YEREL HABERLER - 15 Ocak 2012 Pazar 11:59

ÇANAKKALE ŞEHİTLER MÜZESİNE YOĞUN İLGİ

A
A
A
ÇANAKKALE ŞEHİTLER MÜZESİNE YOĞUN İLGİ

’Şehitler Diyarından Anadolu’ya projesi kapsamında yola çıkan Çanakkale 1915 Gezici Müze Tırı Bozyazı’ya geldi.
Cumhuriyet Meydanı’nda iki gün halka ücretsiz olarak açık tutulan gezici müze vatandaşlar ve öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü. Bugüne kadar 41 il ve 115 ilçeyi gezerek halka Çanakkale’de verilen mücadeleyi tablolar, temsili siperler, mermiler, silahlar, subay, astsubay ve erlerin özel eşyalarını sergileyerek anlatmaya çalıştıklarını söyleyen müze yetkilisi Serdar Bandır, her gittikleri il ve ilçede yoğun ilgi gördüklerini belirterek, "Çanakkaleli yerel tarih araştırmacısı Ahmet Uslu tarafından ilk kez 18 Mart 2010 tarihinde Çanakkale’de ziyarete açılan gezici müzenin tüm yurdumuzu gezerek insanlarımıza yaşanan mücadeleyi anlatmayı uygun gördük ve Bursa’dan ilk startımızı verdik. Bursa’dan başlamamızın ayrı bir önemi var. Çanakkale’de en fazla şehidi Bursa vermiştir. 250 bin şehidin verildiği Çanakkale savaşında herkesin bir yakını bulunmaktadır. Lazı, Kürdü, Çerkezi denince Çanakkale’de birleşiyoruz. Çünkü Çanakkale’de herkesin şehidi var" dedi.
Gezici Müze Tır’ında 3 görevli personel bulunduğunu ve 8 bin malzeme sergilendiğini kaydeden Bandır, "Sergilenen malzemeler savaş meydanlarında bulunan malzemeler, yani savaşta kullanılan toprak altından çıkarılan malzemeler. Bazıları da görsel amaçlı yapılan malzemeler.Temel hedefimiz Çanakkale’ye gelemeyen vatandaşımızın ayağına gitmek. Bugüne kadar 2 milyon vatandaşımız müzemizi ziyaret etmiştir. Hedefimiz 100. yılını kutlayacağımız 2015 yılına kadar 20 milyon vatandaşımızın müzemizi gezmesidir” diye konuştu.
Bozyazı’dan sonra Anamur’da gezici müzeyi vatandaşlara açacaklarını, havaların müsait olması halinde 18 Ocak tarihinde de Gülnar’a gideceklerini belirten Bandır, “19 Ocak tarihinde Mersin’de olacağız. Tüm Mersinlileri mutlaka müzemizi gezmeye davet ediyorum” şeklinde konuştu. Bandır, müzenin Çanakkale Valiliği ve sponsor firmaların katkılarıyla ülkeyi dolaştığını ve ücretsiz gezilebileceğini de sözlerine ekledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir