KÜLTÜR SANAT - 12 Ağustos 2017 Cumartesi 10:29

Beethoven’ın 9. Senfonisini bülbül sesiyle birleştirdi

A
A
A
Beethoven’ın 9. Senfonisini bülbül sesiyle birleştirdi

Bolu’da yaşayan 89 yaşındaki ressam Orhan Bahri Ersoy, Beethoven’ın 9.

Bolu’da yaşayan 89 yaşındaki ressam Orhan Bahri Ersoy, Beethoven’ın 9. Senfonisini bahçesinde öten bülbüllerin sesiyle birlikte kayda alarak 50 yıllık hayalini gerçekleştirdi.


Düzce’nin Akçakoca ilçesinde 1928 yılında dünyaya gelen Orhan Bahri Ersoy liseden mezun olduktan sonra 1949 yılında üniversitede Resim ve Sanat Tarihi bölümüne girdi. Subay bir babanın çocuğu olan Ersoy, babasının mesleği nedeniyle öğrenim hayatının büyük bölümünü ülkenin farklı illerini dolaşarak tamamlayabildi. İlk okulu 5 farklı ilde okuyan ve küçüklüğünden beri doğa ve hayvan sevgisiyle büyüyen ressam Ersoy, tablolarında da genellikle çevresindeki hayvanları çizmeyi tercih etti.


Üniversiteden mezun olduktan sonra doğasına aşık olduğu Bolu’da öğretmenlik yapmak isteyen Orhan Bahri Ersoy’un ilk görev yeri Bolu Erkek Öğretmen Lisesi oldu. Uzun yıllar öğretmenlik yapan Ersoy, o dönemki ismiyle İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi kadrosuna alındı. Üniversiteye bağlı kurum olan İstanbul Devlet Resim ve Heykel Müzesinde 18 yıl boyunca tablo eksperliği, tablo restoratörlüğü ve yöneticilik yaptıktan sonra emekli olarak tekrar Bolu’ya geri döndü.


Yurtiçi ve yurtdışında sayısız resim sergisi açan ve ünlü tabloların restoratörlüğünü yapan Ersoy, aynı zamanda müzik ve şiir tutkunu. İkinci Pencere isimli şiir kitabı da olan ressam Orhan Ersoy, çocukluğunda anne ve babasının evde şiir okuduğunu belirterek, yazdığı şiirlerinin bazılarının da bestelendiğini söyledi.



Hayalini 2012 yılında gerçekleştirdi


Gençlik yıllarında geldiği Bolu’da bülbül seslerinden çok etkilendiğini ve kayda almak istediğini ancak bülbüllerin öttüğü yerlerin elektrik olan evlerden uzak olduğunu ifade eden Ersoy, “Bolu’ya geldiğimde bir kulübe yaptırdım ve etraf bülbüllerle coşuyordu. Bir tane kayıt cihazı aldım ve artık bülbüllerin sesini kaydedebilirim dedim. Gece ortalık sessizken bülbüllerin sesini almak için çok uğraştım. Ayrı ayrı zamanlarda 30 kadar kayıt aldım ama sesler istediğim kalitede olmadı. 2012 yılında bir gün pencereyi açtım ve elma ağacında bir bülbül güzel güzel ötüyor. Biraz dinledim ve ötmeye devam edeceğini anladığımda Beethoven’in 9. Senfonisi’ni açtım. Yaklaşık 55 dakika boyunca senfoniyle birlikte bülbül nefis şekilde öttü. İki sesi bir arada almak beni çok mutlu etti. Mucize gibi birşeydi” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Başkan Doğan, koltuğunu çocuklara bıraktı Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğunu üç çocuğa bıraktı. İlkokul 4. sınıf öğrencileri Talat Paşa Küçük, Elif Rana Midilli, Işıl Su Ayaz, sırayla belediye başkanlığı makam koltuğuna oturdu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne gelen Abdullah Paşa İlkokulu 4’üncü sınıf öğrencileri Talat Paşa Küçük, Elif Rana Midilli ve Işıl Su Ayaz’ı Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan ile görüştü. Ardından Başkan Doğan, makam koltuğunu 3 çocuğa bıraktı. Sırayla başkanlık makam koltuğuna oturan çocuklar kentle, eğitimle, kültür ve sanatla ilgili talep ve isteklerini belirtti. Öğrencilerin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayan Başkan Doğan, “Türkiye’nin geleceği olan çocuklarımızın heyecanlarına ortak olup millet olarak bayramımızı büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Bu makamların asil sahibi yarının büyükleri olacak siz çocuklarımızsınız. İstekleriniz, önerileriniz, düşünceleriniz bizim için her zaman çok önemli, çok kıymetli. Bunlar hakkında gerekli birimlerimizle görüşüp, hızla çalışmalar gerçekleştireceğiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere ilk adımı attığı, ilk meşalenin yakıldığı kent olan Samsunumuzda geleceğimiz olan çocuklarımız için her alanda çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Yalova Yalova’da 23 Nisan coşkuyla kutlandı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Yalova 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle coşkuyla kutlandı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinliklerle 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda coşkuyla kutlandı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından . İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Atatürk heykeline çelenk sunuldu. Daha sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünden başlayarak 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’na kadar sürenbir kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Ardından meydanda düzenlenen programda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve ulusal egemenliğimizin tesis edildiği gündür. Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde ve onun ’Milletin Bağımsızlığını Yine Milletin Azim ve Kararlılığı Kurtaracaktır’ öngörüsüyle tutuşturulan bağımsızlık meşalesi, 23 Nisan 1920’de Anadolu’nun dört bir yanını aydınlatan bir güneş haline geldi. Bu güneş, kışı bahara, baharı yaza çeviren, çocuk gülümsemeleriyle şenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı; sadece güzel ülkemizde değil dünyanın birçok farklı ülkesinde kutlanmakta, dostluk ve barışa da açılan aydınlık bir kapı olmaktadır” dedi. Tören 23 nisan nedeniyle il genelinde düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere Vali Hülya Kaya, Garnizon Komutanı Dz. Alb. Cenk Topuz ve Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel hediyelerini takdim etti. Program Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu öğrencilerinin jimnastik gösterisi ile devam etti. Aydede Anaokulu öğrencilerinin ardından Öğretmen Yusuf Ziya İlköğretim Okulu öğrencilerinin halk oyunu gösterileri yaptı. Program İl Milli Eğitim Müdürlüğü Çocuk Korosunun konseriyle sona erdi.