YEREL HABERLER - 19 Temmuz 2017 Çarşamba 16:32

Bitlis’te ilk kez kadınlara yönelik gassal kursu açıldı

A
A
A
Bitlis’te ilk kez kadınlara yönelik gassal kursu açıldı

Bitlis Belediyesince ilk kez kadınlara yönelik açılan gassal kursu yoğun ilgi görüyor.

Bitlis Belediyesince ilk kez kadınlara yönelik açılan gassal kursu yoğun ilgi görüyor.


Kadın eğitimciler nezaretinde kursa katılan gassallar, uygulamalı gördükleri eğitimden memnun kaldıklarını belirttiler. Bitlis’te ilk kez açılan kursla ilgili bilgi veren Bitlis Belediyesi Mezarlıklar Müdürü Taner Kitapçıoğlu, bayanların talebi üzerine belediye olarak böyle bir kursu açma ihtiyacını hissettiklerini belirterek, “Bayanların talebi üzerine, valinin talimatıyla belediye olarak böyle bir kursu açtık. Kursumuz 2 hafta sürdü. Bugün kursiyerlerimizin yazılı sınavları olacak. Bu hafta içerisinde başarılı olanlara belgelerini vereceğiz. Bayanlara yönelik olarak gassal kursunu ilk kez yapıyoruz. Şu an 17 tane bayan kursiyerimiz var” dedi.



“Türkiye genelinde böyle kursların verilmesi kesinlikle şarttır”


Açılan kursta eğitim veren Canay Güller, kurs boyunca ölünün sekerat anından yıkama, kefenleme ve defnedilene kadar geçen sürede nelerin yapılacağıyla ilgili eğitimin verildiğini, gerek Bitlis gerekse de Türkiye’nin her yerinde bayanlara yönelik gassal kurslarının açılmasının gerekli olduğunu belirtti. Güller, “Bitlisli bayanlar tarafından cenaze yıkama kursunun açılması talep edildi. Bizler de bu talep doğrultusunda böyle bir kurs açtık. 2 haftada 32 saat boyunca, ölünün sekarat anından yıkama, kefenleme ve defnedilene kadar geçen sürede nelerin yapılacağıyla ilgili eğitim verdik. Bitlis ve çevresinde, hatta Türkiye genelinde böyle kursların verilmesi kesinlikle şarttır. Çünkü herhangi bir deprem, afet, savaş gibi doğal bir durumda, cenazelerimizin son görevlerini yaptıracak birkaç bayanın olması gerekmektedir. Bundan dolayı da biz bu kursları açtık. Elhamdülillah bugün kursumuzun son günüdür. Kefenleme ve cenaze yıkamamızı da anlattık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.



“Cenaze yıkama insana manevi bir güç sağlıyor”


16 yaşından bu yana gassalık yapan Ayşe Bulut ise, halk arasında geleneksel yıkamanın olduğuna dikkat çekerek, şer’i yıkama usullerine göre cenazelerin yıkanması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:


“Cenaze yıkarken korkmamalısınız. Şer’i hükümlere göre 10 bayandan en az 8’inin cenaze yıkamayı bilmesi farzdır. Doğal afetlerde, toplu ölümlerde, kazalarda bakıyorsunuz, aynı anda 15 bayan vefat ediyor. Bir geleneksel yıkama, bir de şer’i hükümlere uygun yıkama var. Maalesef Bitlis’te ne kadar yaşlıysa o kadar cenazeyi güzel yıkıyor anlayışı var. Ama kesinlikle öyle bir şey yok. 16 yaşımdan bu yana cenaze yıkıyorum. Elhamdülillah şer’i hükümleri birebir yerine getiriyoruz. Bu sorumluluğu ağır olan bir görevdir.”


Cenaze yıkamanın insana manevi bir güç sağladığını ve en çok çocuk ölümlerinden etkilendiğini belirten Bulut, “Cenazeyi yıkarken korkmuyorsunuz. Manevi bir güç sağlıyor. Her cenazeyi yıkadığımda, bir gün ben de böyle olacağım. Hazır olun denildiği zaman bu hem bedenen temizlik hem de ruhen temizlik. O şekilde düşündüğümüz zaman, ölüme hazırlıklı olmam gerektiğini bana öğretti. En fazla çocuk ölümlerinden etkileniyorum. Bebek ve gençler. Onlar insana daha bir güç veriyor. Çünkü ölümün her an seni yakalayabileceğini düşünüyor ve anlıyorsun. Onun için her zaman ruhen ve bedenen ölüme hazırlıklı olalım. Bayanlar kesinlikle cenaze yıkamadan korkmasın. Birçok kurs açılıyor, bu kurs ilk kez açıldı. Kursun açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.


