KÜLTÜR SANAT - 23 Ağustos 2017 Çarşamba 14:11

Ahlat’ta sanat sokağı kuruldu

A
A
A
Ahlat’ta sanat sokağı kuruldu

Bitlis’in Ahlat ilçesinde başlayan 26.

Bitlis’in Ahlat ilçesinde başlayan 26. Ahlat Avrasya Kültür Buluşması Şenlikleri coşkulu şekilde devam ederken, etkinlikler kapsamında ilçede sanat sokağı kuruldu.


Kültür Buluşması Şenliklerinin bugünkü programı sabah saatlerinde hükümet konağı önünde çelenklerin sunulmasıyla başladı. Daha sonra hükümet konağı önünden mehteran takımı eşliğinde düzenlenen yürüyüşle Havai baba Sanat Sokağı’na geçildi. İlçenin Kayı Mahallesi’nde kurulan sanat sokağının açılışı Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu ve protokol üyeleri tarafından yapıldı. Açılışın ardından "Havai Baba Sanat Sokağı’nda" bulunan çini, el sanatları, Ahlat taşı, el işlemeciliği, ahşap oymacılığı, mezarlardan taşanlar ve Ahlat tapu kayıtları sergisi gezildi. Oluşturulan sanat sokağı gezenler tarafından tam not alırken, sergilenen birbirinden güzel eserler ise vatandaşların büyük beğenisini kazandı.


Kültür Buluşması Şenlikleri hakkında gazetecilere açıklama yapan Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, “23 Ağustos’un ilçemiz için kayda değer bir önemi var. Çünkü Sultan Alpaslan tam bin yıl önce bu tarihlerde buraya geldi ve ordusunu burada kurdu. Romen Diyojen’in ordusunun öncü birliklerini buradan yöneterek yok etti. Buradan başlayan savaş bir yürüyüş halinde Malazgirt Ovasına kadar devam edip. Orada bir meydan muhaberesi ile sonuçlandı. Biz 26. defa belki 40 yılı aşkındır bu tarihi olayı ilçe olarak bir festivale bağladık. Dün akşam açılışını yaptık. Yine mehteran takımıyla yürüyüş yaparak havai fişek gösterileri ile sonlandırdık. Bugün ise bir "Havai Baba Sanat Sokağı" açılışımızla programımız devam ediyor. Bu sokak ismini Ahlat Anadolu’nun Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında çok kritik ve kozmik bir noktadır. Burada Anadolu’yu Türkleştiren ve İslamlaştıran tam 74 tane Horosan Ereni var. Bunlardan bir tanesi de Havai baba’dır. Burası gerçekten çok özel bir sokak taş sokaklarıyla bundan yüz yıl, iki yüz yıl öncesini anımsatan, bize tarihimizi ve eski taş kokan sokaklarımızı hatırlatan bir sokaktır. Bizde bu sokağımız ilçemizde halen yaşamakta olan sanatları tekrar göz önüne sermeye çalıştık. Ahlat 1200-1300’lü yıllarda çok büyük bir medeniyet merkezi ve nüfusu çok yüksek hatta tarihi vesikalarda İstanbul’un 5 katı büyüklüğünde olduğu yazıyor. Bu münasebetle Ahlat aynı zamanda bir medeniyet merkezidir. Dünyada Kubbet-ül İslam unvanına sahip 3 şehir var. Bunlardan biriside Ahlat’tır. O dönemde medeniyet üretebilen şehirlere verilen bir unvandır. Ahlat gerçekten medeniyeti kendi içerisinde üretebilmiş. Bir medeniyet yükselirken de sanatıyla birlikte yükseliyor. Ahlat bir çok sanatın zirve yaptığı aynı zamanda da ilk defa ortaya çıktığı yerdir. Zirve yaptığı eserlerin başında Divriği Ulu Camii geliyor. Bu Ahlatlı Usta Hürrem Şah ve kalfaları tarafından inşa edilmiş bir eserdir. Aynı zamanda Hündekari sanatı ilk defa Ahlat’ta ortaya çıkmıştır. Konya Alaattin caminin minberi Ahlatlı ustalar tarafından yapılmıştır. Anadolu’da bulunan en eski Çini ocakları Ahlat’tadır. Ahlat Selçuklu Mezarlığın içerisinde ki coğrafi örgü aynı zamanda Türk motif kataloğunu oluşturur. Yani Ahlat sanatla tarih boyunca iç içe olmuştur. Bu sanat sokağımızda geçmişten bugünümüze yaşatılan tüm sanatları yerleştirmeye çalıştık. Birde Türkiye’de en iyi bastonların yapıldığı bir şehirdir Ahlat. Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık makamlarının hediye kataloğunun içerisinde de yer alır” dedi.


Sanat Sokağı’nı gezen vatandaşlardan Behlül Şerefoğlu, Ahlat’ın her yönüyle çok güzel bir ilçe olduğunu belirterek, Sanat Sokağı’nı oldukça beğendiğini söyledi.


