YEREL HABERLER - 10 Mart 2017 Cuma 16:37

İshal vakalarında alınması gereken önlemler

A
A
A
İshal vakalarında alınması gereken önlemler

Bitlis il genelinde havaların ısınmasıyla birlikte kar sularının şebeke suyuna karışması neticesinde ishal vakalarında artış gözlendi.

Bitlis il genelinde havaların ısınmasıyla birlikte kar sularının şebeke suyuna karışması neticesinde ishal vakalarında artış gözlendi.

Bitlis Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan açıklamada; mikrobik ishaller, ishal durumunda yapılması gerekenler ve alınması gereken önlemler konusunda uyarılarda bulunuldu. Açıklamada, “Salgın durumlarında, içme ve kullanma suyu olarak ambalajlı hazır suların belli bir süre kullanılması halk sağlığı açısından önem arz etmektedir. Şebeke suyu kullanılacaksa, çeşmeyi açtıktan sonra en az 10 saniye akıtıp, kullanmadan önce mutlaka 100 derecede 20 dakika kaynatmalıdır. Temizlik amacıyla kullanılacak suyun da iyice kaynatılıp soğutulduktan sonra kullanılması; abdest suyu, banyo suyu gibi önemlidir. Çiğ olarak tüketilen sebze ve meyveler sirkeli temiz suda yarım saat bekletildikten sonra tüketilmelidir. Ellerin yemeklerden önce ve sonra su ve sabunla yıkanmasına önem verilmelidir. İshalli hastalık durumunda ise vücutta sıvı kaybı oluştuğundan sıvı açığını karşılamak için su ve sulu içeceklere ağırlık verilmelidir. Özellikle çocuk ve yaşlıların beslenmesine daha dikkat edilmelidir, gerekirse öğün sayısı arttırılmalıdır. Anne sütü alan bebekler her zamankinden daha fazla emzirilmelidirler. Vatandaşlarımız uzun süren, kanlı ya da ateşle birlikte olan ishal durumlarında mutlaka aile hekimlerimize veya hastanelerimize başvurmayı ihmal etmemelidirler. Bitlis Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri içme ve kullanma sularının uygunluğunu takip edilmekte olup klorlamanın yeterli miktarda ve zamanında yapılması için yerel yönetimlerle işbirliği yapmaktadır. Bitlis Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak koruyucu hekimliğin önemini bir kere daha vurguluyor ve tüm vatandaşlarımıza sağlıklı günler diliyoruz” denildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Tırın çarptığı 15 yaşındaki çocuk kurtarılamadı Antalya’nın Manavgat ilçesinde yola çıkan 15 yaşındaki çocuğa tır çarptı. Ağır yaralanan çocuk, hastanedeki müdahalelere rağmen kurtarılamazken, kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı. Kaza, Alanya-Antalya D-400 kara yolunda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Antalya istikametine seyir halindeki Aykut Ulutaş’ın kullandığı 06 ESC 910 plaka 06 DSV 348 dorse plakalı tır, aniden yola çıkan 15 yaşındaki Hasan Türker İşbilir isimli çocuğa çarptı. Ağır yaralanan ve 112 Sağlık ekibinin olay yerindeki müdahalesinin ardından ambulansla Manavgat Devlet Hastanesine kaldırılan çocuk, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. Tır sürücüsü: "Aniden yola fırladı, kurtaramadım" Tır sürücüsü Aykut Ulutaş, köprülü kavşaktan indiği an aniden yola bir kişinin fırladığını, frene basıp direksiyonu kırmasına rağmen çocuğa aracın çarpmasını engelleyemediğini söyledi. Baba fenalık geçirdi Manavgat Belediyesi Side Zabıta Amiri İbrahim İşbilir’in oğlu olan çocuğun ölüm haberi büyük üzüntü oluşturdu. Kazayı duyan yakınları Manavgat Devlet Hastanesine akın ederken fenalık geçiren baba müşahede altına alındı. Kazanın ardından yolda trafik uzun süre tek şeritten kontrollü olarak sağlanırken trafik ekiplerinin çalışmasını tamamlayarak tırın kaldırılmasının ardından trafik akışı normale döndü. Kaza sırasında çocuğun kulağından fırlayan kulaklık dikkatlerden kaçmazken, tır sürücüsü jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındı.