GENEL - 05 Eylül 2018 Çarşamba 14:20

Bolu’ya gelen FAO Azerbaycan Şubesi çalışanları Vali Baruş’u ziyaret etti

A
A
A
Bolu’ya gelen FAO Azerbaycan Şubesi çalışanları Vali Baruş’u ziyaret etti

Bolu Orman Bölge Müdürlüğü ile FAO Azerbaycan Şubesinin "Sürdürülebilir Orman Yönetim Projesi" kapsamında Bolu’ya gelen Azerbaycan heyeti Bolu Valisi Aydın Baruş’u ziyaret etti.

Bolu Orman Bölge Müdürlüğü ile FAO Azerbaycan Şubesinin "Sürdürülebilir Orman Yönetim Projesi" kapsamında Bolu’ya gelen Azerbaycan heyeti Bolu Valisi Aydın Baruş’u ziyaret etti.


Bolu Orman Bölge Müdürlüğü, FAO Azerbaycan Şubesi ortaklığında “Sürdürülebilir Orman Yönetim Projesi”ni hayata geçirdi. Bu kapsamda Azerbaycan’dan Bolu’ya gelen FAO Azerbaycan Heyeti Bolu Valisi Aydın Baruş’u ziyaret etti. Bolu Valiliği Abant toplantı Salonunda düzenlenen ziyarette Bolu Valisi Aydın Baruş, Azerbaycan Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Baş Uzmanı ve Ekip Başkanı Umud Babayev, Azerbaycan Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri, Türkiye Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri ve Bolu Orman Bölge Müdürü Hasan Keskin bulundu.


Azerbaycan heyetinin Bolu ziyaretleri ile ilgili bilgi veren Bolu Orman Bölge Müdürü Hasan Keskin, Azerbaycan Cumhuriyeti’nde bulunan ormanlık alanların Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana envanterlerinin yapılamamış olması ve bu alanların yönetimine ilişkin herhangi bir güncel amenajman planının bulunmaması sebebiyle bu projenin hazırlandığını dile getirdi. Keskin, “Azerbaycan Cumhuriyeti Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından devam ettirilen FAO Orman projeleri kapsamında, Azerbaycan ormanlarının sürdürülebilir bir şekilde yönetilebilmesi ve kapasite gelişimi için Tarım ve Orman Bakanlığımızdan teknik işbirliği yapılması talep edilmiştir. Bu talep doğrultusunda Orman Genel Müdürlüğü teknik uzmanları tarafından Azerbaycan Orman Teşkilatı’ndan 10 kişilik bir gruba orman amenajman plan yapımı, coğrafi bilgi sistemleri ve hava fotoğrafı yorumlama konularında eğitim verilmektedir. Bu eğitimler sonucunda Azerbaycan ormanlarının sürdürebilir bir şekilde yönetilebilmesi için çekirdek kadronun uzmanlaşması ile Türkiye’den alanında uzman 4 kişilik bir heyet ile birlikte Azerbeycan’ın Qax ve Ağdaş rayonları orman amenajman planlarının yapılması amaçlanmaktadır” dedi.


Aldıkları amenajman eğitimleri doğrultusunda Azerbaycan ormanlarını geliştirmek için çalışacaklarını dile getiren Azerbaycan Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Baş Uzmanı ve Ekip Başkanı Umud Babayev, “Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkiler her zaman yüksek seviyede olmuştur. Burada teknik ekip tarafından iyi bir eğitim alıyoruz. Amenajman çalışmaları ile ilgili aldığımız eğitim ile Azerbaycan ormanlarının geliştirilmesi ve korunması için çalışacağız. Orman değerlerimize sahip çıkmamız için bu eğitimler çok önemli. Bu işbirliğimiz umarım daha geniş alanlarda devam eder” diye konuştu.


Bolu’da tabiat ve insanların iç içe olduğuna dikkat çeken Bolu Valisi Aydın Baruş ise, “Bizim Azerbaycan deyince kalbimizde bir sıcaklık beliriyor. İki ayrı devlet kurmuş olsak da gönüllerimiz, kalbimiz hep birlikte çarpıyor. Kardeşlik hukukunun gerektirdiği her şeyi yapmamız lazım. Bolu gerçekten tabiat harikası bir il. Topraklarımızın yaklaşık % 65’i orman örtüsüyle kaplı ve bu tabii kaynağını ekonomik olarak da değerlendirebilen bir il. Yüzyıllardan beri Bolu Halkının geçim kaynakları arasında orman faaliyetleri yer alıyor. Biz de Bolu olarak Türkiye’de ormancılık alanında örnek faaliyetler yürütmenin gururu içerisindeyiz. Orman idaremiz bunları yönlendirmede birinci faktör ve bizde onlara gerekli desteği veriyoruz. Ormanlarımız ayrıca Bolu’nun turizm sektörünün de önemli bir yerini kapsıyor. Bolu turizm sektörü ile gelecekte büyümeyi planlamış bir il ve bugün dünyada bildiğiniz gibi artık tabii varlıklarını iyi bir şekilde koruyabilmiş ülke ve yöre sayısı azalıyor. İnsan nüfusu arttıkça çevreye verilen zarar neticesinde doğal kaynaklar yok oluyor. Bunu başarabilmek ve gelecek nesillerimize bu güzellikleri bırakmak ve turizmde de gerekli atılımları yapabilmek için ormanlarımızı güzel bir şekilde korumak çok önemli. Ormanlarımız içindeki yaban hayatının korunması noktasında çok hassasız. Bu kapsamda 1 Milli Parkımız ve 9 Tabiat Parkımız mevcut. Yaban hayatı koruma sahalarımız var. Geliştirme sahalarımız var. Bunları da hem koruyup hem de daha iyi bir şekilde geleceğe emanet etmek için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.


