, ilimize ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Siz kıymetli Muhtarlarımıza çaba ve çalışmalarınızdan dolayı teşekkürlerimi sunuyor, Ramazan Ayı’nın hepimiz için hayırlara iyiliklere vesile olmasını temenni ediyorum.”dedi.


Köylere Hizmet Götürme Birliği Mali Hizmetler Yetkilisi Erkan Karakoyun, 2017 yılı kesin hesabı gelir bütçesini Meclis’e arz etti.


Toplantı 2017 yılı kesin hesabının Mecliste oylanarak kabul edilmesi ve Köylere Hizmet Götürme Birliği Meclisi’nde encümen olarak görev alacak 2 muhtar ile 2 İl Genel Meclis Üyesi Adayı’nın seçimiyle sona erdi. Oylama sonucuna göre İl Genel Meclis Üyeleri Yusuf Elçi ve Yaşar Bilgeoğlu ile Aşağı Kışlak Köyü Muhtarı Musa Tosun ve Koçbayır Köyü Zakir Kurt Köylere Hizmet Götürme Birliği Meclisi’nde bir yıl görev alacak üyeler olarak belirlendi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Tabip Odası’nda seçim öncesi aday kadrosunu açıkladı İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, seçim öncesi, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı. İstanbul Tabip Odası’nda (İTO) gerçekleştirilen basın toplantısı ile yönetim kurulu, onur kurulu, denetleme kurulu ve TTB merkez delegasyonu olmak üzere 55 kişilik liste duyuruldu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek önderliğinde bir araya gelen Değişim Grubu, daha etkin, üyelerinin sorunlarına yönelen bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini dile getirdi. Dr. Erçek, toplantıda yaptığı konuşmada, "Bu güne kadar çok kolektif mücadele etmesi gerekmeyen hekimlerin artık kolektif bir mücadele etmesi gerektiğini ve bununda en güçlü şekilde verileceği yerin meslek kuruluşu olduğu kabulü ile yola çıktık. Meslek odamız bizim değerlendirmemiz kıstasında maalesef meslek odamızın ve meslektaşlarımızın beklenti ve gündeminden uzak bir eylem planı ile hareket ettiğine dair bir kabulle çıktık. Biz dernekler sendikalar gibi daha hür ve gerçekleri konuşabilecek bir kitle tarafından yönetilmesi gerektiğini kabul ettik. Açıklayacağım 55 kişilik değişim grubu İstanbul Tabip Odası yönetim listemizdeki kişiler bu işin çilesini çeken gayretini gösteren ve sorunlarla ilgilenen arkadaşlarımızdan oluşuyor. İstanbul Tabip Odası Yönetimi’ni kazandığımızda da ana gündemimiz hekimlerin gündemi olacak. Biz Tabip Odası’nın çözebileceği sorunları taahhüt ettik. Kendimize bağlı bütün hususların tamamını 4 ay içerisinde 2024 yılı bitmeden gerçekleştireceğiz" diye konuştu. Yönetim Kurulu adayı Dr. Nedim Uzun da, değişim grubunun bir ihtiyaç üzerine ortaya çıktığını vurgulayarak, "Geçen her gün kuruluşumuzun etkisizleştiğini ve güçsüzleştiğini hem halktan hem meslektaşlarımızdan koptuğunu üzülerek görüyoruz. Bu ihtiyaca cevap olarak odamızı meslek kuruluşumuzu daha güçlü, daha etkin ve meslektaşlarımız arasındaki dayanışmayı daha da kuvvetlendirecek devlet, millet ve vatandaşlarımıza faydalı olacak bir kurumsal kimlik olarak yeniden inşa etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı. İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu’nun yönetim kurulu üyesi adaylarının, Dr. Esra Akyılmaz, Dr. Turgut Adatepe, Dr. Nedim Uzun, Dr. Cündüllah Torun, Dr. Nesriye Demirel, Dr. Abdulkadir Turgut olduğunu belirten Erçek, onur kurulu ve denetim kurulu üyelerin de Dr. Mustafa Şener, Dr. Ahmet Özdemir, Dr. Naile Mısırlıoğlu, Dr. İrfan Gökçay, Dr. Ahmet Yiğitalp, Dr. Rümeysa, Yeni Elbay, Dr. Muhammed Atak, Dr. Mehmet Sedat Feyizoğlu’ndan oluştuğunu söyledi.
