EĞİTİM - 09 Ağustos 2018 Perşembe 17:32

Bingöl’ün toprak haritası için 280 numune alındı

A
A
A
Bingöl’ün toprak haritası için 280 numune alındı

Bingöl’de toprak haritasının çıkarılması için 280 farklı noktadan numune alındı.

Bingöl’de toprak haritasının çıkarılması için 280 farklı noktadan numune alındı.


İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Tarım Kredi Kooperatifi İl Müdürlüğü tarafından, merkez ve 7 ilçeden 280 toprak numunesi alınarak, Bingöl’ün toprak haritasının çıkarılması için çalışmalara başlandı. Kentin en önemli geçim kaynaklarından birinin tarım olduğunu belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır, tarım alanlarının belirlenmesi için merkez ve 7 ilçeden toprak numunelerinin alındığını söyledi.


Tarım Kredi Kooperatifi İl Müdürlüğü ile projenin ortaklaşa yürütüldüğünün ifade eden Bahadır; “En önemli geçim kaynağımızın temeli olan toprak bizim için çok değerlidir. Ürettiğimiz ürünlerin daha kaliteli, daha sağlıklı ve toprağımızın daha bilinçli kullanılabilmesi için bitki besleme büyük önem arz etmektedir. İlimizin mevcut toprak yapısını belirleyerek çevreye zarar vermeden bitkisel üretim için gerekli toprak kalitesini optimum seviyeye getirmek amacıyla toprak verimlilik haritasının oluşturulması için çalışmalar başlatıldı" dedi.


Merkez ve 7 ilçeden 280 toprak numunesinin alındığına dikkat çeken Bahadır; “Analize dayalı bitki besleme modern tarımın vazgeçilmez şartıdır. Avrupa Birliğine entegrasyon sürecinde bulunan Ülkemizde modern tarım uygulamaları gereği mutlak suretle çiftçilerimize toprak analizi alışkanlığını kazandırmak gerekmektedir. Bakanlığımız da politikaları gereği toprak analizi yapan çiftçilerimize ayrıca destekleme ödemesi yapmaktadır. İlimizdeki üreticilerin hem bu destekten faydalanması hem de verimli gübre kullanımının yaygınlaştırılması açısından çiftçilere toprak analizi alışkanlığının kazandırılması önceliklerimiz arasındadır. Bu sebeple il müdürlüğümüz teknik personelleri görevlendirilerek, ilimiz merkez ve 7 ilçesinden toplamda 280 adet toprak numunesi alınarak Toprak Verimlilik Haritasının Oluşturulması çalışmaları kapsamında paydaşlarımıza teslim edilmiştir. Alınan her bir toprak örneği için pH, EC, Organik Madde, Kireç, Bünye, Potasyum, Fosfor, Kalsiyum, Magnezyum, Sodyum, Bakır, Demir, Çinko, Mangan analizleri yapılacaktır. Analiz sonuçlarına göre ilimizin genel toprak durum raporu oluşturulacak ve yetiştirilecek bitkiler için bitki besleme tavsiye programları hazırlanacaktır”diye bilgi verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yozgat Turizm haftasında Çamlık gezisi Turizm haftası etkinlikleri kapsamında Yozgat Valiliği önünde toplanan ATV ve Motosikletli vatandaşlar, Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan ile birlikte Türkiye’nin ilk Milli Parkı Çamlık’a gezi düzenlediler. Türkiye’nin ilk milli parkı Yozgat çamlığı, havaların ısınmasıyla birlikte doğaseverlerin önemli durak yerlerinden biri olurken, son 10 günlük dönem içerisinde 3 bin 170 araç ve 16 bin 300 kişi ziyaret etti. Yozgat Valiliği, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında organize ettiği farkındalık etkinliğine doğaseverler, motosiklet ve ATV tutkunları ilgi gösterdi. Yozgat Valiliği turizm haftasını da dikkate alarak, doğaseverlere yönelik Türkiye’nin ilk Milli Parkı olan Çamlık’ta etkinlik düzenledi. Valilik binası önünde toplanan doğaseverler, motosiklet ve ATV tutkunları, Lise Caddesi’nden geçerek milli park çamlığa çıkıp tur atarak farkındalık oluşturmaya çalıştılar. Yozgat Valiliği tarafından düzenlenen etkinliğe Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, İl Emniyet Müdürü Recep Tecimer, İl Jandarma Komutanı Albay Nejdet Özcan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Çiftçi de katıldı. Etkinlikte konuşan Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, ilin her bölgesini turizme açmak için çalıştıklarını söyledi. Doğaseverlerle, motorcu arkadaşlarla, ATV tutkunlarıyla Çamlık Milli Parkı’mızda bir tur düzenlediklerini dile getiren Özkan, Yozgat Çamlık Milli Parkı’nın Türkiye’nin ilk milli parkı olma özelliğinin yanı sıra Yozgat’ın da ayrı bir değeri olduğuna dikkat çekti. Ormanlar içerisinde, ağaçlar içerisinde, güzellikler içerisinde turlarının tamamladıklarını anlatan Vali Özkan, ‘’İlimiz turizmde hizmet sunumunu geliştirmek, kaliteyi artırmak üzere Oran Kalkınma Ajansı’mız ve İl Kültür Müdürlüğümüz, Kültür Turizm Müdürlüğümüz bünyesinde de otellerde eğitimlerimiz devam ediyor. Yozgat’ı bir tarım, hayvancılık, sanayi kenti olmasının ötesinde bir de turizm kenti haline dönüştürmek, bu vesileyle de Kazankaya Kanyonu’nda Orman Genel Müdürlüğümüz, İl Özel İdaremiz ve Oran Kalkınma Ajansımızla birlikte çalışmalarımız devam ediyor. Akdağmadeni Belediyesiyle beraber, onların güzel bir projeleri var ki; bizler de katılıyoruz o projenin içerisine, oraları da hayata geçirip, kuzey kısmında bir doğa ve gezi turizmi hattı rotası oluşturmak istiyoruz. Bu istikamette de gerek Çamlığımızda, gerek Spor Vadisinde gerekse şehir merkezinde ve diğer ilçelerimizde bir tarih, kültür turizmi rotası oluşturmak istiyoruz. Buna benzer çalışmalarımız da devam ediyor” dedi.