Elde edilen deneyimler sonucunda Azerbaycan için çok güzel çalışmalar yapılabileceğine dikkat çeken Vali Baruş,“Orman varlığı bir milletin aynı zamanda huzur içerisinde yaşayabilmesi için de çok gerekli bir varlık. Azerbaycan’da bu noktada ülkemizle bu kardeşçe ilişkiler çerçevesinde diğer bütün bakanlıklarda olduğu gibi Azerbaycan Ekoloji ve Orman Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığımız arasındaki sıkı ilişkiler çerçevesinde sizlerin deneyimlerinden iyi bir şekilde istifade edileceğine inanıyorum. Bu deneyimler çok önemli. Orman teşkilatımız dünyada da gerçekten uygulamaları ile planlamaları ile öne çıkmış bir teşkilat. Bu anlamda planlama anlamında da çok ciddi mesafe almış bir teşkilat. Sizlerin de burada geçirdiğiniz vakitte arkadaşlarımızın deneyimlerinden iyi bir şekilde yararlanacağınıza inanıyorum. İnşallah Azerbaycan’da gelecek yıllarda orman varlığı bakımından zenginleşir. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.


Konuşmaların ardından birliktelik toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. Ayrıca Azerbaycan heyetine Vali Baruş tarafından çeşitli hediyeler takdim edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Kuyruğun sebebini duyan şaştı kaldı Düzce(İHA) – Düzce’de çiftçilere tavuk dağıtımı yapıldı. Yumurta tavuğu almak isteyenler uzun kuyruklar oluşturdu. Düzce Ziraat Odası tarafından çiftçilere destek olmak amacıyla yapılan çalışmada 5 bin adet Ataks cinsi yumurta tavuğu dağıtıldı. Sabah saatlerinde başlayan tavuk dağıtımında tavuklarını almak isteyen Düzceli çiftçiler Ziraat odası önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Vatandaşlar, 170 TL’ye tavuk almak için bekledi. 3 yıl yumurta veriyor Türkiye’de üretimi yapılan yerli Ataks tavuğu Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü tarafından yetiştirilirken 3 yıl kadar yumurta veriyor. Hastalıklara karşı dirençli, iklim şartlarını karşı dayanıklı olduğu bilinen Atkas tavuklarının yumurta rengi ise beyaz-kremsi renk şeklinde görülüyor. Yıllık yumurta verme ortalaması ise 240 ile 270 civarında oluyor. Çiftçimizin ihtiyacını karşılıyoruz Tavuk dağıtımı ile ilgili konuşan Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, alışkanlık haline gelen civciv dağıtımını bu yıl tavuğa çevirdiklerini belirterek şunları söyledi; “Çiftçilerimize her yıl civciv dağıtıyorduk, bu yıl 3 aylık olarak 5 bin civarı tavuk dağıtımı yapacağız. Buda Düzce’ye 5 bin tavuğun girmesi demektir. Bu bir projedir. Çiftçilerimize katkımız olsun diye böyle bir çalışma yaptık. Talep olduğu sürece de dağıtıma devam edeceğiz. Bizim tahminlerimizde de fazla talep oldu. Bu talep çiftçilerimizin ihtiyacı olduğunu gösterdi. İhtiyaçları karşılamaya çalışıyoruz. Bu tavuklar yumurta tavuğudur. Düzce’mize her gün 5 bin yumurta girişi bu tavuklarla mümkün olacak. Karadeniz bölgesinde uygun olan Ataks cinsi tavuklar 170 TL’den çiftçimize veriyoruz." Tavuk almak için bekleyen Sinan Korkmaz ise; “Yeğenim ile birlikte tavuk alamaya geldik. Yumurtası ile doğal beslenmek için. Market yumurtası yerine kendi ürünlerimizi yetiştirmeyi tercih ediyoruz. 10-12 Tavuk almayı düşünüyorum”dedi.
Ankara Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “Türkiye ekonomisi küresel ve bölgesel zorluklara rağmen olumsuzlukların üstesinden gelmiş ve gelmeye devam etmektedir” Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Türkiye ekonomisi küresel ve bölgesel zorluklara rağmen olumsuzlukların üstesinden gelmiş ve gelmeye devam etmektedir” dedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) binasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Kazakistan Başbakanı Olzhas Bektenov, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ve iş adamlarının katılımıyla