GENEL - 17 Aralık 2017 Pazar 14:17

Gölcük’e yapılması planlanan yapılar protesto edildi

A
A
A
Gölcük’e yapılması planlanan yapılar protesto edildi

Bolu’da Gölcük Tabiat Parkı’na yapılması planlanan dağ köşkü, kır evi ve göl gazinosu protesto edildi.

Bolu’da Gölcük Tabiat Parkı’na yapılması planlanan dağ köşkü, kır evi ve göl gazinosu protesto edildi.


Türkiye’nin gözde turizm merkezlerinden olan Gölcük Tabiat Parkı’na yapılması planlanan 25 adet kır evi, dağ köşkü, göl gazinosu ve 18 odalı otelin Tabiat Parkı’nın doğal yapısını bozacağını savunan sivil toplum kuruluşu üyeleri ve vatandaşlardan oluşan yaklaşık 500 kişilik grup, Demokrasi Meydanı’nda bir araya geldi. 19 Aralık’ta 22 yıllığına ihaleye çıkacak olan yapıları protesto eden grup adına basın açıklaması yapan CHP Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu, “Gölcük sadece Bolu’nun değil, Türkiye’nin en önemli doğal ve turistik değerlerinden biridir. Ve bilinmelidir ki Gölcük sosyal ve ekonomik durumu ne olursa olsun her kesimden Türk halkına aittir. Doğanın bu kadar fütursuzca tahrip edildiği günümüzde Gölcük, kentimizin doğal güzellikleri bozulmamış, hepimizin kenarında huzur bulduğu nadide turistik köşelerinden biridir ve Bolu için kıymet biçilemez bir turistik markadır. Bolu Belediyesi 2040 yılına kadar Milli Parklar Genel Müdürlüğünden kiraladığı Gölcük’e 25 adet kır evi, bir adet dağ köşkü adı altında 18 odalı otel ve göl gazinosu yaptırmayı planlamakta ve bu yapıların yerleşim alanı 2 bin metrekareyi bulmaktadır” dedi.


Basın açıklamasının ardından otobüslerle Gölcük Tabiat Parkı’na çıkan göstericiler, el ele tutuşarak zincir oluşturdular. Grup, göl çevresinde yürüdükten sonra protestolarını sonlandırdı. Öte yandan, girişi ücretli olan Gölcük Tabiat Parkı’nın ücret alınan bölümünde protesto için gelen vatandaşlardan birisi ile görevli arasında tartışma yaşandı. Sadece kendisinden para alındığını, diğerlerinden ücret alınmadığını iddia eden kadın protestocu, verdiği parayı görevliden tekrar geri aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamın da bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası" diye konuştu.