GENEL - 11 Ağustos 2018 Cumartesi 10:39

BEÜde ‘Bitlis Kent Belleği’ sunumu ve belgesel film gösterimi yapıldı

A
A
A
BEÜde ‘Bitlis Kent Belleği’ sunumu ve belgesel film gösterimi yapıldı

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ), Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı, (BETAV), Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO) tarafından hazırlanan ‘Bitlis Kent Belleği’ sunumu ve belgesel filminin gösterimi yapıldı.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ), Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı, (BETAV), Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO) tarafından hazırlanan ‘Bitlis Kent Belleği’ sunumu ve belgesel filminin gösterimi yapıldı.


Bitlis’e gelen BETAV Başkanı Ahmet Eren ve beraberindeki heyet programdan önce BEÜ Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım’ı makamında ziyaret etti. Yapılan ziyaretin ardından üniversitenin Merkezi Konferans Salonu’ndan gerçekleşen ‘Bitlis Kent Belleği’ sunumu ve belgesel film gösterimi programına geçildi. Program öncesi düzenlenen kokteylde BETAV Yayınları Sergisi yer alırken, açılış konuşmasını BETAV Bitlis Temsilcisi Muzaffer Ahlat yaptı. Kentlerin tarihini coğrafyaların belirlediğini ve bu kentlerin başında gelen illerden birisinin de Bitlis olduğunu söyleyen Ahlat, “Bitlis kenti bir hazineyi saklayan, artarda dizilmiş kilitli kapılar gibi sıra sıra uzanan ve Anadolu’nun yüksek platolarını Mezopotamya’nın geniş ovalarından ayıran Doğu Torosların yegane geçit verdiği bir geçitte yer almaktadır. Doğu ile Batı arasındaki yüzyıllar boyunca ticaret, Bitlis Vadisi’nden geçen bu yollar üzerinden yapılmıştır” dedi.


Tarihi ve ticari birikimin zenginliği ile farklı kültürlerin, inançların ve dillerin yaşadığı şehir olduğunu belirten Ahlat, Bitlis, 20’nci yüzyıl başında karşılaştığı Rus işgali, Birinci Dünya Savaşı ve Ermeni tehciri ile ağır yıkıma uğramış, nüfusu azalmış, iktisadi ve sosyal hayatı tükenmiştir” diye konuştu.


Bu yıkımın Bitlislilerin eğitim görmek ve çalışmak için batı illerine göç etmesiyle devam ettiğini belirten Ahlat, “Ancak Bitlis tarihi nesilden nesile aktarılan menkıbeler, hikayeler, destanlar, türküler ve geleneklerle büyüyen Bitlisliler, şehirlerin tarihindeki önemine ve kültürel canlılığına yeniden ulaşması gerektiğine hep inandılar. Hiçbir zaman yitirmedikleri bu inançlarının daha da güçlenmesi için BETAV ve Eren Ailesi; Bitlis Eren Üniversitesi, ilköğretim ve meslek okullarının yapımlarını tamamladılar. Bugüne kadar 3 bin 500’ü aşkın öğrencimizin üniversitelerden mezun olmalarına yardımcı oldular” şeklinde konuştu.


Ahlat konuşmasının sonunda ise, BETAV’ın eğitime verdiği katkıların yanı sıra Bitlis’in tanıtımına, tarihine ve kültürüne sahip çıkmak için birçok görevde rol aldığını da söyledi. ‘Bitlis Kent Belleği’ sunumunu yapan BETAV Denetleme Kurulu Üyesi Sabite Müftüoğlu, “İnsanların belleği ve karakteri olduğu gibi kentlerin de belleği ve karakteri vardır. Bir şehrin hafızası, tarih yazımında çok fazla yer almaz. Geleneksel tarih yazımı siyasi ya da askeridir” dedi.


Geleneksel tarih yazımında insanların sayısal bir değer olarak tarihte yer aldıklarına değinen Müftüoğlu: “19’uncu yüzyılda tarih bilim olarak geliştiğinde bile yazılan tarihin siyasi olduğunu görüyoruz. İnsanların hikâyelerinin bütünü kültürümüzü, şehrin karakterini ve kolektif hafızamızı oluşturduğu için çok önemlidir. BETAV olarak kent tarihi üzerinde çalışmalar yaparak bütün çalışmaları da ortak bir bilgi merkezinde topladık. Bu çalışmanın başlatılmasında en önemli itici gücün, uzman, yetkin ve istekli kişilerin BETAV’da bulunmasıdır” diye konuştu.


BETAV olarak Bitlis’in tarihi ile ilgili yapılan çalışmalardan da bahseden Müftüoğlu, çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ederek yapılan bütün çalışmaların oluşturulan www.bitliskentbellegi.com adlı web sitesinden ulaşılabileceğini ifade etti.


’20’nci Yüzyıl Başında Bitlis’e Genel Bir Bakış’ adlı konuşmasını yapan BETAV Üyesi Tarihçi ve Dil Bilimci Eralp Yaşar Azap, bugüne kadar yapılan çalışmalardan bahsetti. BETAV tarafından hazırlanan ‘Unutma Kardeşim Bitlis’ adlı belgeselin gösterilmesiyle sona eren program sonrasında yemek programı için Yahya Eren Konuk Evi’ne geçildi. Yemekten sonra BETAV Üyeleri, düzenlenen etkinlikte halay çekerek keyifli anlar geçirdi.