Türkiye-Kazakistan İş Forumu düzenlendi. Forumda Türkiye ve Kazakistan arasında geçmişte yapılan ve gelecekte yapılması planlanan iş birlikleri ve ortaklık anlaşmaları ele alındı. Forumda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Türkiye ekonomisi küresel ve bölgesel zorluklara rağmen olumsuzlukların üstesinden gelmiş ve gelmeye devam etmektedir. Geçtiğimiz yıl Türkiye ekonomisinde ilk defa 1 trilyon dolar eşiği aşıldı ve Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tarihte ilk kez 1,1 trilyon dolar seviyesine ulaştı. Kişi başına düşen gelirimiz ise 13 bin dolar seviyesini geçti. Kazakistan’ın milli geliri ile bizim milli gelirimizi topladığımızda 1,4 trilyon dolarlık bir büyüklükten bahsediyoruz. Bu da hepimizi gururlandırıyor” diye konuştu. “Türkiye ve Kazakistan’ın gösterdiği büyüme performansı takdire şayan” Yılmaz, “Önümüzdeki dönem bir taraftan iki kardeş ülke olarak büyümeye devam edeceğiz. Diğer taraftan da aramızdaki ekonomik ilişkileri büyüteceğiz. 2023 yılında Orta Vadeli Programımız çerçevesinde az da olsa hedefimizin üstünde büyüdük. 4,5 oranında bir büyüme kaydettik. Kazakistan’da geçen yıl yanlış hatırlamıyorsam yüzde 5 oranında bir büyüme kaydetti. Dünyanın bu zor şartlarına rağmen Türkiye ve Kazakistan’ın gösterdiği büyüme performansı takdire şayan. Böylece 14 çeyrektir aralıksız büyümeyi sürdürüyoruz. Büyüme performansı açısından ülkemiz 2023 yılında Avrupa Birliği ülkeleri ve OECD ülkeleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Dış ticaretimiz de yukarı yönlü ivmesini sürdürmektedir. Geçen yıl ihracatımız 256 miyar dolarla rekor bir seviyeye ulaştı. Bu yılki hedefimiz 267 milyar dolara ulaşmak. 2026 hedefimiz ise 300 milyar doları aşan bir ihracat performansı sergilemek” şeklinde konuştu. “Türk ve Kazak iş dünyasını tebrik ediyorum” Ticaret ve ekonomide yakaladıkları pozitif atmosferin dost ve kardeş ülke Kazakistan ile ikili ticaretlerine de olumlu yansıdığını gördüklerini belirten Yılmaz, “Sayın cumhurbaşkanlarımız geçmişte 10 milyar dolar ticaret hedefi koymuşlardı. 2023 yılında bu hedefi aşmış durumdayız. Artık yeni hedefler belirleme zamanı. Bir önceki yıla kıyasla yüzde 20 civarında bir atış oldu ticaretimizde. Bu konu da iş dünyamızın, ihracatçılarımızın, yatırımcılarımızın büyük bir katkısı var. Ben sizlerin huzurunda Türk ve Kazak iş dünyasını tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise yaptığı konuşmada, “Biz Kazakistan ile ilişkilerimize tek millet iki devlet olarak bakıyoruz. Kazakistan’ın güçlü oluşu, zenginliği ve uluslararası arenadaki saygınlığı bize hep gurur vermiştir” değerlendirmesini yaptı. “Türkiye ile Kazakistan ikili ve transit taşımacılık geçiş belgesi sayısı ihtiyaca cevap verecek düzeye mutlaka çıkarılmalıdır” Hisarcıklıoğlu, “Biz TOBB ve Türk iş dünyası olarak ata yurdumuz Kazakistan’a daha fazla yatırım yapmaları için desteğimizi sürdüreceğiz. Rusya-Ukrayna savaşından sonra aslında Kazakistan enerji kaynaklarının daha iyi değerlendirilmesi için ciddi fırsatlar da ortaya çıkmıştır. Türkiye ile Kazakistan ikili ve transit taşımacılık geçiş belgesi sayısı ihtiyaca cevap verecek düzeye mutlaka çıkarılmalıdır” ifadelerini kullandı. Yatırım çekme konusunda Kazak yetkililerin çok iyi çalıştığını belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: “Enerji dışı yatırımlarda Türkiye, Kazakistan’da 5 milyar doları bulan doğrudan yatırım sağladı şu ana kadar. Neredeyse her hafta bir firmamızdan Kazakistan’da yatırım haberleri alıyoruz. Ayrıca kurulan şirketler sıralamasında Kazakistan’da iki numaraya yükseldik. Kazakistan’da 5 bine yakın kurulu şirketimiz var. Kazak firmalarını da ülkemize sanayii üretimi dahil büyük ölçeklerde yatırım yapmaya davet ediyoruz.”