- 17 Ekim 2018 Çarşamba 11:53

Kemik alet teknolojisi seminer ve atölyesi gerçekleşti

A
A
A
Kemik alet teknolojisi seminer ve atölyesi gerçekleşti

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Deneysel Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi, “Kemik Alet Teknolojisi” konulu uluslararası eğitim ve atölye çalışmasına ev sahipliği yaptı.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Deneysel Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi, “Kemik Alet Teknolojisi” konulu uluslararası eğitim ve atölye çalışmasına ev sahipliği yaptı.


Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS) ve Paris Nanterre Üniversitesi Prehistorya ve Teknoloji Laboratuarı (Prétech) işbirliğiyle gerçekleşen etkinlikte, katılımcılar neolitik dönemde kullanılan kemik aletleri, dönemin üretim tekniklerini kullanarak yeniden ürettiler.


Etkinliğin ilk gününde Arkeoloji Bölümü Prof. Dr. Turan Efe Laboratuarı’nda kemik aletler alanında uzman akademisyenlerin seminerleri gerçekleşti. Programın açılış konuşmasını yapan Dr. Öğr. Üyesi Deniz Sarı, deneysel arkeolojinin bir araştırma yöntemi olarak ülkemizin eğitim sistemine girmesinin öneminden bahsetti. Sarı konuşmasında, Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Deneysel Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Arkeoloji Uygulama Alanı hakkında dinleyenlere bilgi verdi. Açılış konuşmasının ardından, seminerin yurtdışından katılan isimlerinden Isabelle Sidera, “Experimental Archaeology of Bone Matters: Where Are We Today?” ve “Neolithic Bone Industries of Anatolia and the Balkans: Many Common Features” başlıklı iki konuşma gerçekleştirdi. Dünyada deneysel arkeolojinin günümüzde geldiği aşamayı ve Neolitik Dönem’de Anadolu ve Balkanlar’da kemik endüstrilerini konu alan konuşmaların ardından Alexandra Legrand-Pineau “Use Wear on Bone Tools: A Methodology” başlıklı sunumu ile kemik aletler üzerinde oluşan kullanım izlerini tanımlamak için kullanılan yöntemleri tanıttı.


