GENEL - 02 Kasım 2017 Perşembe 07:30

KHGB Dönem Sonu Meclis Toplantısı gerçekleştirildi

A
A
A
KHGB Dönem Sonu Meclis Toplantısı gerçekleştirildi

Köylere Hizmet Götürme Birliği (KHGB) 2017 yılı Dönem Sonu Meclis Toplantısı Vali Ali Hamza Pehlivan başkanlığında gerçekleştirildi.

Köylere Hizmet Götürme Birliği (KHGB) 2017 yılı Dönem Sonu Meclis Toplantısı Vali Ali Hamza Pehlivan başkanlığında gerçekleştirildi.


Öğretmen Evi’nde düzenlenen toplantı Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Divan teşekkülünün ardından toplantı açılış konuşmasını gerçekleştiren Vali Pehlivan toplantının hayırlara vesile olmasını temenni ederek sözlerine başladı.


Vali Pehlivan, Köylere Hizmet Götürme Birlikleri’nin yurt genelinde köylerin özellikle alt yapı hizmetlerinin yerine getirilmesi, mahalli müşterek ihtiyaçlarının giderilmesi maksadıyla kurulmuş olan mahalli idare birimleri olduğunu ve Özel İdarelere koordineli bir şekilde faaliyet gösterdiğini, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde,2004 yılında, başlatılan KÖYDES projesi ile birliklerin işlerlik kazandığını ve pek çok altyapı yatırımının gerçekleştirildiğini belirtti.


Bayburt’ta KÖYDES projesi kapsamında bugüne kadar 61 milyon TL’yi aşkın ödeneğin köylerin alt yapısının iyileştirilmesi için kullanıldığı bilgisini aktaran Vali Pehlivan, “Kullanılan bu ödeneklerle ilimiz merkez ve ilçelere bağlı köylerde birçok proje hayata geçirilmiştir. Geldiğimiz nokta itibariyle köylerimizin yüzde doksan beşinin yolları asfaltlanmış, içme suyu depo, ishale hattı ve şebekesi, kanalizasyon hatları yapılmış, pek çok köprü, menfez, sulama kanalları ve sanat yapıları inşa edilmiştir. Bu yıl itibariyle KÖYDES kapsamında aktarılan 5 milyon 700 bin TL’lik kaynağı yatırıma dönüştürmüş durumdayız. Bu ödeneğin 4 milyon TL’lik kısmını yol projelerine, 1 Milyon 300 bin TL’lik kısmını içme suyu projelerine, 258 bin TL’lik kısmını ise atık su projeleri için ayırmışız.” dedi.


Vali Pehlivan, 2018 yılı Özel İdare bütçe ve yatırım programı üzerinde çalışmaların devam ettiğini ve köylerin ihtiyaçları doğrultusunda etkin bir çalışma programı oluşturulacağını dile getirdi. Gelecek dönemde 2017 yılından çok daha yoğun bir çalışma temposu içinde olacaklarını belirterek sözlerine devam eden Vali Pehlivan şu değerlendirmelerde bulundu: “Muhtarlarımızla değişik vesilelerle bir araya geliyor, köy ziyaretleri yapıyoruz. Bütün muhtarlarımızla büyük ölçüde bire bir temas sağladık. Bu ziyaretlerimizin yanı sıra sahada da hem bizatihi ben hem meclis üyelerimiz, hem de ilgili teknik ve idari personelimiz bire bir siz değerli muhtarlarımızın taleplerini almaya çalıştık. Şu anda köylerimizin ihtiyaç, sorun ve talepleriyle ilgili bütün veriler mevcut. Bugüne kadar kaydettiğimiz mesafe, yaptığımız çalışmalar, hayata geçirdiğimiz yatırım ve projeler bizim en büyük güvencemizdir. İnşallah güzel bir çalışma yılı geçireceğiz. Tüm bu yatırım ve çalışmaların hayata geçirilmesi sürecinde baştan sona emeği geçen tüm kişi ve kurumlarımıza, yaptığınız sağlıklı tespitlerle bizlere sorun ve talepleri bildiren adeta bizlerin gözü kulağı olan sizlere de teşekkür ediyorum. Biz bu süreci birlikte götüreceğiz. Her zaman vurguladığımız bir şey var; önce gönül birliği sonra el birliği. Çok şükür ilimizde bu anlayış mevcut. İlimiz adeta bir şantiye gibi ulaşım, eğitim, sağlık, üniversite, sosyal hizmetler, organize sanayi bölgesi, tarım, DSİ yatırımları başta olmak üzere onlarca başlıkta yürütülen çalışmalara ev sahipliği yapıyor. İnşallah bu çalışmalar ilerledikçe her şey daha iyi olacak. Bunlar devletimizin sağladığı imkanlarla oluyor, biz bu vesileyle başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Sayın Başbakanımıza, Sayın Maliye Bakanımız ve bütün Bakanlarımıza Bayburt olarak teşekkürlerimizi sunuyoruz. Toplantımıza katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyor, yeni faaliyet dönemimizin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.”


