GENEL - 20 Şubat 2018 Salı 14:40

Bilecik çevre duyarlılığı konusunda dünyaya örnek olacak

A
A
A
Bilecik çevre duyarlılığı konusunda dünyaya örnek olacak

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik’te faaliyete giren Biosun Bilecik Tesisi’nin çevre duyarlılığı konusunda dünyaya örnek olacağı söyleyerek, "Türkiye’de ilk yapılan en üstün nitelikte olan bir tesis" dedi.

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik’te faaliyete giren Biosun Bilecik Tesisi’nin çevre duyarlılığı konusunda dünyaya örnek olacağı söyleyerek, "Türkiye’de ilk yapılan en üstün nitelikte olan bir tesis" dedi.


Bilecik’te kademeli olarak faaliyete geçen dünyanın entegrasyon seviyesi en yüksek tesisi Biosun Bilecik Tesisi’nin tanıtımı yapıldı. Bilecik Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen programa Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, Bilecik’in Pazaryeri İlçe Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, Dodurga Belde Belediye Başkanı Selim Tuna, Katı Atık Geri Dönüşüm Eğitim Sorumlusu Kaan Arda ve firma yetkilileri katıldı.



"Herkes atıklarını ancak kaynağında ayrıştırdığı takdirde bu servete sahip çıkılabilir"


Programda açılış konuşması yapan Katı Atık Geri Dönüşüm Eğitim Sorumlusu Kaan Arda, Biosun Bilecik tesisinin kademe olarak işletmede devreye girmek üzere olduğunu belirterek, “Tesisimiz dünyanın entegrasyon anlamında en yüksek seviyeye sahip olan entegre katı atık sistemi olarak adlandırılmaktadır. Bu anlamda gerçekten hepimizin gurur kaynağıdır. Sebebi de yerli bir firma dünyada entegrasyon anlamında katı atık yönetimiyle ilgili lider olmuş durumda. Bunu biz Bilecik ilimizde gerçekleştiriyoruz. Tabi ki burada başta Bilecik Belediyeler Birliği ve Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı’nın önderliğinde diğer ilçe belediye başkanlarımızın vizyonu ve geleceği görmesi sayesinde biz bu tesisi kurmuş bulunuyoruz. Değerli başkanlarımızın ileri görüşlülüğü sayesinde de tesisimizi kamuoyuna sunmuş bulunuyoruz. Bizim için ilk çıkış noktası tesisimizde eğitim. Eğitimle hayata başlıyoruz. Eğitimden sonra kaynağı araştırma diyoruz. Evimizde, okullarımızda, iş yerlerimizde, sokaklarımızda ve benzeri yerde oluşan atıkların her biri aslında milli bir servet değerindedir. Herkes atıklarını ancak kaynağında ayrıştırdığı takdirde bu servete sahip çıkılabilir. Bu tesisimiz dünyanın en yüksek seviyesine ulaşmış olan tesistir” dedi.



“Bu tesisle sadece milli servetimizi korumuş oluyor, aynı zamanda geleceğimize yatırım yapıyoruz”


Ardından konuşma yapan Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, göreve başladıkları günden bu yana katı atıkları depolama tesislerinin gündemde olduğunu ifade etti. Yağcı, "O günler içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza giderek bu işin bertaraf tesisinden daha ziyade dönüşüm tesisi olarak değerlendirilmesi gerektiğini ve buna ilişkin çalışma yapılmasının faydalı olacağını söyleyen bir kardeşiniz olarak sonuçta dünyanın birçok yerinde bu dönüşüm tesislerinin diğer noktalarda araştırdık. 2004-2009 arası Belediyeler Birliğini kurarak belediyeler birliğimizin esaslarından birisi de katı atık dönüşüm tesisimizi kurmak olarak belirledik ve o dönemden bugüne kadar tüm belediye başkanı arkadaşlarımızla beraber Bilecik içerisinde el ele çalışarak bu katı atık dönüşüm tesisinin gerçekleşmesi noktasında bir güç birlikleri oluşturduk. Bu güç birlikteliği yapım aşamasında Türkiye’nin ilk yerli girişimi olarak ortaya çıkması ve bununda dirilişin, kuruluşun ve kurtuluşun beşiği Bilecik’te gerçekleşmiş olması son derece önemli. Çünkü yaşam vazgeçilmez, hayat zamanlarımız çok önemli ve çevre yaşamamızın vazgeçilmez bir unsuru" dedi.



"Türkiye’de ilk yapılan en üstün nitelikte olan bir tesis"


Başkan Yağcı, bu tesisin çevreyi korumak, hayata hayat katmak anlamına gelen bir çalışma olduğunu kaydederek, Biz bu tesisimizle inşallah bundan sonra çevre noktasında çok önemli bir ihtiyacı yerine getirmiş olacağız. Bilecik’te artık söylenildiği şekilde Bilecik’in atıklarından yüzde 75’i dönüşmüş olacak. Bir kısmı da kompos olacak. Bir bölümüyle enerji üreteceğiz. Bir bölümüyle de gerçekten işte kağıt yapımında, petrol ihtiyacımızın giderilmesinde ve birçok olayların giderilmesinde çok önemli bir görevi icra edeceğiz. Ben bu noktada gerçekten bu iş birliğiyle Bilecik’imizde böyle güzel bir tesisin oluşumunu gerçekleştiren tüm 2004 yılından itibaren görev yapan belediye başkanlarımıza, bizlere bu yetkiyi veren belediye meclisi üyelerimize ve bizim düşüncelerimize inanan, güvenen çok değerli hemşehrilerimize canı gönülden teşekkür ediyorum. Bu süreç içerisinde biraz aksamalarımız da olsa ama düzgün bir tesisi gerçekten icra ederek bu alana 70 milyon civarında büyük bir yatırım yapan Biosun firmasına, firma yetkililerine çok teşekkür ediyorum. Aksamalar oldu çünkü Türkiye’de ilk yapılan en üstün nitelikte olan bir tesis. Bu noktada standartları oluşturmak belirli istişarelere bağlı. Bu yılın ortalarından itibaren tesisimiz aşama, aşama çalışacak. Dünyanın en entegre katı atık yönetimi tesisine ev sahipliği yapıyor olmanın gururunu duyuyorum. Bu tesis sayesinde sadece milli servetimizi korumuş oluyor, aynı zamanda geleceğimize yatırım yapıyoruz” ifadelerin yer verdi.



“Tesisimiz çevre açısından ve gelecek için çok önemli bir yapı”


Bilecik Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat ise, “Tesisimiz başlangıçtan beri oldukça farklı bir yapıda. Her şeyden önce sürdürülebilir. Teknolojisinden çok bahsedildi. Oldukça teknolojik bir tesis. Aynı zamanda tesisimizin en önemli faktörü toplama zincir halkası oluşturuldu. Bu konuyla ilgili oldukça çok toplantılar yapıldı. ÇED karar raporu da geldi. Tesisimizle ilgili çevre açısından gelecek için çok önemli bir yapı. Atıklarınızı değil, artıklarımızı değerlendirdiğimiz takdirde değerlendirilmiş oluyoruz. Geldiğimiz çağda artık atık veya çöple alakalı bir kavram yok. Bunu toplam kaynakları değerleriyle de yıllardır hiçbir değeri olmayan atıkların oldukça değerli ham madde haline dönüştürüldüğü yer ve istihbaratlarımızın daha değerli kılınabilecek ölçüde malzeme temin etmekteyiz” ifadelerine yer verdi.



