GENEL - 21 Aralık 2016 Çarşamba 12:15

Prof. Dr. Hakan Olgun: "Kumar haramdır"

A
A
A
Prof. Dr. Hakan Olgun: "Kumar haramdır"

Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Olgun, “Kumarın millisi, gayrı millisi olmaz; tümü haramdır” dedi.
Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Olgun, Milli Piyango İdaresince satışa sunulan milli piyango biletlerine ilişkin yaptığı açıklamada, kumarın hem dini hem de ahlaki bir sorun olduğunu söyledi. Her sene yılbaşına yaklaşan günlerde halka kısa yoldan zengin olmanın bir yolu olarak Milli Piyango bileti almasının telkin edildiğini ifade eden Olgun, “Aslında Milli Piyango çekilişleri yıl boyunca sürekli olarak tekrarlanmakta ancak yılbaşı için belirlenen parasal miktar çok fazla olduğu için kamuoyunun ilgisini yılbaşı çekilişleri daha çok cezbetmektedir. Piyango, bir kurum yararına olmak üzere mal ve para üzerinden bilet satışı yapılması ve çekilişle isabet eden numara sahibiyle ortaya konulan mal ya da paranın paylaşımı uygulamasıdır. Sadece piyango değil, uygulama farklı da olsa toto, loto, at yarışları, kağıt oyunları gibi şansa dayalı bütün çekiliş ve şans oyunları piyango gibidir. Yani kumarın tanımı, şansa bağlı olarak, herhangi bir beceri göstermeksizin küçük bir bilet ücretine karşılık hak etmediği büyük bir parasal meblağa el koyma girişimidir” dedi.
Olgun, “Hak edilmeden göz koyulan ve küçük bir para karşılığı elde edilmeye çalışılan bu haksız kazanç açıkça bir kumar eylemidir. Kumarın dinimiz açısından haram olduğundan kuşku yoktur. İslam dini kumarın her türlüsünü şeytanın pis işleri olarak tanımlar. Aynı zamanda kumar bir ahlak sorunudur. Kişi çalışmadan ve hak etmeden küçük miktarda bir para karşılığı olarak yüksek miktarda bir parayı ele geçirmeye çalışmaktadır. İnsanları el emeği ve alın teri dökmeden bir kazanç elde edebilecekleri duygusu kişiyi çalışarak kazanma, helalinden yeme ve var olanla kanaat etme gibi büyük erdemleri temelinden sarsmaktadır. Böylece insanlar kendine ait olmayan bir çıkara el uzatarak alenen ve hiç çekinmeden hak etmediği bir kazanca sahip olma ihtirası içine düşmektedirler. Evet, piyango, toto, loto, at yarışları gibi bütün kumar oyunları dinen haramdır ve cezası ağırdır. Ancak bu tür şans oyunları dinen haramlığının yanı sıra kişiyi çalışıp kazanmak ve elinin emeğini tüketmek gibi duygulardan yoksun bırakarak ciddi bir ahlak sorununa da yol açmaktadır” diye konuştu.

