GENEL - 18 Eylül 2017 Pazartesi 14:41

Vali Ali Hamza Pehlivan, yapımı devam eden ahır projelerini inceledi

A
A
A
Vali Ali Hamza Pehlivan, yapımı devam eden ahır projelerini inceledi

Vali Ali Hamza Pehlivan, Çayıryolu, Kitre ve Mutlu köylerinde devam eden ahır ve sulama projelerini inceledi.

Vali Ali Hamza Pehlivan, Çayıryolu, Kitre ve Mutlu köylerinde devam eden ahır ve sulama projelerini inceledi.


İncelemelerine Çayıryolu Köyü’nden başlayan Vali Pehlivan, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut’tan yapımı devam eden ahır projeleri hakkında bilgiler aldı. Vali Pehlivan köydeki incelemelerinin ardından Köy Muhtarı Salim Avşar ve köy sakinlerinin ihtiyaç ve taleplerini dinledi. Köy sakinlerine köy girişine yapılmasını istedikleri döner kavşak ve alt geçit çalışmalarının kısa bir süre sonra başlayacağı müjdesini veren Vali Pehlivan bölgede devam eden arazi toplulaştırma çalışmalarının da hayırlı olması temennisini iletti.


Vali Pehlivan Çayıryolu Köyü’ndeki incelemeleri sonrası yanındaki heyetle birlikte Kitre Köyü’ne geçti. Köy kahvesinde vatandaşlarla bir araya gelen Vali Pehlivan vatandaşlarla bir süre sohbet edip taleplerini dinledi. Bahse konu taleplerin karşılanması için ilgili kurum amirlerine talimat veren Vali Pehlivan buradan ziyaretlerinin son durağı Mutlu Köyü’ne hareket etti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı destekleriyle köyde yürütülen ahır projeleri ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce Bayburt Meralarında Otlatma Verimliliğinin Artırılması Projesi kapsamında il genelinde 2 bin adet dağıtılan sulukları inceleyen Vali Pehlivan çiftçilerin taleplerini dinledi.


Vali Pehlivan ziyaret ve incelemelerine ilişkin yaptığı açıklamada çiftçilere verilen desteklerin giderek arttığını ve "Bayburt’ta Kırsal Hayvancılığı Destekleme Projesi" kapsamında yapılan ahır projelerini yerinde incelediklerini söyledi. Çalışmalarını çiftçilerin bahse konu destek ve hibelerden yararlanması için ilgili kurumlarla koordineli bir şekilde gerçekleştirdiklerini bildiren Vali Pehlivan, “Bayburt Valiliği ve İlgili kurumlarımız olarak müsait olan köylerimizde ahır projelerinin toplu bir şekilde yapılmasını teşvik ediyoruz. Bu konuda ayrıca Sayın Maliye Bakanımızın talimatlarıyla müsait olan hazine arazileri de değerlendiriliyor. Buralarda yapılacak projelerin altyapısı ve çevre düzenlemeleriyle birlikte yapılması yönünde gayret ve çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.


Vali Pehlivan, Bayburt Valiliği himayesinde başlatılan Temiz Çevrem Duyarlı İnsanım projesiyle köylerde tertip, düzen ve temizlik seferberliği başlatıldığını anımsatarak yerleşim birimlerindeki ahırların merkezden uzak bir noktaya yapılmasını teşvik eden toplu ahır projelerinin de bu çalışmalara katkı sunacağını dile getirdi.


Toplu ahır projelerinin üretimi kolaylaştırarak verimliliği artıracağını belirten Vali Pehlivan, “Ahır inşaatlarının tamamlanmasıyla birlikte yine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’mızın etçil ırk hayvan alımında yüzde 30 hibe desteği söz konusu olacak. Bu projenin de yüzölçümünün yüzde 54’ünü meraların oluşturduğu ilimizde hayvancılığın gelişmesine inşallah büyük katkıları olacak. Şimdiden Bayburtlu hemşerilerimize, üreticilerimize ve çiftçilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Emeği geçen bütün kişi ve kurumlara da teşekkür ediyorum. ” diye konuştu.