“Tesisimiz Türkiye’nin entegre tesisi olarak en büyüğü”


Son olarak konuşma yapan Şirket Direktörü Muammer Ordukaya, “Biosun Bilecik Şirketi olarak kurmakta olduğumuz yüzde 40 kapasiteyle üretime başladığımız tesisimiz ilk olarak Bilecik’e hayırlı olsun. Teknik olarak belediye başkanımız gerekli bilgileri verdi. Kısacası tesis kapasite olarak Türkiye’nin şuanda tam entegre tesisi olarak en büyüğü. Nüfus olarak 200 bin nüfusa tekabül ediyor ama kapasiteye olarak tam olarak entegre edilmiş durumda. Bu yılın sonuna doğru da tam entegre tesisimiz devreye girmiş olacak. 3 transfer istasyonu kurulacak. Gerekli yasal süreçleri devam etmekte. İnşallah hayırlı ve uğurlu olur” şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından tanıtım program, soru-cevap şeklinde ilerlerken, toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tunceli Tunceli’de güvenlik korucuları afet durumlarına etkin müdahale için eğitim alıyor Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde görev yapan güvenlik korucularına verilmeye başlanan afet ve acil durum eğitimleri devam ediyor. Tunceli’de güvenlik korucularına yönelik verilen, afet farkındalık eğitimleri çerçevesinde, Çemişgezek ilçesinde görev yapan güvenlik korucularına, gruplar halinde afet ve acil durum eğitimleri veriliyor. Teorik ve pratik eğitimlerin yanında deprem anı ve sonrası, afet acil durumları, sahada çeşitli etkenlerden yaralanmalar ve karşılaşılabilecek sağlık durumları için temel ilk yardım eğitimleri verildi. Çemişgezek Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Zeki Aslan tarafından güvenlik korucularına hem sözlü hem de tatbiki olarak çeşitli yaralanma ve ani sağlık krizlerine müdahale ve temel yaşam desteği konularında bilgiler sundu. ’’Afet acil durum eğitimlerini önemsiyoruz’’ Güvenlik korucularına temel ilk yardım eğitimi veren Dr. Mehmet Zeki Aslan, "Çemişgezek ilçemizde güvenlik korucularına afet, acil durum eğitimleri devam ederken, biz de güvenlik korucularımıza yönelik ilk yardım, temel yaşam desteği eğitimleri verdik. Eğitim sonrasında sorulan soruları yanıtladık. Ülkemiz deprem ülkesi. Bu açıdan afet acil durum eğitimlerini önemsiyoruz. Güvenlik korucularımızın da bu konuda çok duyarlı olduklarını gördük" dedi. Tunceli Jandarma Arama Kurtarma (JAK) uzman ekipler tarafından teorik ve pratik şekillerde verilen eğitimlerle, güvenlik korucularının doğal afetlerde arama kurtarma faaliyetlerindeki imkan ve kabiliyetinin artırılması, meydana gelebilecek doğal afetlere etkin müdahale edilmesi amaçlanıyor.
İstanbul Esenyurt’ta refüj ve kavşaklar yenileniyor Esenyurt Belediyesi, ilçede tahribata uğramış refüj ve kavşakların boyamasını ve onarımını yaparak sokakları estetik bir görünüme kavuşturuyor. İlçe genelinde yol bakım ve onarım çalışmalarına aralıksız devam eden Esenyurt Belediyesi, rotasını Yeşilkent Mahallesi, Ahmet Arif Caddesi’ne çevirdi. Belirlenen noktalarda çalışmalarını sürdüren belediye, yol bordürü uygulaması yapmanın yanı sıra refüjlere de boyama işlemi gerçekleştirdi. Esenyurt halkının rahat ve güvenilir bir şekilde seyahat etmesi ve sokakları estetik açıdan güzel bir görünüme kavuşturmak için çalışmaları ilçe geneline yaydıklarını ifade eden belediye yetkilileri, bu ve benzer