"Helalin peşinde koşalım"
"Uygulamanın resmi kurallara uygun olması, onun İslam dinine göre caiz olduğu anlamına gelmez" diye devam eden Olgun, "Adının önünde milli ifadesinin olması onu meşrulaştırmaz. Milli de olsa gayr-i milli de olsa piyango ve diğer tüm kumar oyunları İslam dinine göre büyük günahlardan birisi olarak haramdır, ahlaki olarak da haksız kazanç peşinde koşmak anlamında erdemsiz bir davranıştır. Rızık, Cenab-ı Hakkın kudret elinde olan bir hazinedir. Dilediğine bu hazineden bolca bahşeder, dilediğini ise daraltır. Her ikisi de insanın imtihanıdır. Ancak biz Müslümanlara seslenen ilahi emir, elimizin emeğiyle kazanıp Rabbin nimet olarak bahşettiği temiz ve helal nimetleri yemektir. Hak edilmeden elde edilen kazanç bir başkasının rızkına el uzatmaktır. Özellikle helalinden kazanıp yemenin artık pek bir değeri olmadığı, helal-haram ayrımı gözetilmeden her türlü çıkarın ve menfaatin peşinde koşulduğu günümüzde genç nesillere ebeveynler olarak büyük bir sorumluluk içinde olduğumuzu unutmamalıyız. Onlara rızkın ve kazancın Rabbin elinde olduğu, ancak insan olarak bizlerin de emek ve alın teri dökerek çalışmamız gerektiği, başkasına muhtaç olmamak için gayret etmemiz gerektiğini aşılamalıyız. Yoksa gençlerimizi kısa sürede zengin olmak, hak etmediğine el koymak ve az çalışıp çok tüketmek gibi günümüzün ahlaki sorunlarının kucağına itmiş oluruz. Haramdan uzak duralım. Helalin peşinde olalım. Ailemize helalinden yedirmek ve haram olandan sakındırmak için dua edelim” ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü Altıeylül Belediyesi bünyesine kazandırmış olduğu 2 adet sıfır atık, 2 adet de katı atık toplama aracıyla filosunu güçlendirdi. Altıeylül’ün daha temiz ve çevreci bir ilçe olması için çalıştıklarını ifade eden Belediye Başkanı Hasan Avcı, “Bünyemize kazandırmış olduğumuz 4 adet yeni araçla sıfır atık çalışmalarımızı daha da hız kazandıracağız” dedi. Çevre ve doğa dostu bir belediyecilik anlayışıyla hareket eden, geri dönüşüm ve ‘Sıfır Atık’ projeleriyle Altıeylül Belediyesi, 2023 yılında da çevreci belediyeler arasında öncü rolünü korudu. Yıl boyunca yürütülen Sıfır Atık çalışmaları sayesinde 60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar da bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Başkan Hasan Avcı: “Filomuzu güçlendirdik” Başkan Hasan Avcı; konuyla ilgili şunları ifade etti: “Altıeylülümüzü sıfır atık ve geri dönüşüm bilinci yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde geniş bir tabana yayıldı. En büyük hedefimiz temiz doğa, mutlu bir gelecek. Bu hedefimize, çevre sağlığına hassasiyet ve duyarlılık gösteren tüm hemşerilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Altıeylül Belediyesi daha temiz ve atıkların kaynağından ayrıştırılması hedefiyle sürdürdüğü çalışmalarda kullanılmak üzere 2 adet Evsel Katı Atık Toplama Aracı ve 2 adet geri dönüştürülebilir atıkları toplama aracı ile filosunu güçlendirdi” dedi. “ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz” Başkanı Hasan Avcı Müdürlüğümüz ve Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğümüz bünyesine kattığımız araçlarımızla filomuzu daha da güçlendirerek ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz. Sıfır atık için 2 adet, katı atık toplama için de 2 adet olmak üzere toplam 4 adet yeni aracımızı filomuza kazandırmış olduk. Altıeylülümüz için şehrimiz için durmadan, yorulmadan ekibimizle birlikte çalışmaya devam ediyoruz” dedi. -Başkan Avcı: “Her alanda hizmetlerimizi artıracağız” Geçtiğimiz yıl içerisinde merkez ve kırsal mahallelerimize 16 bin 500 adet çöp konteyneri dağıtıldığını ifade eden Başkan Avcı, “60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Ayrıca 115 adet tek biriktirme kumbarası ile 100 ton tekstil atığı, 12 farklı noktada bitkisel atık yağma makineleri ile 2 bin 500 litre bitkisel atık ve bin kilogram atık pil toplanarak geri dönüşüme kazandırılmıştır. Altıeylül ilçemizin daha sağlıklı ve daha yaşanabilir yer olması amacıyla çevreye sosyal projelere ve her alanda hizmetlerini arttırarak sürdüreceğiz”