GENEL - 15 Şubat 2018 Perşembe 13:15

BEÜ’de uygulama ve araştırma merkezi açıldı

A
A
A
BEÜ’de uygulama ve araştırma merkezi açıldı

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) bünyesinde “Bitlis ve Yöresi Tarih ve Kültür Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİTAM)" açıldı.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) bünyesinde “Bitlis ve Yöresi Tarih ve Kültür Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİTAM)" açıldı.


YÖK Yürütme Kurulunda görüşülerek 2547 Sayılı Kanunun 7/d-2 maddesi uyarınca kabul edilen ve 30 Ocak 2018 Salı günü Resmi Gazete’de yayınlanarak resmiyet kazanan BİTAM hakkında BEÜ Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım bilgi verdi. Bitlis için yaptıkları çalışmalara ara vermeden devam ettiklerini belirten Rektör Prof. Dr. Yardım, “Merkezin çalışmaları sayesinde Bitlis’in unutulmuş tarihi, kültürel, sosyal, ekonomik gibi yönlerini gün yüzüne çıkaracağız” dedi.


Bitlis ilinin bilinmeyen yönlerini araştıracaklarını belirten BİTAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fatih Gencer ise, elde edilen kaynakların merkez bünyesinde arşivleneceğini kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Gencer, Bitlis ve Yöresi Tarih ve Kültür Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarını ise şöyle sıraladı:


“Bitlis ve yöresinin en eski devirlerden günümüze kadarki tarihini, kültür, sanat, edebiyat, sosyal ve iktisadi hayatını incelemek ve araştırmak; geçmiş kültür ve sanat değerlerine çağın değerlerini ekleyerek gelecek kuşaklara aktarmak, Bitlis ve yöresindeki ilmî şahsiyetlerin hayatlarını, eserlerini, ilmi ve edebi kişiliklerini, düşüncelerini, bunların Türk ve dünya kültürlerindeki etkilerini, konumunu incelemek ve araştırmak, Bitlis ve yöresindeki medreseleri, medreselerin tarihi gelişimini, topluma etkilerini, eğitim metotlarını incelemek, araştırmak ve ortaya koymak, Bitlis ve yöresinin tarih, kültür, edebiyat, sanat, sosyal ve iktisadi hayatını bilimsel metotlar çerçevesinde araştırmak, disiplinler arası çalışmaları bir araya getirerek daha verimli sonuçlar elde etmek ve bu alanlarla ilgili her türlü belge, bilgi, kitap ve benzeri materyallerin tespiti, temini ve değerlendirilmesini sağlayarak elde edilen verilerin şehir, bölge ve Türkiye araştırmalarına katkıda bulunmasını sağlamaktır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Toz taşınımı Adana’da etkili oldu, araçları toz kapladı Sahra Çölü üzerinden kuvvetli rüzgarla birlikte Türkiye’ye giriş yapan toz fırtınası Adana’da etkili oldu, araçları toz kapladı. Afrika üzerinden Türkiye’ye gelen toz taşınımı vatandaşları olumsuz etkiledi. Kent genelinde etkili olan toz taşınımı özellikle araçların üzerinde kolaylıkla fark edildi. Toz taşınımından dolayı puslu bir hava hakim olurken, güneş gündüz olmasına rağmen güçlükle görünebildi. Son zamanlarda kentte artan toz taşınımı kaynaklı rahatsızlık yaşadığını belirten Yusuf Eker, "Son zamanlarda gelen bu toz bulutları bizi çok rahatsız ediyor. Araçlarımıza dikkat ederseniz zaten günlerdir toz içinde, hemen hemen her gün yıkatmak zorundayız. Bu durum bizi çok fazla rahatsız ediyor fakat şu an yetkililerin yapabileceği bir çözüm var mı bilmiyorum. Bu duruma bir çözüm bulmalarını rica ediyorum. Ben de astım rahatsızlığı var ve bu duruma bağlı olarak sürekli hapşırma ve öksürme durumunda kalıyorum. Şu an maskemi çıkarttım fakat genel olarak bu durumlarda maske ile dolaşıyorum" dedi. "Her gün araç yıkıyoruz" Astım hastası Nilgün Ceylan ise günlerdir oluşan toz taşınımından kaynaklı şikayetçi olduğunu söyledi. Başta balkon ve araçlar olmak üzere birçok yeri toz kapladığını ifade eden Ceylan, "Balkonumuzda olsun, arabalarımızda olsun aşırı toz taşınımı var. İnşallah bir an önce çözülmesini istiyoruz. Her gün araçlarımızı yıkıyoruz çünkü toz bizi çok rahatsız ediyor. Astımım var, bu dönemlerde daha da rahatsız oluyoruz. Tozdan dolayı sürekli öksürük tutuyor ve nefes alamıyorum. Bir müddet sonra daha da büyüyüp alerjiye dönüşüyor. Balkondaki rahatsızlık başlı başına bir sıkıntı, iki güne bir balkonu yıkamak zorunda kalıyoruz ve toz içeri kadar giriyor" şeklinde konuştu.