Etkinliğin seminer bölümünde, Arkeozooloji alanında; Mürsel Seçmen’in “Arkeozoolojik Metotlar ve Arkeozoolojinin Arkeoloji Bilimi İçin Önemi” ve Gülçin İlgezdi’nin Bertram “Güneydoğu Anadolu’da Hayvan Evcilleştirme Süreci” başlıklı sunumlarının ardından, Hande Bulut “Anadolu’da Kemik Alet Üretim Geleneğine Dönemsel Bir Bakış: Paleolitik Çağ Örnekleri”, Özlem Çevik ve Çoşkun Sivil “Neoltik Dönem’de Ulucak Kemik Aletlerinin İşlevsel ve Sembolik Kullanımı: Bağlamsal Bir Analiz”, Mücella Erdalkıran “Marmara Bölgesi Neolitik Dönem Kemik Endüstrisi: Barcın Höyük Örneği” ve son olarak da Nurperi Ayengin “MÖ 3. Binyılda Anadolu Kemik Alet Endüstrisi” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler. Etkinliğin ikinci gününde ise tüm katılımcılarla birlikte bir atölye çalışması gerçekleştirildi. Arkeoloji Uygulama Alanı’nda gerçekleşen çalışmada, Isabelle Sidera ve Alexandra Legrand-Pineau’nun eğitmenliğinde Neolitik Dönem’de kullanılmış olan kemik aletler, dönemin üretim teknikleri kullanılarak yeniden üretildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Büyükşehirden kırsalda vatandaşlara bisiklet turu Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kent Konseyi’nin işbirliğiyle, Konyaaltı ilçesi Çakırlar’da “Köyüm Bisiklete Biniyor” etkinliği düzenlendi. Bisiklet turuna birçok bisiklet grubu ve yerel halktan her yaştan vatandaş katılım sağladı. Antalyalıların spora teşvik edilmesi, şehir trafiğinin azalması ve otomobillerin doğaya verdiği zararın azaltılması amacıyla, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından “Köyüm Bisiklete Biniyor” etkinliği düzenlendi. Spora verdiği önemi, şehirde düzenlediği etkinliklerle gösteren Antalya Büyükşehir Belediyesi, kırsal bölgelerdeki vatandaşları da spora teşvik ediyor. Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kent Konseyi işbirliğiyle “Köyüm Bisiklete Biniyor” etkinliği düzenlendi. Konyaaltı ilçesi Çakırlar Kapalı Pazar Yeri’nden bisikletleriyle start alan Çakırlar sakinleri, 11 kilometrelik bir rotanın sonunda Gökçam İlkokulu önünde sürüşlerini noktaladı. Bisiklet hediye edildi Bisiklet turuna birçok bisiklet grubu ve yerel halktan her yaştan vatandaş katılım sağladı. Bölgedeki 10 mahalle muhtarı da organizasyona destek verdi. Bisiklet turu tamamlandıktan sonra, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve muhtarlar tarafından, vatandaşa ikramda bulunuldu. Sonrasında ise organizasyona destek veren muhtarların kendi mahallesinden seçtiği 10 öğrenciye bisiklet hediye edildi. Görme engelli vatandaşlar da katıldı Antalya Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Nurettin Tonguç, “Etkinliğimizi her sene olduğu gibi yine 23 Nisan haftasında yaptık. Bisiklet severlerle birlikte olmak güzel bir duygu oldu. Görme engelli vatandaşlarımız da burada bisiklet kullandı. Doğanın içinde böyle bir etkinlik düzenlediğimiz için mutluyuz” dedi.
Kars Kars’ta biyolojik atıksu arıtma tesislerinde çalışmalar başladı Kars’ta 2023 yılında temeli dönemin Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi tarafından atılan Biyolojik Atık Su Arıtma Tesislerinde çalışmalar yeniden başladı. Yaklaşık 780 milyon liralık proje çerçevesinde günlük 50 bin metreküp su arıtılarak Kars Çayı’na bırakılacak tesisler tamamlandığında Kars Çayı tertemiz akacak. Kars’ta geçen yıl yapımına başlanan ve kış ayı itibariyle yapımına ara verilen Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri inşaat sezonunun açılmasıyla birlikte yeniden yapımı başladı. İlgili firma havaların ısınması ve inşat sezonun başlamasıyla birlikte Dereiçi bölgesinde idari binalar ve tesislerin ana binalarında kalıp, beton atma işlemlerini sürdürüyor. Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri evsel atık suların mevcut atık su toplama hattının sonlandığı yerden kolektör hatları ile arıtma tesisine iletilmesini sağlayacak olana 17,49 kilometre kolektör hattında çalışmalar tam hız sürüyor. Arıtma Tesisinden Kars’a doğru yapılan çalışmalarla borular itinayla döşeniyor. Öte yandan 2025 yılında tamamlanması planlanan Kars Biyolojik Atık Su Tesislerinde evsel kaynaklı kirliliğin giderilip arıtılmış suyun yönetmeliklere uygun olarak Kars Çayına, akabinde Kars barajına deşarj edilmesi sağlanacak. Çalışmalar tamamlandığında Kars Çayı’ndaki konu ve kirliliğinde tamamen önüne geçilmiş olacak.
Aydın Aydın’da barajların doluluk seviyeleri belli oldu Önemli tarım kentlerinden olan Aydın’da çiftçilerin can damarı olan barajların doluluk seviyeleri belli oldu. Geçtiğimiz yıl 24 Nisan tarihinde yüzde 29 olan doluluk seviyesi bu yıl yüzde 32 oldu. Çiftçi sayısı yüksek olan illerden olan Aydın’da üreticilerin merakla takip ettiği barajlardaki doluluk oranlarının Nisan ayı rakamları belli oldu. Aydın İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda yapılan sunuma göre Aydın genelinde 24 Nisan 2023 yılında yüzde 29 olan doluluk seviyesi 24 Nisan 2024 yılında yüzde 32 oldu. Ayrıca yıllık ortalama yağış miktarı 660 milimetre olan Aydın’da su kaynakları potansiyeli ise yerüstü suyu 1 milyar metreküp, yeraltı suyu 201 milyon olmak üzere toplam 1.2 milyar metreküp olarak açıklandı. Paylaşılan verilere göre, 419 milyon metreküp depolama hacmi olan Kemer Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 51 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 7 artış göstererek yüzde 55 oldu. 350 milyon metreküp depolama hacmi olan Çine Adnan Menderes Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 35 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 8 azalma göstererek yüzde 32 oldu. 13 milyon metreküp depolama hacmi olan Gökbel Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 16 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 431 artış göstererek yüzde 85 oldu. 195 milyon metreküp depolama hacmi olan İkizdere Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 19 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 15 artış göstererek yüzde 22 oldu. 95 milyon metreküp depolama hacmi olan Topçam Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 24 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 33 artış göstererek yüzde 32 oldu. 31 milyon metreküp depolama hacmi olan Karpuzlu-Yaylakavak Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 73 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 17 artış göstererek yüzde 86 oldu. 22 milyon metreküp depolama hacmi olan Karacasu Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 72 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 5 azalma göstererek yüzde 68 oldu. 1 milyar 76 milyon metreküp depolama hacmi olan Adıgüzel Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 19 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 15 artış göstererek yüzde 22 oldu. Ayrıca 20 adet gölette 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 77 olan ortalama doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 89 oldu.