Kursiyerlerden Kına Erdemoğlu ise, Bitlis’te cenaze yıkama yerlerinin yetersiz olduğunu, yeni gasilhaneler yapılması talebinde bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Başer: "Önümüzdeki 5 yılı düşünerek sandığa gidelim" Cumhur İttifakı’nın Merkezefendi Belediye Başkan Adayı Ekrem Başer, seçmene seslenerek, “Bu pazar sandığa gittiğinizde, önümüzdeki 5 yıl ilçeme en iyi kim hizmet eder, kim verdiği sözleri tek tek tutar diye düşünüp ona göre hareket edelim” dedi. Cumhur İttifakı Merkezefendi Belediye Başkan Adayı Ekrem Başer, sosyal medyada yayınladığı bir video ile seçmene seslendi. Merkezefendi Belediyesinin algı operasyonlarıyla yönetildiğini ifade eden Başkan Adayı Başer, “Aday olduğum günden bu yana Merkezefendi ilçemizi karış karış geziyorum. Bu süre zarfında bana göstermiş olduğunuz ilgiden, sevgiden dolayı sizlere minnettarım. ‘İyi ki bu güzel ilçenin güzel insanlarına hizmet edeceğim’ diyorum. Merkezefendi ilçemiz 5 yıldan bu yana reklamlarla algı operasyonlarıyla yönetiliyor. Borç batağındaki belediyemizin yüzlerce milyon lira borcu var. Bunun karşılığında ise sizlere sözü verilen 75 projeden sadece 3 tanesi yapılmış. Peki bu paralar nereye mi harcandı? Bizim dönemimizde açılan yatırımların yeniden yapılan açılış törenlerine, kamuoyunda büyük tepki toplayıp sonra kaldırılan heykellere ve bu liste uzayıp gidiyor” dedi. Paraların boşa harcandığını dile getiren Başer, “Boşa harcanan bu paralarla neler mi yapılırdı? İlçemizin hasretle beklediği kapalı spor salonu, yüzlerce spor sahası, etkinlik merkezi, kütüphane, bizim yaptığımız MKM’den 2 adet daha. Yine bizim yaptığımız Adalet Parkı’ndan da 2 adet daha yapılırdı. Bu pazar sandığa gittiğinizde, önümüzdeki 5 yıl ilçeme en iyi kim hizmet eder, kim verdiği sözleri tek tek tutar diye düşünüp ona göre hareket edelim. Bu Pazar kazanan Merkezefendi’miz olsun, bu pazar kazanan sizler olun” ifadelerini kullandı.
İstanbul Siemens, elektrikli araç şarj cihazı portföyünü genişletiyor Siemens, 400 kW çıkışa sahip SICHARGE D şarj istasyonları ile tek seferde 4 elektrikli otomobili aynı anda şarj edilebilen hızlı şarj cihazının yeni versiyonunu tanıttı. SICHARGE D, yeni arayüzü, kolay kurulum imkanı ve 40 derece ortam sıcaklığında dahil kesintisiz dolum özelliği ile Şarj Noktası Operatörlerine alandan ve zamandan tasarruf sağlıyor. Siemens Akıllı Altyapı, IEC standartlarına uyumu gözeten pazarlar için maksimum 400 kW çıkışa sahip SICHARGE D elektrikli araç hızlı şarj cihazının ek varyantını tanıttı. Geleceğin elektrikli araç şarj deneyimi için tasarlanan SICHARGE D, ilgili tüm standartlara, protokollere ve normlara uygun olmasının yanı sıra şimdinin ve geleceğin şarj ihtiyaçlarına uyum sağlayabiliyor. Ayrıca, şarj istasyonu tek bir şebeke bağlantısıyla aynı anda dört adede kadar aracı şarj edebiliyor. Bu sayede şarj süreleri optimize edilirken, Şarj Noktası Operatörleri (CPO’lar) maliyet ve alandan tasarruf edebiliyor. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Siemens Akıllı Altyapı e-Mobilite Birimi CEO’su Markus Mildner, “Sürdürülebilir bir gelecek için e-mobilitenin yaygın olarak benimsenmesi gerekiyor. Hem elektrikli otomobillerin hem de elektrikli kamyonların, özellikle yol üzeri şarj üniteleriyle şarj süresinin azaltılması, rahatlık seviyesinin artırılması ve ulaşımın bu türünün benimsenmesinde kilit önem taşıyor. SICHARGE D, bunu başarma yolunda önemli bir kilometre taşı niteliğinde” dedi. 40 derecede kesintisiz dolum Yapılan açıklamaya göre, kurulum kolaylığı ve esnekliği sağlayan SICHARGE D, halka açık hızlı şarj veya otoyol üzeri şarj gibi farklı kullanım durumları için üretildi. Şarj istasyonu, 40 derece ortam sıcaklığında dahil 400 kW’lık sürekli ve kesintisiz güç çıkışı sunabiliyor. Kullanıcı dostu arayüze sahip ve çok dilli dokunmatik ekranı bulunan şarj istasyonu, kolay kablo kullanımı ile de elektrikli araç sürücüleri için şarj sürecini mümkün olduğunca kolaylaştırıyor. Ayrıca dokunmatik ekran aynı zamanda farklı reklam verme seçenekleri sunduğundan ve CPO’nun ödeme ortağının sistemleriyle entegre edilebildiğinden, CPO’lar için de bir dizi fayda sağlıyor. Şarj istasyonu ayrıca, ilk kurulumdan itibaren; uzaktan ve yerinde servis hizmetleri ile iş ortaklarına hızlı geri dönüş sağlıyor. ‘Fit For 55’ uyumlu Avrupa Birliği’nin (AB) taşımacılık sektöründeki en büyük emisyon kaynağını Karayolu taşımacılığı oluşturuyor. Sera gazı emisyonlarının yaklaşık 4’te 3’ü burada oluşuyor. AB bu nedenle ‘Fit for 55’ paketi olarak bilinen yeni bir düzenlemeyi devreye aldı. Önerilen düzenleme, 2023 yılına yönelik CO2 emisyonu azaltım hedeflerini yükseltirken, 2035 yılına kadar emisyon gaz oranlarının yüzde 100 azaltılmasını hedefliyor. Elektrikli şarj istasyonları bu hedeflere ulaşmakta önemli rol oynuyor.