YEREL HABERLER - 14 Temmuz 2017 Cuma 17:26

Tatvan’da ‘15 Temmuz’ konulu fotoğraf sergisi

A
A
A
Tatvan’da ‘15 Temmuz’ konulu fotoğraf sergisi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde 15 Temmuz şehitlerini anma programı çerçevesinde “15 Temmuz” konulu fotoğraf sergisi açıldı.

Bitlis’in Tatvan ilçesinde 15 Temmuz şehitlerini anma programı çerçevesinde “15 Temmuz” konulu fotoğraf sergisi açıldı.


Tatvan Yaşam AVM giriş katındaki serginin açılışı Tatvan Kaymakamı Mehmet Ali Özkan, Belediye Başkanı Fettah Aksoy, Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bilal Dağdağan tarafından yapıldı. Yapılan açılışın ardından ilçe protokolü ve davetliler hep birlikte FETÖ’nün hain harbe girişimi sırasında çekilen fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi. Açılış sonrası konuşan Tatvan Kaymakamı Mehmet Ali Özkan, FETÖ’nün hain darbe girişimi sırasında çekilmiş çok sayıda fotoğrafın yer aldığı serginin 21 Temmuz Cuma gününe kadar devam edeceğini söyledi. Serginin 15 Temmuz şehitlerini anma programı çerçevesinde düzenlendiğini ifade eden Kaymakam Özkan, herkesi sergiye davet ederek, “İlçemizdeki 15 Temmuz şehitlerini anma programı çerçevesinde bugün sergi açılışı gerçekleştirdik. Öncelikle serginin açılmasında emeği geçen başta Tatvan Belediyesine ve diğer tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Tabi 15 Temmuz söz yerindeyse tam lanet olası bir belaydı. Millet olarak topyekûn bir araya gelerek defettik. Ama bundan sonrasında da bize düşen bir görev daha var. Unutmayacak ve unutturmayacağız ki bir daha başımıza böyle bir bela gelmesin ve bir daha başımızdan böyle bir bela geçmesin. Bilindiği üzere bu hain darbe girişiminde 249 şehit ve 3 bin civarında gazimiz var. Bu vesile ile şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum. Gazilerimizde devletimizin şefkati ve çatısı altında, bizlerin ise yanındadır. Onları hiçbir zaman mağdur ve muhtaç etmeyecek şekilde çalışıyoruz. Allah bir daha bu tür badireleri bir daha milletimize göstermesin. Tabi bunların bir daha yaşanmaması içinde bize düşen en büyük görev, bunu unutmamak ve unutturmamaktır. Bu vesile ile bir kez daha emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.


Düzenlenen sergi açılışına Tatvan Kaymakamı Mehmet Ali Özkan, Belediye Başkanı Fettah Aksoy, Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bilal Dağdağan, İlçe Emniyet Müdürü Uğur Ural, kurum amirleri, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.