SAĞLIK - 05 Ekim 2017 Perşembe 11:46

Mevsim geçişlerinde beslenme ve uyku düzenine dikkat

A
A
A
Mevsim geçişlerinde beslenme ve uyku düzenine dikkat

Mevsim değişikliği ile birlikte vücuttaki hormonların değişmeye başladığını aktaran Bingöl İl Sağlık Müdürü Dr.

Mevsim değişikliği ile birlikte vücuttaki hormonların değişmeye başladığını aktaran Bingöl İl Sağlık Müdürü Dr. Süleyman Budunoğlu, Vücut ısı ve nem dengesini sağlamak için bu dönemde alınması gereken tedbirlerden en önemlilerinin beslenme ve uyku düzeni olduğunu ifade etti.


Bingöl İl Sağlık Müdürü Dr. Süleyman Budunoğlu, kronik hastalığı olanların mevsim geçişlerine dikkat etmeleri konusunda uyardı. Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte birçok hastalığı tetikleyen soğuk havalara ve mevsim geçişlerine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Budunoğlu, özellikle kronik hastalığı olanların dikkat etmesi gerektiğini söyledi.


Sonbahar dönemine geçişlerinde insan vücudundaki ısı ve nem oranının değiştiğini belirten Dr. Budunoğlu, “Bu mevsimde özellikle kronik hastalığı olan yaşlılar, hamileler ve çocuklar bundan daha sık etkileniyor ve bu grupların beslenmesi daha çok önem arz ediyor. Vücut ısı ve nem dengesini sağlamak için bu dönemde almamız gereken bazı tedbirler vardır. Bunlardan en önemlileri beslenme ve uyku düzenidir. Mevsim değişikliği ile birlikte vücudumuzdaki hormonlar değişmeye başlıyor. Doğru beslenmede A,C ve E vitaminleri, omega 3, omega 9 gibi yağ asitlerinden zengin besinlerden beslenmek yaşlılar, hamileler ve çocuklar için önem arz ediyor. Bu vitaminlerin olduğu ürünleri sayacak olursak, muz, süt, erik, ceviz, domates ve son dönemlerin popüler içeceği olan kefir’in tüketilmesi gerekiyor” dedi.


Mevsim geçişlerinin daha rahat atlatılması için temiz havada en az 10 bin adım kadar yürüyüş yapılması gerektiğini vurgulayan Dr. Budunoğlu, “Vücut oksijenini arttırmak içinde günde en az temiz havada yürüyüş yani 10 bin adım atmak mevsim geçişlerini rahat ve hastalıksız atlatabilmek için almamız gereken tedbirlerin başında geliyor. Bunun haricinde saydığım kronik hastalığı olan yaşlı, hamile ve çocuklarda gribal enfeskiyon sonucunda vücut direnci eğer düşükse, beslenme ve uyku düzenine dikkat edilmezse üzerine bakteriyel enfeksiyonların binmesiyle Zatüre’ye kadar götürme durumu söz konusu olur” diyerek bilgi verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir