GENEL - 24 Kasım 2012 Cumartesi 15:01

MEKSİKALI GELİN RİZE`Yİ SEVDİ

A
A
A
MEKSİKALI GELİN RİZE`Yİ SEVDİ

Rizeli gemici Ahmet Usta, çalışmak için gittiği Meksika`da tanıştığı Alexsandra Melchor`a aşık oldu.
Usta (25), Türkiye`ye dönünce ikili telefon ve internet üzerinden görüşmeyi sürdürdü, bir süre sonrada evlenmeye karar verdi. Meksika`dan Rize`ye gelen ve Müslümanlığa geçerek Aliye ismini alan Alexsandra (28) bir haftadır yaşadığı köyüne alıştı, tarlada çalışıp yöre yemeklerini yapmaya başladı. Çift, bugün kıyılan nikahın ardından köy evinde horonlu düğünle dünya evine girdi.
Güneysu İlçesi Pazarköy Köyü`nde yaşayan Ahmet Usta, 2 yıl önce ABD ile Meksika arasında uluslararası taşımacılık yapan bir gemide işe başladı. 5 ay Meksika`da kalan Usta, burada bir banka şubesinde çalışan Alexsandra Melchor ile tanıştı. Arkadaşlık kuran ikili birbirine aşık oldu. Usta Türkiye`ye döndükten sonra da Melchor ile telefon ve internet üzerinden görüşmeye devam etti, bir süre sonrada evlenmeye karar verdi. Ailesinden onay alan Usta, gittiği Meksika`da Alexsandra Melchor`u alarak Rize`ye getirdi. Rize Müftülüğü`ne başvurarak Müslümanlığa geçen Alexsandra Melchor, Aliye ismini aldı.
Bir haftadır yaşadığı köy ortamına alışan Meksikalı gelin kayınvalidesi ile çay topluyor, tarlada çalışıp yöre yemeklerini yapıyor. Çift, bugün köyde kıyılan nikahın ardından dünya evine girdi. İkili davetlilerle birlikte düğünde horon oynadı. Düğüne gelen çok sayıda kişi Meksikalı gelinin kemençe eşliğinde oynamaya çalıştığı horonu ilgiyle izledi. İkili bundan böyle köyde yaşamlarını sürdürecek. Aliye Usta, aşkı için ülkesini bırakarak Rize`ye geldiğini belirterek ``Burada çok mutluyum`` dedi.
Ahmet Usta ise köyde yaşayacaklarını belirterek eşinin de kısa sürede uyum sağlayacağını söyledi. Usta, ``Eşim Türkiye`yi bilmiyordu. İlk kez geldi ve köyümüzü çok sevdi. Bundan böyle burada yaşayacağız. Ben de gemilere gitmeyeceğim ve burada iş bulacağım. Eşimde Türkçe`yi öğrendikten sonra burada uygun bir iş bulur çalışır`` ifadelerini kullandı.
Ahmet Usta`nın annesi Emine Usta ise aklından hiç Meksikalı bir gelininin olacağının geçmediğini belirterek ``Oğlumu evlendirmek istedim ama o istemedi. Bir gün internette bir kızla konuşurken gördüm. `Bu kimdir`` dedim. Oda bana sevdiği kız olduğunu söyledi. Bizde kabul ettik ve evlendiler. Ben gelinimi çok seviyorum. Çok iyi anlaşıyoruz. Temizlik ve yemek yapıyor bana çok tarlada yardımcı oluyor. Bunun elinden her şey gelir`` şeklinde konuştu.
