- 19 Ocak 2018 Cuma 15:39

Malhun Hatun İlkokulu öğrencilerin karne sevinci

A
A
A
Malhun Hatun İlkokulu öğrencilerin karne sevinci

Bilecik’te okul öncesi eğitim kurumları ile ilk ve orta dereceli okullarda okuyan 37 bin 453 öğrenci bugün karne heyecanı yaşadı.

Bilecik’te okul öncesi eğitim kurumları ile ilk ve orta dereceli okullarda okuyan 37 bin 453 öğrenci bugün karne heyecanı yaşadı.


Bilecik merkez Bahçelievler Mahallesinde eğitim öğretim veren Malhun Hatun İlkokulu’nda ise; 526 ilkokul öğrencisi karne sevinci yaşarken, ilk defa karne alan öğrencilerin mutlulukları görünmeye değerdi. Okullarında 16 sınıf öğretmeni ve 526 öğrencinin bulunduğu anlatan Okul Müdürü Hüseyin Çetinkaya, "Okulumuzda bugün çocuklarımız karne sevinci yaşadı. Birinci sınıfta okuyan ve ilk defa karne alan miniklerimin öğrencilerin mutlulukları görünmeye değerdi. Çocuklarımız 16 günlük tatilin ardından 5 Şubat günü okullarımız tekrar açılacak" dedi.


Malhun Hatun İlkokulu 3-B sınıfı öğretmeni Seda Yıldırım ise; bu sene Bilecik’e geldiğini ve öğrencileriyle birlikte ilk dönemi olduğunu söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.