Vali Ali Hamza Pehlivan’a ziyaretleri sırasında İl Özel İdare Genel Sekreteri Hayrettin Koçyiğit, Devlet Su İşleri (DSİ) 225. Şube Müdürü Recep Ergen, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut ve ilgili kurum amirleri eşlik etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Türkiye’nin ilk müze dergisi, Troy Museum Journal yayın hayatına başladı Çanakkale’de, 5 bin 600 yıllık geçmişe sahip Troya Ören Yeri’nden çıkan eserlerin sergilendiği Troya Müzesinde, Türkiye’nin ilk müze dergisi, Mart 2024’te Troy Museum Journal yayın hayatına başladı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü olurlarıyla Troya Müzesi tarafından DergiPark bünyesinde kurulan Troy Museum Journal (Troya Müzesi Dergisi) yayın hayatına başladı. Hakemli bir dergi olarak yılda iki sayı yayınlanacak olan Troy Museum Journal’ın ilk sayısı 18 Mart’ta çıktı. Troy Museum Journal, Müzecilik, Arkeoloji, Tarih, Sanat Tarihi, Etnografya, Sosyoloji, Coğrafya, Edebiyat Tarihi, Felsefe Tarihi ve Kültürel Çalışmalar gibi alanlarda bilimsel araştırma ölçütlerine ve etik kurallara uygun bir şekilde yazılmış bilimsel makaleler, araştırma inceleme makaleleri, derleme yazıları gibi çalışmaları yayınlamayı ve araştırmacılar ile paylaşmayı amaçlanıyor. Derginin genel çerçevesinde Müzecilik, Arkeoloji, Tarih, Sanat Tarihi, Etnografya belirlemekle birlikte bunlarla ilişkili Sosyoloji, Coğrafya, Edebiyat Tarihi, Felsefe Tarihi ve Kültürel Çalışmalara kuramsal ve yöntemsel yaklaşımları içeren makalelere de açık olacak. Troy Museum Journal (Troya Müzesi Dergisi) hakkında müzede bilgilendirmelerde bulunan Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, “Bir süre önce Troya Müzesi’nin bir dergi çıkaracağına duyurmuştuk. Nihayet 18 Mart Günü Troy Museum Journal Dergisini, Dergi Park’ta yayın hayatına başlattık. Troy Museum Journal Dergisi, Dergi Parkta yer alan platformda bir müze adına çıkartılmış ilk ve tek dergi. Derginin ilk sayısı Mart ayında yayın hayatına girmiş oldu. İkinci sayısı ise Eylül ayında yayınlanacak. Böylece her yıl, yıl da iki sayı olarak yayınlanacak. Şu anda TR dizin sitesinde dergi taranır ve ulaşılabilir durumda ve yakın sürede de uluslararası platformlarda taranmayı hedefliyoruz. İlk sayısında yaklaşık toplam da beş makaleyle yayın hayatına başladı. Beş makalenin büyük bir kısmı Troya Müzesi ve bölge ile alakalı, bunlardan bir tanesi Troya Müzesindeki Helenistik Dönem ağırlık koleksiyonunu çalışan bir makale oldu. Bir başka makale de Lampsakoslu bir vatandaşa ait bir onurlandırma kitabe ilk kez duyurulmuş oldu. Bir başka makale de Tevfikiye köyünde ilk defa ortaya çıkan Troya’daki kaynak mağarasının bir benzeri olan bir yapay su mağarası ilk defa tanıtılmış olduğu. Böylece Troya Müzesi bir müze olmanın dışında bir enstitü gibi çalışmaya da devam ediyor olacak” dedi.
Ankara Orman yangınlarıyla mücadelede kullanılan yapay zeka sistemi uluslararası ödüle aday Tarım ve Orman Bakanlığının orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarında kullandığı Karar Destek Sistemi, Birleşmiş Milletlere bağlı Uluslararası Telekomünikasyon Birliğince “Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi Ödülleri”ne aday gösterildi. Bakanlığa bağlı Orman Genel Müdürlüğünün (OGM) 2022’den beri kullandığı yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Karar ve Destek Sitemi, pek çok alt sistemin bir araya geldiği bir yazılım olma özelliği taşıyor. Sistemle meteorolojik veriler, ORBİS verileri, İHA ve uydu görüntüleri bir araya getirilerek orman yangınlarıyla mücadeleye büyük güç katıyor. Karar Destek Sistemi ile meteorolojik veriler doğrultusunda orman yangını çıkma ihtimali ve meydana gelen orman yangınının sebebiyle ilgili tahminde bulunulabiliyor. Ayrıca bir orman yangını durumunda anlık meteorolojik ve coğrafik şartlar analiz edilerek en doğru müdahale şekli belirlenmesine yardımcı olup, yapılan müdahale simüle edilebiliyor. Değişen şartları sürekli olarak analiz eden yapay zeka destekli Karar Destek Sistemi, yangının anlık olarak davranışını ve ilerleyişini öngörebiliyor. Bu tahminler sonucu ekipler yangına daha etkili müdahalelerde bulunabiliyor. Ayrıca yangının ilerleyişi ve tehlikesi dikkate alınarak tahliye edilmesi gereken yerleşim birimleri zamanında boşaltılabiliyor. Sistem yine mevcut verileri sürekli analiz ederek, anlık olarak kayıt altına alabiliyor. Böylece bu bilgi havuzu sayesinde yangınla mücadele çalışmalarında sistemde sürekli iyileştirmeler de yapılabiliyor. Bakan Yumaklı: “Vatandaşlarımızın desteğini bekliyoruz” Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yerli sistemin orman yangınlarında alevlerle mücadele eden ekiplere büyük destek sağladığını belirtti. Sistemin uluslararası bir ödüle aday gösterilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Yumaklı, “Tüm vatandaşlarımızın internet üzerinden yapılan oylamada Bakanlığımıza destek vermelerini bekliyoruz. 31 Mart’a kadar sürecek oylama sonucunda milletimizin de desteğiyle hak ettiğimiz ödülü alacağımıza yürekten inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. Oylama internet üzerinden yapılabilecek Vatandaşlar, https://www.itu.int/net4/wsis/stocktaking/ adresi üzerinden 31 Mart 2024 tarihine kadar oy kullanabilecek. 18 kategoride yapılacak olan oylama sonucunda her kategoride en fazla oy alan projelerin sahiplerine ödülleri, 27 - 31 Mayıs tarihlerinde Cenevre’de yapılacak olan törenle verilecek.