KÜLTÜR SANAT - 12 Kasım 2018 Pazartesi 12:19

3 bin yıllık askeri karargah tamamen ortaya çıktı

A
A
A
3 bin yıllık askeri karargah tamamen ortaya çıktı

Bingöl’de yapılan kazı çalışmalarında 3 bin yıl önce askeri karargah olarak kullanılan bölge tamamen ortaya çıkartılırken, Urartu dönemine ait bulunan mezardan dönemin askerleri tarafından kullanılan kemer parçaları ve ameliyatta kullanılan tıp aleti de bulundu.

Bingöl’de yapılan kazı çalışmalarında 3 bin yıl önce askeri karargah olarak kullanılan bölge tamamen ortaya çıkartılırken, Urartu dönemine ait bulunan mezardan dönemin askerleri tarafından kullanılan kemer parçaları ve ameliyatta kullanılan tıp aleti de bulundu.


Solhan İlçesi Murat köyü Nurik Höyük’te yaklaşık 7 ay önce başlatılan kurtarma kazı çalışmaları tamamlandı. Elazığ Müze Müdürü Ziya Kılınç’ın Kazı Başkanlığında, Fırat ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyelerinin de destek verdiği 25 işçi, 4 Arkeolog, 2 uzmanın katılımıyla yapılan kazılarda M.Ö. binli yıllara ait olduğu tahmin edilen askeri karargah, 50 adet envanterlik ve 23 tane de etütlük eser gün yüzüne çıkarıldı. Kazı çalışmalarının bu yıl için tamamlandığı bölgede çıkan malzemeler arasında tıbbi malzeme ve Urartu mezarlığında dönemin askerleri tarafından kullanılan kemer parçalarına ulaşıldığı bildirildi.Bölgede çalışmaların 2019 yılının Mart ayında tekrar başlamasının planlandığı aktarıldı.


2018 çalışmalarını tamamladıklarının belirten Elazığ Müze Müdürü ve Kazı Başkanı Ziya Kılınç;" Burası tescilli Nurik Höyük 1 alanı. Buradaki çalışmamız Kalehan Enerjinin suyun istila edeceği alanda kültür varlıklarını kurtarmaya yönelik bir çalışmadır. Yaptığımız yüzey araştırmasında suyun istila edeceği tüm alanlar taranmış, üzerinde bulunduğumuz höyük kültür varlığı olarak kayıtlara geçmiş ancak hemen 150 metre aşağıda yapmış olduğumuz yüzey araştırmalar sonucunda ortaya çıkmış ve burası da tescillenerek buranın kazı çalışmaları da 2019 yılı için izinler alınarak arkeolojik planlamaya dahil edilmiştir. Nurik 2’deki çalışmalarımız kurul kararından ve bakanlığımızın izinlerinden sonra 2019 Mart ayında başlamayı planlıyoruz. Üzerinde bulunduğumuz bu alan ise 2 Nisan 2018 tarihinde başladı ve bugün itibariyle sonlandırdık"dedi.



"Mezarda Urartu askerlerinin beline taktığı kemer parçaları çıktı"


Alanda kazı çalışmalarının yüzde 95’lik kısmı tamamlandığına dikkat çeken Kılınç," Burada en son yapacağımız çalışma yüzeyin örtülmesi ve kurul kararından sonra su altında kalacak alanın nasıl korunacağına dair çalışmadır. O da işimizin yüzde 5’lik dilimini oluşturmaktadır. Yaptığımız 7 aylık çalışmada ise 50 adet envanterlik dediğimiz müze teşhirine koyacağımız eserler ve çok sayıda etütlük mahiyette eser parçası çıkarıldı. Bu eserlerden en ilginç olanı bir tıp aleti oldu. Yani burada bir hastaya müdahale edildiği, bir hastanın tedavisi için hekimin olduğu tespit ettik. Ayrıca şuan içinde bulunduğumuz Urartu dönemine ait mezarda da Urartu kemer parçalarını tespit ettik. Kemer parçaları bu yerin M.Ö. 8. Yüzyılda Urartular tarafından kullanıldığı ve bu mezarda gömüldüğü kanıtlanmış oldu. Bunu genellikle askerlerin beline taktığı Urartu kemerinden anladık. Bölge, başkenti Tuşba olan ve Malatya-Kayseri sınırlarına kadar uzanan özellikle 740’larda Malatya’nın da alınmasıyla bir imparatorluk şeklini alan Urartu’nun hakimiyet kurduğu alanlardan birisidir"ifadelerini kullandı.