Vali Pehlivan’ın konuşmasının ardından toplantı gündemini oluşturan maddeler görüşülerek 2018 Tahmini Bütçesi oy birliğiyle kabul edildi. Dilek ve temenniler bölümünde Muhtarlar söz alarak ihtiyaç ve taleplerini dile getirdi.


Toplantıya Vali Yardımcısı Tamer Kılıç, İl Genel Meclis Başkanı Yusuf Elçi, Genel Sekreter Hayrettin Koçyiğit, KHGB Müdürü Erkan Karakoyun, Birlik Encümen Üyeleri, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri ve muhtarlar katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa BUÜ Badminton Takımı süper ligde Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Badminton Takımı, Üniversitelerarası Badminton Bölgesel Lig müsabakalarını başarıyla tamamlayarak süper lige yükselme hakkı elde etti. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin (MAKÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Üniversitelerarası Badminton Bölgesel Lig" müsabakaları sona erdi. Türkiye’nin 30 farklı üniversitesinden gelen 200’e yakın sporcunun katıldığı turnuvada ilk dört dereceye giren takımlar süper lig bileti aldı. Turnuvada takım halinde ve bireysel olarak mücadele eden BUÜ Badminton Takımı, organizasyona damga vurdu. Takım halinde maç kaybetmeden şampiyon olan takım, ferdi müsabakalar ise kadın ve erkek kategorilerinde aldığı galibiyetlerin ardından kürsüye çıkma başarısı gösterdi. BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, turnuvadan başarılı sonuçlarla dönen Badminton Takımı’nı ağırladı. Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramiz Arabacı, Sağlık Kültür Spor Daire Başkanı Mehmet Aydemir, BUÜ Spor Koordinatörü Öğr. Gör. Tuncer Topsaç, Spor Müdürü Mehmet Şerif Arslan ve Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Aygül Akça’nın da hazır bulunduğu ziyarete öğrenciler aldıkları kupa ve madalyalarla katıldı. Gençlerin her anlamda daha üretken, aktif ve donanımlı olmalarını istediklerini vurgulayan Rektör Yılmaz, elde edilen başarının hem üniversite hem de öğrenciler adına kıymetli kazanımlar sağlayacağının altını çizdi. Yönetim olarak spora ve sporcuya desteği sürdüreceklerini de aktaran Yılmaz, başarıların ötürü öğrencileri ve yöneticileri tebrik etti.
Ordu Topraksız tarım sistemiyle çilek üretimine başladılar: Yıllık kazanç hedefleri 5 milyon TL Ordu’da, aldıkları hibe desteği ile 6 dönümlük serada topraksız tarım uygulaması ile çilek üretimine başlayan çift, yıllık yaklaşık 5 milyon TL kazanmayı hedefliyor. Fatsa ilçesinde yaşayan Özge Arslan ve eşi Uğur Arslan, topraksız tarım ile çilek üretimi yapmaya karar verdi. 2021 yılında aldıkları hibe desteği ile seralarını kuran çift, yaklaşık 10 dönümlük arsa üzerine 6 dönüm çilek serası kurdu. Burada 110 bin fideden yıllık 80-100 ton arası üretim yapan çift, yıllık 5 milyon TL kazanmayı hedefliyor. “Öğretmenliğe hiç başlamadan çilek üreticisi oldum, 6 dönüm alanda 30 dönümlük üretim yapıyoruz” Üniversitenin çocuk gelişimi bölümünden mezun olan yaşındaki Özge Arslan, topraksız tarım uygulaması ile verimin 5 katı arttığını