Kocaeli Bu proje geleceğin hafızlarını yetiştiriyor: 11 bin 300 öğrenci icazetnamelerini aldı Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığınca 2014’den beri yürütülen “Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi” çerçevesinde icazetnamelerine kavuşan hafız sayısı 11 bin 300 oldu. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, 177 okulda yürütülen projeyle 20 bine yakın öğrencinin hafızlık eğitimi aldığını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü iş birliği çerçevesinde yürütülen "Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi" çerçevesinde 2014-2015 Eğitim ve Öğretim yılından itibaren 11 bin 300 öğrenci icazetnamelerini aldı. Başiskele ilçesi Yeşilyurt Mahallesindeki Türkiye Yüzyılı Gençlik Merkezi’nde düzenlenen programda; Müzhebbibe Fatma Aydın İmam Hatip Ortaokulu ile Kuran Kursu’nda hafızlık eğitimimi başarıyla tamamlayan 19 öğrenci daha icazetnamelerini aldı. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın katılımıyla gerçekleştirilen organizasyonda aileleri, yakınları ve öğretmenleri hafızların heyecanlarına eşlik etti. “11 bin 300 hafız yetişmiştir” Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, “İmam Hatip Okullarımız ile birlikte Kur’an kurslarımızın hafızlık süreci, Milli Eğim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığıyla müşterek başlayan projedir. Bu güne kadar 11 bin 300 hafız yetişmiştir. Bizim hafızlık geleneğimizde eskiden öğrencilerimiz 5’inci sınıfı bitirir, 2- 3 yıl da hafızlığa giderdi. Sonra yaşları büyüdüğü için kendi arkadaşları ile okula devam edemez, daha küçük yaşlardaki öğrencilerle okurdu. Öğrenci, liseye devam ederken zorlanır ve maalesef birçok hafızımız üniversiteye devam edemezdi. Ama bu sistemle birlikte öğrencilerimiz hafızlıkta akademi öğrenmelerine geri kalmadan, sosyal ortamdan, okul ortamından uzak kalmasın diye Kur’an kursu ile iş birliği haline girdik. Dolayısıyla okulla beraber bu sistemi yürüten 177 okul bulunuyor. 20 bine yakın öğrencimizde hafızlık eğitimi almaktadır. Maksadımız okullarımızda fen bilimleri, sosyal bilimler ve temel İslam bilimlerinde olan hafızlık eğitimini aynı çatı altına almaktır" ifadelerini kullandı. "Hafızlık bütün dünyevi unvanları üzerindedir" Hafızlığın yeryüzünde bir insana nasip olabilecek en güzel derce olduğunu söyleyen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Hafızlık bütün dünyevi unvanları üzerindedir. Hafızlık ile diğer ilimleri birleştirmek gerekiyor. Dini ilimler ve din dışı ilimler diye bir tasnif yok. Tefsir, hadis, fıkıh, kelam, bu ilimler ne kadar dini ise matematik, astronomi, tıp ile tabii bilimler dediğimiz ilimler de dini ilimdir. O ilimlerde zirvede olan alimlere baktığımız zaman, küçük yaşlarda hafız olduklarını görüyoruz. Örneğin İbni Sina 11 yaşında olmuş. Sadece ulumu İslamiye de değil tabii ilimlerde de kendisini çok iyi yetiştirmiş. Kanun Fıt Tıb isimli altı ciltlik kitap yazmış ve altı asır Avrupa okullarında, üniversitelerinde, ders kitabı olarak okutulmuş. Matematikte, kimyada, fizikte, astronomide pek çok alim önce Kuran’ı öğrenmişler, onun üzerine diğer ilimleri elde etmişler. Milli Eğitim Bakanlığımızın ve Diyanet İşleri Başkanlığımızın ortak yürüttüğümüz bu proje ile örneklerini gördüğümüz yavrularımız, kardeşlerimiz, 11 bin hafızımız bu okullardan mezun oldu. Onlarda geçmiş alimlerimizin yolunu devam ettirmelerini bekliyoruz. Farklı ilimlerle ilgili kitap ve makale, Allah’ın kitabını daha iyi anlayayım niyetiyle okunursa, her okunan cümlede harcanan zaman nafile ibadet etmiş kadar değerli olur” diye konuştu. “Meal çalışması yapıyoruz” Diyanet İşleri Başkanlığı olarak gök ayetlerinin meali konusunda çalışma yürüttüklerini söyleyen Erbaş, “100 civarında ayet var, meal çalışması yapıyoruz. Çeşitli alanlardan hocalarımız, ayetlerin konusuna göre uzmanları ile istişare yaparak o ayeti en güzel şekilde anlamaya çalışıyorlar. Hafızlarımızdan inşallah çok şeyler bekliyoruz. Onlar Kuran’ın hafızı Kuran’da onların hafızı. ‘Şüphesiz Kuran’ı biz indirdik ve onun muhafızı biziz buyuruyor’ Rabbimiz. Kim eliyle, Hafızlarımız eliyle. Onların zihinleri vesilesiyle Cenabıhak Kuran’ı koruyor. Kur’an’da hafızlarımızı koruyor” ifadelerini kullandı. Programa Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın yanı sıra; Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Eski Diyanet İşleri Başkanı Ali Görmez, Başiskele Belediye Başkanı Mehmet Yasin Özlü, imamlar, müezzinler ve vatandaşlar katıldı. Programın sonunda Kuranı Kerim tilaveti ve dua edildi.