çalışmaların hız kesmeden devam edeceğini belirtti. “Sürücülerin kavşakları fark etme durumu artıyor” Belediye bünyesinde yol planlama ve trafik şefi olarak görev yapan Yakup Mehmetçik, çalışmaları ilçe geneline yayacaklarını ifade ederek şunları söyledi: “Şu an devlet hastanesi kavşağında, yeni adıyla Yaşar Kemal Meydanı’ndaki büyük kavşakta bordür boyama çalışması yapıyoruz. Aynı zamanda sürücülerin sağlıklı ilerleyebilmesi için refüj boyamalarını da yeniliyoruz. Bu çalışmayla bordürler, refüjler ve kavşaklar hem estetik açıdan daha güzel bir görünüme kavuşuyor hem de trafikteki sürücülerin kavşakları fark etme durumu artıyor. Bu çalışmalarımızı Esenyurt geneline yayarak hızlı bir şekilde yolları yenileyeceğiz.”
Şırnak Dicle Elektrik çalışanlarına uzun namlulu silahlarla saldıranlardan 4’ü serbest bırakıldı Dicle Elektrik Şırnak İl Müdürlüğü’ne bağlı 2 kişilik ekibi İdil’e bağlı Okçu köyünde kaçak kontrolü yaparken engelleyerek rehin alan, üzerlerine kurşun sıkan ve darp ederek yaralayan saldırganların yakalanabilmesi amacıyla jandarma tarafından yapılan soruşturma kapsamında 12 kişi gözaltına alındı. Sanıklardan 4’ü ise sevk edildikleri savcılıkta ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Önceki gün Okçu köyüne kaçak kontrolü için giden Dicle Elektrik ekibi, geçici köy korucusu olduğu ileri sürülen bir kişi tarafından engellenerek rehin alındı. Ardından bu şahsın haber vermesi üzerine toplanan 30 kadar kişi, ekipteki 2 görevliyi silah dipçikleri, sopa, tekme ve yumruklarla darp etmeye başladı. Saldırıdan kurtulmak için kaçmak isteyen bir çalışana silahla ateş açılırken, diğerinin ise darp sonucu burnu kırıldı. Yaralı olarak kurtulan 2 Dicle Elektrik çalışanı İdil Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alınırken şirket avukatları saldırganlar hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Savcılığa sevk edilen 4 saldırgan ifade sonrası serbest kaldı Bunun üzerine İdil İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında saldırıyı gerçekleştirdikleri ileri sürülenlerden 12 kişi gözaltına alındı. Kimlik tespitleri gerçekleştirilen 12 kişiden aralarında Kaleşinkof silahıyla görevlileri rehin alan şahsın da bulunduğu 4 kişi teşhis edildi. Teşhis edilen 4 sanık, gerekli işlemlerin ardından savcılığa sevk edildi. İfadeleri alınan sanıklar daha sonra serbest bırakıldı. “Elektrik hırsızlığı ile mücadeleye devam edeceğiz” Serbest bırakılma kararı sonrası görüşlerini paylaşan Dicle Elektrik yetkilileri, “Çalışma arkadaşlarımız gece gündüz, kesintisiz elektrik hizmeti sağlamak için bazen yoğun kar yağışı bazen de yoğun güneş altında görev yapmaya devam ediyor. Görevi, borcunu ödeyen abonelerin hukukunu korumak adına kaçak tespiti yapmak olan çalışma arkadaşlarımız ise zaman zaman hayatlarını tehlikeye atabilecek durumlarla karşı karşıya kalıyor. Silahla rehin alınan ve şiddet gören çalışma arkadaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun diliyor, hukuk mücadelesinde ve tedavi süreçlerinde daima yanlarında olacağımızı bir kez daha yineliyoruz. Bu türden yıldırma maksatlı eylemlere karşın, elektrik hırsızlığının her türlüsü ile mücadeleye devam edeceğimizi de bu vesileyle bir kez daha hatırlatıyoruz” ifadelerine yer verdi.