Bu arada Güneysu Belediye Başkanı Ahmet Minder, çifti evinde ziyaret etti, Cumhuriyet altını hediye etti. Çiftlere mutluluk dileyen Minder, ``İlimize Meksika`dan gelen ilk gelin oldu, hayırlı olsun`` dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Yağışlar azaldı, kuraklık riski arttı: Çiftçiler modern sistemlerle sulama yapıyor Kırıkkale’de yağışların mevsim normallerinin altında olması sebebiyle yaşanan kuraklık tehlikesine karşı direnen çiftçiler, ekili tarım alanlarında modern sulama sistemi kullanıyor. Kırıkkale’de yağışların önceki yıllara göre az olması sebebiyle yaşanan kuraklık, tarımsal üretimi de olumsuz yönde etkiledi. Karakeçili ilçesinde yaşayan çiftçiler, ekili tarım arazilerini sulamak için modern damlama sistemi kullanıyor. Güneş enerjisi panelleriyle üretilen elektrikle çalıştırılan pompalar sayesinde kontrollü salınan su, tarım alanlarına ulaştırılıyor. "Güneşten faydalanıyoruz" Tarım arazisine özellikle pancar ektiğini belirten Ramazan Alparslan, "Çiftçilik yapıyorum, özellikle pancar ekiyorum. Biraz da soğanım var. Paneli de kurduk, güneşten faydalanıyoruz. 3 yıl oldu, ilk yılı kendini amorti etti. Çok memnunum. Vatandaşlara da tavsiye ediyorum ama maliyetler yüksek. Türkiye’de dolar bazında olduğu için o bizi biraz eziyor. Mevsimler kurak gidiyor. Yağış bekliyoruz, inşallah yağar. Biz de rahatlarız, iki üç gün dinleniriz" dedi. "Su görmezse kurur" Kuraklığın etkili olduğunu ifade eden Emre Doğan, "Kuraklık oldu, yağış olmadı. Kışın da kar görmedik. Bundan dolayı biraz kuraklık var. Sulama ile telafi etmeye çalışıyoruz. Ekinimiz de son aşamasına geldi. Su görmezse kurur. Sulama ile çözüm bulmaya çalışıyoruz. Mazottan dolayı biraz maliyetli de oluyor" diye konuştu. "Yağmazsa çiftçinin işi kötü" Yağmur yağmadığını ifade eden Hasan Cantemur ise, "Gübre atıyoruz, hazırlık yapıyoruz. Arkasından tohum ekeceğiz, yağmurlama sulama yapacağız. Şimdiye kadar yağmurumuz yok. İnşallah bir hafta, 10 gün içerisinde yağarsa çiftçi kazanır. Yağmazsa da çiftçinin işi kötü" şeklinde konuştu.
Eskişehir Okullarda temel hijyen konusunda eğitim Eskişehir’de gerçekleştirilen proje çerçevesinde, öğrencilere el yıkama, ağız ve diş hijyeni, gıda hijyeni, çevre hijyeni ve solunum hijyeni konularında bilgi aktarıldı. ’Eskişehir’deki Okullarda Halk Sağlığı Farkındalığının Artırılması ile Sağlığın Geliştirilmesi ve Güçlendirilmesi Protokolü’ Eskişehir Valiliği, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi tarafından imzalandı. Bu çerçevede hazırlanan proje Meseret İnel ve Tunalı İlkokulunda başlatıldı. Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Babür Mimtaş, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Burcu Işıktekin Atalay ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş tarafından ’Halk Sağlığı Farkındalığını Arttırmak’ adına görev yapacak olan ’Halk Sağlığı Tayfaları’na hediyeler takdim edildi. Akabinde Halk Sağlığı Tayfaları’na Uzm. Dr. Seval Çalışkan Pala tarafından ’Temel Hijyen’ konusunda eğitim gerçekleştirilmiş olup; öğrencilere el yıkama, ağız ve diş hijyeni, gıda hijyeni, çevre hijyeni ve solunum hijyeni konularında bilgi aktarıldı. Bu proje ile gelecekte toplumun her basamağında yer alacak olan çocukların halk sağlığı farkındalıklarının arttırılması ile sağlığın geliştirilmesi ve güçlendirilmesi amaçlanıyor.