"Askeri karargah olduğunu tespit ettik"


Bölgede yapılan çalışmalarla ilgili detay veren Kılınç,"Kesin olmamakla birlikte büyük olasılıkla yaptığımız görüşmeler ve bilimsel toplantılarda buranın bir askeri gözetleme kulesi, askeri karargah olduğunu tespit ettik. Bunu 2-3 metre kalınlığındaki etrafını çevreleyen sur duvarlarından ve günlük mutfak malzemesi ve yerleşkeye ait fazla buluntu çıkmamasından anladık. Burada taşınabilir bütün eserler kurtarıldı taşınamayacak olan sur duvarları ise üzerileri örtülerek koruma altına alınacak”diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Kuzugöbeği Mantarı 1500 TL’den satıldı Fethiye’de bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivalde Kuzugöbeği mantarının kilosu Bin 500 TL’den satışa sunuldu. Fethiye Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Yeşil Üzümlü Muhtarlığı ve Likya Kadın Girişimi Üretim İşletme ve Kalkınma Kooperatifi iş birliğinde Yeşilüzümlü Mahallesi’nde düzenlenen festivalin açılış töreninde renkli görüntüler oluşurken, katılımcılara kuzugöbeği çorbası ikram edildi. Festivale gelen vatandaşlar davul, zurna ve delbek eşliğinde karşılanırken, dastar ve hediyelik eşya stantları kuruldu. Festival alanında, kadınların dokuma tezgahlarında dokuduğu “Dastar bezi”, yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Mahalle sakinleri ormandan topladıkları taze kuzugöbeği mantarı ise kilosu Bin 500-2000 TL, kurutulmuşu ise 8 bin ila 10 bin TL arasında satıldı. Her gün dolu dolu geçmesi beklenen festival kapsamında davul zurna ve delbek şovları, bando gösterisi, Yeşilüzümlü İlkokulu halk oyunları gösterileri, Sirtaki ve Ege dansları gösterisi, çeşitli yarışmalar, fotoğraf sergileri yer alacak. Etkinlikler; çocuk oyunları ve dans yarışmalarıyla devam edecek. Sakiler ve Saykolar sahne alacak Festivalin ikinci gününde sabah antik kent Kadianda’ya yürüyüş, öğleden sonra ise yemek yarışması yapılacak. Cumartesi günü etkinlikler çocuk oyunları, dans yarışmaları ile devam edecek. Cumartesi akşamı saat: 21.00’de Sakiler Grubu sahne alacak. Festivalin son günü çocuk oyunları ile dans yarışmalarının yapılacağı festivalde Dağların Sultanları, Beşkaza’nın Sultanları, Sirtaki ve Ege Dans grubu, Kırgızistan Darikan dans grubu performans gerçekleştirecekler. Festival, Pazar akşamı saat: 21.00’de Sakiler ve Saykolar Grubu’nun sahne alacağı konserle sona erecek.
Yalova Yalova’ya 2024’ün ilk 3 ayında 233.8 milyon liralık yatırım Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Kaya, başkanlığında İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Toplantıda İLYAS (İl Yatırım Takip Sistemi) üzerinden 2024 yılı 1. dönem yatırım uygulamaları değerlendirildi. Sorun, darboğaz ve çözüm önerilerinin görüşülmesinin ardından İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı tamamlandı. Açılış konuşması öncesinde yerel seçimler sonrasında göreve yeni seçilen belediye başkanları kendilerini tanıttı. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, yatırımlarla ilgili, “İlimizde 2024 yılı 1. dönem sonu itibariyle; 13 adet yatırımcı kuruluşun faaliyet gösterdiği 8 ana sektörde, 11 adet biten, 59 adet devam eden, 5 adet başlanmamış ve 20 adet ihale aşamasında olmak üzere toplam 95 adet proje bulunmaktadır. Yatırımların toplam proje bedeli 12,5 milyar TL’dir. Mevcut projeler için 2024 yılından önceki yıllarda yapılan harcama ise 7,4 milyar TL’dir. 2024 yılında projelere toplam olarak 806,6 milyon TL ödenek ayrılmıştır. 2024 yılında 1. dönem sonuna kadar yapılan toplam harcama ise 233,8 milyon TL olup, yıl içinde yapılan harcamanın yıl ödeneğine göre %29,0 oranında; projelere yapılan toplam harcamanın toplam proje bedeline göre ise %61,2 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Kamu yatırımlarının, yerel ve merkezi düzeyde aktif olarak izlenmesi, analiz edilmesi ve geleceğe yönelik olarak projeksiyon yapılabilmesi maksadıyla, il Yatırım Takip Sistemi Projesi (İLYAS) geliştirilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından da illerdeki yatırımlar İLYAS üzerinden takip edilmektedir. Bu nedenle yatırımcı kurum ve kuruluşlarımızın sisteme gereken özen ve hassasiyeti göstermeleri, veri girişlerini eksiksiz ve zamanında yapmaları son derece önem arz etmektedir. Özellikle ilçe belediyelerimizin de konuya hassasiyeti kamu yatırımlarının takibi açısından çok önemlidir. Yatırımcı kuruluşlarımızın ve yerel yönetimlerimizin her dönemde olduğu gibi bundan sonraki dönemlerde de üzerinde çalıştıkları projelerde titiz davranmaları, sorunların çözümünde gerekli hassasiyeti göstermeleri, ilimizin yatırım hizmetlerinin verimliliği açısından çok önemlidir. İl Koordinasyon Kurulunun 2024 yılı 2. toplantısının ilimiz açısından verimli bir platform oluşturmasını, ilimiz ve ülkemiz açısından hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.