Gerçekleşen programa, Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, Rektörümüz Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, BETAV Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren ve BETAV Üyeleri, Simge Grup Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı M.Nezir Gencer, AK Parti Bitlis İl Başkanı Nesrullah Tanğlay ile birçok davetli katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde Galatasaraylı taraftarlar bu yıl da iftar geleneği bozmadı. Pandemi nedeniyle Sındırgı Belediyesi tarafından evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenen taraftarlar bu yıl Cumhuriyet Meydanı’nda toplu iftar yemeği düzenledi. Düzenlenen yemeğe yalnızca Galatasaray taraftarları değil tüm taraftarlar kendi takımlarının formalarıyla birlikte katılarak dostluk sergiledi. Galatasaray taraftarı Serkan Çakmak, “Bugün Sındırgılı Galatasaraylılar olarak iftar yemeği düzenledik. İftar yemeğimize sadece Galatasaraylılar değil, Fenerbahçeliler, Beşiktaşlılar bütün taraftarlar burada birlik ve beraberlik içinde çok güzel bir organizasyon oldu. Herkese teşekkür ediyorum. Emeği geçenlerden Allah razı olsun sağ olun var olun“ şeklinde konuşurken Sındırgı’nın Aziz Yıldırım’ı Arif Gezgin, “Galatasaraylıların yaptığı bir iftar programına bir Fenerbahçeli olarak katılmaktan şeref ve mutluluk duyarım. Allah kabul etsin. Futbol sahada, dostluk her yerde.” dedi. Galatasaraylılar Derneği üyesi ve Milliyetçi Hareket Partisi Sındırgı İlçe Başkanı Hasan Aslan, “Sındırgı Galatasaraylılar Derneği üyesiyim. Bugün dernek olarak bir iftar programı düzenledik. Ama program sadece bize değil. Tüm diğer takımları da davet ettik. Gayet de güzel kardeşlik ortamının olduğu herkesin katılım sağladığı bol katılımlı bir iftar programı oldu. Katılan herkese teşekkür ediyoruz. Herkesin Ramazan ayını kutluyoruz. Şimdiden herkesin Ramazan Bayramı da kutlu olsun. Teşekkür ediyorum“ dedi. Fenerbahçe forması ile dostluk örneğine ortak olan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, “İşte güzellik bu. Herkes formasını giyip buraya iftara katıldı. Bizler de buradayız. Ebedi dostluk, ezeli rekabet her zaman bu ülkede kazanan olacaktır” şeklinde konuştu.
Balıkesir Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü Altıeylül Belediyesi bünyesine kazandırmış olduğu 2 adet sıfır atık, 2 adet de katı atık toplama aracıyla filosunu güçlendirdi. Altıeylül’ün daha temiz ve çevreci bir ilçe olması için çalıştıklarını ifade eden Belediye Başkanı Hasan Avcı, “Bünyemize kazandırmış olduğumuz 4 adet yeni araçla sıfır atık çalışmalarımızı daha da hız kazandıracağız” dedi. Çevre ve doğa dostu bir belediyecilik anlayışıyla hareket eden, geri dönüşüm ve ‘Sıfır Atık’ projeleriyle Altıeylül Belediyesi, 2023 yılında da çevreci belediyeler arasında öncü rolünü korudu. Yıl boyunca yürütülen Sıfır Atık çalışmaları sayesinde 60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar da bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Başkan Hasan Avcı: “Filomuzu güçlendirdik” Başkan Hasan Avcı; konuyla ilgili şunları ifade etti: “Altıeylülümüzü sıfır atık ve geri dönüşüm bilinci yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde geniş bir tabana yayıldı. En büyük hedefimiz temiz doğa, mutlu bir gelecek. Bu hedefimize, çevre sağlığına hassasiyet ve duyarlılık gösteren tüm hemşerilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Altıeylül Belediyesi daha temiz ve atıkların kaynağından ayrıştırılması hedefiyle sürdürdüğü çalışmalarda kullanılmak üzere 2 adet Evsel Katı Atık Toplama Aracı ve 2 adet geri dönüştürülebilir atıkları toplama aracı ile filosunu güçlendirdi” dedi. “ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz” Başkanı Hasan Avcı Müdürlüğümüz ve Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğümüz bünyesine kattığımız araçlarımızla filomuzu daha da güçlendirerek ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz. Sıfır atık için 2 adet, katı atık toplama için de 2 adet olmak üzere toplam 4 adet yeni aracımızı filomuza kazandırmış olduk. Altıeylülümüz için şehrimiz için durmadan, yorulmadan ekibimizle birlikte çalışmaya devam ediyoruz” dedi. -Başkan Avcı: “Her alanda hizmetlerimizi artıracağız” Geçtiğimiz yıl içerisinde merkez ve kırsal mahallelerimize 16 bin 500 adet çöp konteyneri dağıtıldığını ifade eden Başkan Avcı, “60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Ayrıca 115 adet tek biriktirme kumbarası ile 100 ton tekstil atığı, 12 farklı noktada bitkisel atık yağma makineleri ile 2 bin 500 litre bitkisel atık ve bin kilogram atık pil toplanarak geri dönüşüme kazandırılmıştır. Altıeylül ilçemizin daha sağlıklı ve daha yaşanabilir yer olması amacıyla çevreye sosyal projelere ve her alanda hizmetlerini arttırarak sürdüreceğiz”