belirterek, “Öğretmenliğe hiç başlamadan ticarete başladım, öncesinde farklı sektörlerde de çalıştık, şuanda çilek üretimi yapıyoruz. Topraksız tarım olduğu için herkes su kültürüyle üretim yaptığımızı zannediyor ancak Hindistan cevizi kabuğu içerisinde yetiştiriyoruz. Toprakta olmayan bütün değerlerin tamamını biz veriyoruz ancak kesinlikle hormon ve genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) yok. Toprağa göre daha hijyenik ve verim olarak 3-5 kat arası daha verimli. Burası 6 dönümlük sera ancak 30 dönüm toprak üretimine tekabül ediyor” diye konuştu. “2 yılda kendini amorti etti, yıllık 5 milyon TL getirisi bekliyoruz” Serada bulunan 110 bin fidede yıllık 80-100 ton ürün ile yıllık 5 milyon TL getiri beklediklerini söyleyen Özge Arslan, “Getirisinden memnunuz, 2 yıl önce 7 milyon liraya kuruldu, şu an maliyetler arttı ancak bu süre zarfından kendini amorti etti. Zaten kırsal kalkınma projesinden de destek almıştık. İl Tarım ve Orman Müdürümüz Kemal Yılmaz’ın da bizlere çok desteği oldu. İlk yıl 3 milyon TL gibi bir getirisi oldu, bu yıl 5 milyon kadar bir gelir bekliyoruz. Sektör açık, bu kalitede çilek Antalya’da ihracata gidiyor, biz burada iç piyasada satıyoruz. İlerleyen günlerden Karadeniz Bölgesi’nin tamamına yaymayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi. Uğur Arslan ise eşinin fikri ile topraksız tarım sistemiyle çilek üretimi yapmaya başladıklarını ve başarılı olduklarını dile getirerek, bu tür hibe desteklerinin insanları teşvik ettiğini ve üretime katkı sağladığını söyledi.
Yalova Yalova’da bisiklet yolu ağı genişliyor Yalova Belediyesi’nin Gaziosmanpaşa Mahallesi’nde başlattığı yeni bisiklet ve yürüyüş yolu çalışmaları, Kemer Köprü Caddesi’nden başlayıp 8. sokağa kadar devam edecek olan asfalt ve baskı işlemleri devam ediyor. Yalova Belediyesi, yeni bisiklet ve yürüyüş yolları için çalışmalarını sürdürüyor. Sağlıklı yaşamı ve kent içinde bisiklet kullanımını teşvik etmek amacıyla başlatılan bisiklet yolu projesinde Gaziosmanpaşa Mahallesi’ndeki 8. Sokak’ta asfalt serimi devam ediyor. Toplam 770 metrelik yol güzergâhında çalışmalar, Kemer Köprü Caddesi’nden Gaziosmanpaşa Caddesi’ne kadar devam edecek. Kemer Köprü Caddesi ile Şelale Sokak arasında kalan alanda ise dekoratif aydınlatmalar kullanılarak göze hitap edecek bir çalışmaya imza atılmak isteniyor. Çalışmalarla ilgili bilgi veren belediye yetkilileri, “Bisiklet ve yürüyüş yolu çalışmalarımızda aşınma tabakasının serimi ile baskı işlemleri eş zamanlı olarak devam ediyor. İlk olarak Kemer Köprü Caddesi’nden başlayan çalışmalar, yaklaşık 590 m uzunluğundaki Gaziosmanpaşa Caddesi’ne kadar devam ediyor. Akabinde yaklaşık 180 metre uzunluğundaki 8. Sokak’ta da çalışmalarımızı da kısa sürede tamamlayacağız. Baskı çalışmamızın tamamlanması sonrasında dekoratif boyama asfalt boyama, çizgi çalışmaları, dekoratif aydınlatma ve peyzaj çalışmalarını da tamamlayarak yolumuzu hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız” ifadelerine yer verdi.