Vatandaşlardan Neslihan Akdemir ise kültür şenliklerinin dün akşamdan itibaren oldukça güzel etkinliklerle başladığını belirterek, sanat sokağının son derece görsel ve sanat değeri yüksek güzellikte olduğunu ifade etti.


Kültür şenliklerinin bugünkü programı akşam yapılacak olan Futbol Turnuvası final maçıyla sona erecek.


Düzenlenen etkinliklere Tatvan Kaymakamı Mehmet Ali Özkan, Adilcevaz Kaymakamı Arif Karaman, Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy, Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy, Ahlat Belediye Başkan Vekili İlhami Gülşen, AKEV Yetkilileri, kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Başkan Çıkmaz güven tazeledi Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2023 yılı mali genel kurul toplantısı yapıldı. Genel kurulda, 2023 yılı faaliyet raporu oybirliği ile kabul edildi. Genel kurul toplantısında divan başkanlığını Mehmet Mete Sezer, katip üyeliklerini ise Mehmet Kökten ve Bünyamin Tarık Aydın yaptı. GAİB hizmet binasında gerçekleştirilen genel kurula TİM Başkan Vekili ve GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, TİM ve Bakanlık Temsilcileri ile kuru meyve ihracatçıları katıldı. Genel kurulda Birliğin 2023 yılı faaliyet raporu okunduktan sonra oybirliği ile kabul edildi. 2023 yılı faaliyet raporunu değerlendiren Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, “Birliğimizden yapılan kuru meyve ve mamulleri ihracatı 2023 yılında 297 Milyon 192 Bin ABD doları olmuştur. 2023 yılı Birliğimiz kuru meyve ve mamulleri ihracatının Türkiye kuru meyve ve mamulleri ihracatı içindeki payı yüzde 18,6 olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılı Birliğimiz toplam ihracatının yüzde 40,9’luk kısmını kuru kayısı, yüzde 37,2’lik kısmını Antep fıstığı, yüzde 9,1’lik kısmını diğer meyve kuruları oluşturmaktadır. 2023 yılı kuru meyve ve mamulleri ihracatımızı ülke grupları itibariyle değerlendirecek olursak; en çok ihracat yapılan ülke grupları içinde ilk sırayı 129 Milyon 834 bin dolarlık ihracatla Avrupa Birliği ülkeleri almıştır. İkinci sırada 42 milyon 210 bin dolarlık ihracatla Amerika ülkeleri ve 35 milyon 635 bin dolarlık ihracatla Orta Doğu Ülkeleri gelmektedir. En fazla ihracat yaptığımız ilk 4 ülke ise Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Irak olmuştur. 2023 Yılında Birliğimiz üyeleri tarafından 101 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir. 2024 yılı hedeflerimizi de yakalamak için önümüzdeki süreci çok iyi değerlendireceğiz” diye konuştu.
Bitlis Bitlis’te ‘yayla muzu’ fiyatıyla ‘Anamur muzunu’ üçe katladı Bitlis’in Tatvan ilçesinde doğal olarak yetişen ve ‘yayla muzu’ olarak da adlandırılan uçkun, 150 TL’lik fiyatıyla Anamur muzunu üçe katladı. Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ve yöre halkı tarafından ışkın veya yayla muzu adıyla bilinen ve sevilerek tüketilen ekşimsi uçkun bitkisi, Tatvan’da satışa sunulmaya başlandı. Dağların yüksek zirveleri ve eteklerinden büyük zorluklarla toplanarak tezgâhlarda kilosu 150 TL’den satılan bitki, kent merkezinde çoğu insanın da başlıca geçim kaynağı oldu. Vatandaşlar bin bir zorlukla topladıkları uçkunları torbalarla getirdikleri şehir merkezindeki ana caddelerde satışa sunarak aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Bölge insanı tarafından büyük bir beğeniyle tüketilen bitkinin, özellikle sarılık, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği iddia ediliyor. Vatandaşlar, bin bir zorlukla toplayarak kilosunu 150 TL’den satışa sundukları yayla muzu, fiyatıyla Anamur muzunu üçe katladı. Hizan yaylalarında topladıkları yayla muzunun şeker, tansiyon gibi hastalıklara ilaç olduğunu iddia eden Ercan Sepet isimli satıcı, “Yayla muzunu nisan ayında toplamaya başlıyoruz. Bu bitkinin yaklaşık 1 ay gibi bir ömrü var. Yılda bir kez çıkıyor, bizler de ekmeğimizi yayla muzunu satarak kazanıyoruz” dedi. Bir kış boyunca yayla muzunun çıkmasını beklediklerini söyleyen Oğuz Uçak da, “Her derde deva olan yayla muzunu herkese tavsiye ediyorum. Bir kış bu bitkinin çıkmasını bekledim. Ekşimsi bir tadı olduğu için de ayrı bir aroma veriyor” ifadelerini kullandı.